Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kajka0202

badania moczu

Polecane posty

Witam, jestem w 10 tygodniu ciąży wszystkie badania mam prawidłowe tylko w moczu wykryto liczne bakterie mój lekarz przepisał mi antybiotyk Forcid 625 . Powtórzyłam jednak badanie i wyszło, że bakterie są nieliczne za to pojawiły się kryształy fosforanów bezpostaciowych bardzo liczne i pH wzrosło do 7,5. Lekarz twierdzi, że nie wiadomo które badanie jest błędne i polecił przyjąc antybiotyk. Sama nie wiem co o tym sądzić jestem sceptyczna co do antybiotyków, może powtórzyć jeszcze raz badanie? Czy miałyście w ciąży podobne dylematy?

Gość dziecko pomoze
powtorz badania

Gość jasne jasne
powtorz badanie!

bakterie w badaniu moczu czesto wystepuja jesli pobranie moczu zle zostalo zrobione tj jak pobierasz mocz do pojemniczak to najpierw wysiusiaj troche do sedesu potem do pojemnika a koncowke tez do sedesu, poprostu pobierasz mocz ze srodkowego siusiania. na tym fosforanie sie nie znam, ja radze powtorzyc badanie

Powtorz raz jeszcze. Tuz przed pobraniem probki dokladnie sie umyj i tak jak napisala poprzedniczka-najpierw siknij troche do kibla a pozniej zlap mocz.

Witam, dziękuję za rady. Przygotowanie do badania wykonywałam tak jak pisałyście i nie wiem czemu wyniki wyszły tak różne. Zrobię jeszcze jedną próbę żeby mieć jakąś średnią wyników ale i tak będę się martwiła o to moje maleństwo bo jak nie antybiotyk to myśl, że jednak te bakterie mogłyby zaszkodzić.

Gość szybkie pytanko
Fosforany w moczu związane są ze wzrostem ph, a pojawiają się głównie przez to co się je. Źródłem fosforanów są np. mleko, twarozek, jaja, sery (tylko biale), rosliny straczkowe, buraki, marchew, rzodkiewka, salata, orzechy, seler, kalafior. Więc jeśli zjadłaś czegoś więcej w dniach poprzedzających badanie to bardzo prawdopodobne, że wystarczy ograniczenie jedzenia tych rzeczy, antybiotyk nie ma tutaj sensu.