Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość netson2

Plastry evra mały problem

Polecane posty

Gość netson2

Biorę plastry evra od pół roku. Dostaję przedwczesne krwawienia przy ostatnim plastrze. Tym razem mam skąpy okres. Dziś zdjęłam plaster i okres wygląda jakoś inaczej. Raz jest więcej raz mniej. Boję się o ciążę ponieważ jestem młoda. Uważaliśmy z chłopakiem jak tylko mogliśmy i nigdy we mnie nie kończył. Miałam dośc często zakażenie grzybiczne pochwy. Czy z tym zakażeniem może byc związany skąpy okres i mocne bóle brzucha?? Bardzo proszę o pomoc jest to dla mnie bardzo ważne.

Gość netson2
Czy może któraś z Was miała taki problem ??

Skoro dostajesz przedwczesne miesiączki, przed ściągnięciem ostatniego plastra to może oznaczać, że ta metoda antykoncepcji nie jest dla Ciebie odpowiednią. Sądzę, że powinnaś porozmawiać o tym z ginekologiem. Z mojego punktu widzenia nie powinnaś być w ciąży, skoro przestrzegasz zasad stosowania plastrów. Nie bój się na zapas. Miesiączka wystąpiła, więc ciąży nie ma, natomiast to, że jest mniej obfita niż zwykle nie musi oznaczać najgorszego. Nie można wykluczyć, że stany zapalne mogą w jakiś sposób wpłynąć na to jaki jest okres. Myślę, że powinnaś iść do ginekologa, on doradzi Ci najlepiej. Nie zakładaj z góry najgorszego, bo niepotrzebnie się stresować i martwić na zapas ;).

Gość netson2
Dziękuję bardzo. Słyszałam też, że stres i nerwówka też mają dużo wspólnego ze skąpymi okresami i w ogóle a ja ostatnio mam problemy i często się denerwuję.

Nie ma za co :). Zawsze są jakieś czynniki wpływające na krwawienie miesiączkowe, termin jego wystąpienia etc, czasem wystarczy się przeziębić ;). Na marginesie, ile masz lat ? Pozdrawiam ;)

Gość netson2
17. byłam lekko przeziębiona i brałam różne tabletki. ale nie antybiotyk. do teraz mam kaszel i jestem osłabiona. To pewnie dlatego a ja sie martwię.

ja 16 ;d ;). Jestem po 1 opakowaniu evry :) Rozumiem, naprawdę nie martw się niczym, bo nie ma czym. Okres wystąpił, ciąży nie ma.

Gość netson2
niby okres może wystąpic... więc zastanawiam się nad tym.

No tak, ale to są rzadkie przypadki. Chodzi Ci o okres "mechaniczny" z odstawienia podczas brania hormonów, w czasie ciąży. Ale myślę, że wtedy występują plamienia a nie normalny okres. Jeśli stosujesz się do zasad stosowania evry to naprawdę ryzyko jest minimalne i nie masz się czym martwić. Ryzyko zajścia w ciążę zwiększa się wraz z ilością błędów popełnionych w stosowaniu.

Gość netson2
ale poza tym bardzo z chłopakiem uważaliśmy. Nigdy we mnie nie kończył no i uważaliśmy z jego wydzieliną. A jak to mi pani doktor kiedyś powiedziała dzidziusia z niczego nie ma.

Gość qwer
co to znaczy wazalismy jak moglismy? przeciez nie poto bierzesz te copy by uwazac. ale w sumie dobrze ze myslisz glowa a nie dupa.i sie zabezpieczasz.bojisz sie o ciaze bo jestes mloda.biorac regularnie hormony nie grozi ci to. a moze sprawdz chlopaka skoro masz czeste zakarzenia.ale powiec o tym lekarzowi a zawsze tak mialas przedwczesne krawienia>

We mnie chłopak normalnie kończy, bo nie po to biorę hormony, żeby jeszcze uważać i wszystko jest ok. Wydzielina nawet podczas stosunku się wydostaje. Skoro nie kończy w Tobie to nie wolicie używać prezerwatyw zamiast hormonów ?

Gość netson2
Tak. Ogólnie plaster zmieniam w środy. Raz czy dwa miałam tak, że w poniedziałek przy ostatnim plastrze miałam brązowe plamienie i po zdjęciu plastra w środę okres.

Gość netson2
Zdecydowałam się na plastry ponieważ (może to zabrzmi głupio) uprawiamy seks baaardzo często i nie wiadomo co kiedy może się wydarzyc. Wolę uważac skoro już uprawiam seks. Mam problemy ze szkołą oraz problemy w domu i nie mam warunków do utrzymania dzidziusia.

Rozumiem doskonale o co chodzi i wcale to nie brzmi głupio. My z chłopakiem ponad rok używaliśmy tylko prezerwatyw i również często się kochaliśmy i w ciąży nie jestem, ale zawsze jak się spóźniał okres to trochę stresu było, ze mogło się coś przenieść przed założeniem gumki i miałam nieregularne krwawienia, nie miałam okresu ponad 2 miesiące nie raz. Teraz zdecydowałam się na plastry bo wygoda i większe bezpieczeństwo. Dobrze, że jesteś odpowiedzialna i uważasz, ale myślę, że powinnaś w pełni cieszyć się seksem. Kobiety latami stosują antykoncepcje hormonalną i w ciąży nie są. To, że chłopak nie kończy w Tobie wcale nie zmniejsza prawdopodobieństwa ciąży, ponieważ i w preejakulacie są pleminiki ( nie ważne, że mniej bo i tak do zapłodnienia potrzebny jest tylko jeden plemnik) i w nasieniu. A płyn przedeejakulacyjny wydziela się również podczas stosunku, a nie tylko przed, więc nie rozumiem sensu tego całego "uważania". Oczywiście to nie jest krytyka, tylko moje własne zdanie ;).

Gość netson2
Bardzo miło, że mnie rozumiesz. Nie zawsze można porozmawiac tak dobrze jak z Tobą. Przestanę się martwic. Ale lekarza odwiedzę w najbliższym czasie. Życzę powodzenia :) i serdecznie pozdrawiam :)

Gość netson2
a jeszcze mam pytanie. Czy palenie papierosów ma wpływ na skutecznośc ? czy nie bardzo ?

Gość netson2
dziękuję ;*

Gość borys187
plastry Evra - sprzedam ! fleczer1@o2.pl