Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zbombardowana_Laleczka

wynajem mieszkania

Polecane posty

Postanowiłam wynając komuś swoje mieszkanie.Robię to pierwszy raz...Może ktoś kto juz to robił podpowie mi czego sie wystrzegać, co koniecznie powinnam zrobić etc.?

Gość naddinn
sprawdz w miare mozliwosci kim są lokatorzy zeby Ci mieszkania nie rozniesli w pył :) wystrzegaj sie studentow :P

Ale jak to sprawdzić? Nigdy nie wiadomo z kim ma się do czynienia. Już jednej babce odmówiłam, bo mi się problemowa wydała...

Gość gvsfsgfxsfxsdx
powiedz że za naduzywanie ogrzewania płaca we własnym zakresie mój znajomy miał lokatorów którzy sie wyniesli a potem przyszedł rachunek do zapłaty za 1400 zł

Gość firana
nie ma co ukrywać - to loteria . moi najemcy to była cudaczna para - ona ok 40 , on ok 70 :) - ale placili regularnie ,pomalowali kuchnię na swój koszt . to moze wynajmij komuś znajomemu ? choć to też nie jest rozwiazanie - bo jak przyjdzie co do czego - mogą sie okazać jeszcze gorsi od nieznajomych .

Gość firana
koniecznie weż kaucję - koniecznie - nawet trzykrotnośc najmu .

A no dokłądnie! Ze znajomymi może być jeszcze gorzej. Staram się sama napisać umowę, tak by wszystko w niej było, ale boje się że coś pominę...

Kaucja bardzo odstrasza ludzi, wolę wziąc po prostu za miesiąc z góry

Gość mileństwo
Zbombardowana laleczka chyba jest taki zespół tak?:) dobrze kojarzę?:) nigdy nie wiesz na kogo trafisz, uważaj na ludzi, którzy wydadzą Ci się podejrzani, może jakąś umowę spisz? nie wiem nie znam się na tym

Gość firana
sciągnij standartową umowę - i tak wszystkiego nie wpiszesz bo nie dasz rady - pamietaj tylko o kaucji .

Gość firana
ludzie którzy sa zdecydowani wynająć nic nie odstraszy - a takich co nie maja forsy na kaucj e - omijaj szerokim łukiem - jak coś zniszczą ,albo nie poplacą rachunkow- to bedziesz miała z czego pokryć straty . Ile chcesz za wynajem ?

heh no dokładnie, punk rockowa kapela.Nie sądziłam ze spotkam tu kogoś kto tego słucha:) No własnie odmówiłam jednej babce, bo wyszło że chyba ją wyrzucili z poprzedniego mieszkania.Więc bezsens pakować się w coś takiego. Umowe ściągnełam, ale chce dodać do niej pare rzeczy

1400+czynsz

Gość mileństwo
mój chłopak zaraził mnie taką muzyką ;) mnóstwo tego słucha i mnie wciągnął też ;) fajnie grają :D

To bardzo stara kapela, pewnie jesteście koło 30:)

Gość Luka10
napisz kto z jakich przyczyn może wypowiedzieć umowę, z jakim wyprzedzeniem, i jak będziesz chciała kogośwyrzucić to np wystarczy ustne upomnienie, że nie płacił w terminie i out

Gość w umowie
zawrzyj co wchodzi w skład czynszu oraz to ze ew niedopłaty pokrywaja lokatorzy, a nadpłaty zwracasz wyposazenie mieszkania oraz stan ogólny warunki rozwiazania umowy (termin jaki sobie dajecie,terminy płatnosci) forme zapłaty (na konto lub przychodzisz raz w miescu osobiscie po wczesniejszym ustaleniu terminu)

Gość firana
to kupa szmalu i nie rzuci sie na ciebie nikt kto takiej forsy nie ma - a nawet jak nie ma - to nie twój problem . szukaj takiego co kaucje wpłaci - nic tak nie " studzi " lokatorów jak kaucja w kieszeni wynajmujacego :)

Gość Luka10
jeszcze liczniki spiszcie, żeby nie było niejasności

Gość firana
skoro robisz to pierwszy raz - zarejestruj wynajem w US - nikt ci kłopotów nie narobi - a to tylko 8 ,5 % a jesteś kryta - i jakbyś miala klopoty z lokatorami - nikt ci US nie zaszantażuje - a wiem ,ze to cżesta praktyka wynajmujacych .

Dzięki wszystkim za rady Luka-no widzisz, akurat o tym kiedy można wypowiedzieć nie pomyślałam

Gość mileństwo
nie;) ja mam 22 on 24 lata, ogólnie mój chłopak za młodu byl punkiem kolorowe irokezy nosił, ciuchy kolorowe itd :) ja natomiast byłam metalówą, cały czas na czarno chodziłam, spotkaliśmy się oboje jak już wyroslismy z demonstrowania wyglądem przynależności do subkultur :D jak sobie opowiadamy o sobie za młodu to sporo smiechu nieraz jest i dobrych wspomnień :D i nawzajem poznajemy swoje gusta muzyczne, to rozwija bardzo :)

8,5%? hm...myślałam zeby nie rejestrować...

Gość gupeek
dobrze napisane - koniecznie zarejestruj to w US. pare zlotych bedziesz musiala panstwu oddac, ale w razie problemow nie bedziesz miala problemow, ze ewentualnie sie urzad dowie.

spoko ze tacy młodzi ludzie znają takei kapele:D

Gość firana
jak znam życie - przy pierwszym problemie pojawi sie grożba z US w roli głównej . ale to nie tylko o pdatki chodzi - jak zarejestrujesz umowę - to w razie klopotow mozesz sie zglosić na policje , latwiej ci bedzie sie pozbyć uciażliwych lokatorow .

Gość mileństwo
bo to dobra muzyka :) nie to czego się obecnie słucha, jakieś umcyki i inne badziewia

Gość Luka10
jak nie będą ci chcieli płacić to jak zarejestrujesz w US to mżesz dochodzić swoich praw i nie martwisz się bo masz wszystko legalnie nie jest tak źle jak weźmiesz za wynajem 1800zł to do urzedu płacisz 153 zł tylko umów sie że czynsz płacisz sama a nie zlecaj lokatorom

Gość zaplac podatek
po pierwsze w razie jakichkolwiek sporow z lokatorami moga oni napisac donos na ciebie do US i jestes w czarnej dupie. Po drugie bez umowy nie bedziesz w stanie isc do sadu i lokatorzy beda sie czuli bezkarni, a latwo narobic zniszczen na wiecej niz ten marny 1400 zl. pamietaj tylko ze zglosic to to US musisz zanim dostaniesz jakakolwiek kase od lokatora bo inaczej nie mozesz placic 8.5% tylko normalne stawki.