Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zapomniałam tabletki...której?

hmmmmmmmmmm

Polecane posty

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże... Od jakiś 5 miesięcy stosuję tabletki Qlaira. Nigdy nie zdarzyło mi się o nich zapominać, jednak od nowego opakowania zmieniłam godzinę ich brania i pech chciał że któregoś dnia zapomniałam o jednej... :( Tylko niestety nie jestem się w stanie określić którego. Zaczęłam je brać w czwartek, a dziś (środa) zobaczyłam, że wzięłam tabletkę z wtorku... Wczoraj na pewno brałam więc mój typ to dni między 2 a 5. Teraz nie wiem czy brać drugą tabletkę naraz, czy też ją pominąć. Dodam że regularnie kocham się z moim chłopakiem więc prawdopodobieństwo zajścia w ciążę wydaje się realne. Pomóżcie...

Proszę niech ktoś odpowie...

No tyle Was jest na tym forum a żadna nie pomoże? Kobitki bo nie wiem czy brać tą tabletkę czy nie...:((( I ewentualnie pytanko... kiedy zrobić test? Słyszałam że są te, które po 6 dniach wykrywają... Prawda to?

nie bierz dodatkowej bo teraz to nic nie da - daloby gdybys wziela ją następnego dnia po zapomnieniu wraz z nadtepna "regulaminowa" pigułką. zabezpieczaj sie dodatkowo (mam nadzieje ze juz to robisz). jesli bierzesz tabletki tego samego koloru co pominieta to wez pominieta jako ostatnia z fazy. testu nie ma co robic, bo neizaleznie od tego czy wyjdzie czy nie - i tak juz nic nie poradzisz. poza tym testy wykrywają ciąże w szesc dni po zapłodnieniu, ktore jednak moze byc nawet i kolejne szesc dni po stosunku, wiec tak naprawde przeczekac te dwa tygodnie trzeba. zrob test w przerwie miedzy opakowaniami. a właściwie na twoim miejscu to zrobilabym test po ostatniej pigułce i zaczeła nastepne opakowanie, bez przerwy, ale nie jestem pewna czy z Qlairą tak mozna.

Qlaire bierze się bez przerwy przez 28 dni... Pominęłam tą zapomnianą tabletkę, i zaczęłam dziś nowy kolor. Słyszałam też, że jeśli dojdzie do zapłodnienia to tabletki mogą spowodować poronienie, dlatego chcę wiedzieć czy je brać dalej czy nie. A co do metod to teraz stosuje dodatkowe, ale przed pominiętą tabletką nie stosowałam, więc w ciąży być mogę...

Gość Zamyślonaaa
Poradzi ktoś jeszcze coś?

nie sądzę, że mogą spowodować poronienie. Za to sądzę, że w ulotce dołączonej do opakowania jest dokładna instrukcja co należy zrobić w takim przypadku jak Twój. To żaden wysiłek do niej zajrzeć.

Gość nie wiem czemu ale
wszystkie laski z forum które biorą tabsy zdaja sie mieć dziwną manierę, która polega na natychmiastowym wyrzucaniu ulotki od tabletek.... czy któraś z Wa potrafi czytać i czyta ulotki leków które przyjmuje ? czy raczej bazujecie na wiedzy koleżanek i tej z neta ?

Nie wyrzuciłam ulotki i wyobraź sobie że nawet ją przeczytałam kilka razy bardzo dokładnie... niestety nigdzie nie pisze co zrobić w przypadku, gdy zapomina się tabletki i nie jest w stanie określić której...

Gość Michał Zaradny
Witam Jeżeli pominęłaś dwie lub więcej tabletki, które przyjmujesz jako regularną antykoncepcję lub zapomniałaś przyjąć stosowaną regularnie tabletkę antykoncepcyjną, a opóźnienie wyniosło więcej, niż 12 godzin to powinnaś zabezpieczyć się dodatkowo po stosunku, poprzez antykoncepcję awaryjną, która jest bezpieczną i skuteczną metodą zapobiegania ciąży po niezabezpieczonym stosunku. Chociaż może być stosowana do 72 godzin (3 dni) działa najbardziej efektywnie po zastosowaniu w ciągu pierwszych 12 godzin po stosunku. Więcej na ten temat na www.wpadka.pl. Pozdrawiam --- eRzecznik serwisu www. wpadka.pl masz 72 godziny