Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosialicious

Au pair w Zurychu 2010.

Polecane posty

Hej! Od sierpnia 2010 roku bede au pair w Zurychu. Tak sie zastanawiam czy sa tu jakies au pair-ki pracujace w Szwajcarii?? Czy moglybyscie mi doradzic? Czego sie obawiac? Na co byc przygotowana? Chodzi mi o zycie w Szwajcarii jak i o prace au pair (choc o tej wiem raczej wszystko). Dziekuje z gory i pozdrawiam!

Gość a jesteś pewna
że to jest praca Au Pair ?

Gość a jesteś pewna
A jak ją znalazłaś ?

Gość irysowa
o pracy Au pair nie mam pojecia ale od niedawna mieszkam w Zurichu wiec moze bede ci w stanie cos pomoc

Tak jak wiekszosc dziewczyn znajduje rodziny - przez internet. Tak, mam ta swiadomosc, ze moga mnie tam zasztyletowac. Juz sie wiele od rodzicow nasluchalam. Rownie dobrze moga mnie tutaj zabic, porwac samochodem i umiescic gdzies w domu publicznym (nie mieszkam w Polsce). Znam niemiecki bardzo dobrze, mam franki, dam sobie rade ;)

Oh Irysowa przegapilam Twoj wpis! Na razie takie ogolnikowe pytanie - podoba Ci sie tam? Jacy sa ludzie? Jak wyglada miasto?? Ja juz sie doczekac nie moge, czytalam duzo o Zurychu, ale to nie to samo co tam byc :) Z gory dziekuje za odpowiedz ;)

Gość irysowa
ogolnie: srednio na jeza, nie wiem czy drugi raz podjelabym ta sama decyzje o wyjezdzie. Ludzie spieci, wszedzie zakazy i nakazy. Brakuje mi luzu w zyciu, zwlaszcza ze wczesniej zylam za granica w innym panstwie i mam porownanie. Biurokracja rzadzi. Do tego Szwajcarzy sa rasistami i ksenofobami i wcale sie z tym nie kryja; niby z wierzchu sa mili ale swoje mysla i mowia. Zurych: ladny ale nie powala. Fajnie ze gory sa blisko, mozna sie wyrwac na weekend na narty w sezonie albo na rower w lecie. Z plusow: jest czysto, bezpiecznie, jedzenie podobne do polskiego czyli smaczne. Ceny wysokie, nie wiem ile masz tych frankow na start ale nastaw sie ze nie powojujesz za nie. Nastepna rzecz: nie znaja angielskiego a nawet jesil to nie chca w tym jezyku mowic; nawet po niemiecku ciezko sie dogadac bo mowia w Swiss German i nawet Niemcy nieraz nie moga sie dogadac. polecam ci polskie forum, jak wpiszesz w google polacy w szwajcarii forum to ci wyskoczy. Permit juz masz? w tym roku pogoda jest fatalna, nastawialam sie na upalne lato a tu zimno i pada non stop:(

Wyjezdzam tam jako au pair, wiec raczej o pieniadze nie mam sie co martwic. A moge sie zapytac co Ty tam robisz? ;)

Gość irysowa
pracuje w dziale finansowym duzej firmy.

Gość doopa wolowaaa
"Wyjezdzam tam jako au pair, wiec raczej o pieniadze nie mam sie co martwic" Masz zle myslenie, wlasnie tym bardzije powinnas sie martwic o pieniadze, au pair to pomyja do wszystkiego, za zarabia grosze

Gość gosia gosia gosia
Wiesz ja wyslalas przyszlej rodzince te zdjecie na motorze, to tatus sie juz napewno podjaral i przekonal mamusie zeby cie zatrudnili, a pozniej beda niezle niesnaski

Zdjecia na profilu mam calkiem inne ;). Napisalam, ze o kase nie mam sie co martwic w sensie, ze nie boje sie, ze wyladuje na ulicy/nie bede miala co jesc. Nie jade tam w celach zarobkowych. Gdybym chciala zarabiac dobre pienaidze to na pewno nie zostalabym au pair.

Gość jalapeno8
jesteś jeszcze w Szwajcarii?

Gość gość
halo halo !! czesc GOSIU ZNALAZLAM TWOJ PROFIL NA ENglish foru i psialas o rzesach i przedluzaniu ?? pisals o tym ze ty zrobisz komus a ktos moze zrobic Tobie jestem w zurichu od 3 miesiecy i poszukuje desperacyjnie kogos kto moze mi zrobic rzesy mam swoj sprzet