Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sssssssssssssssssssssaaa

GRZYBICA- ZAPRZESTANIE W PEWNYM MOMENCIE LECZENIA GROZI NAWRTAMI?

Polecane posty

Jeżeli np. jest 15 tabletek do wzięcia, a ktoś aż tylu nie weźmie? Często słyszę od znajomych, że nie kończą antybiotyków i innych leków i nic im nie jest

w sumie to zależy jak zaleci lekarz, jakis czas temu często miałam nawracający problem tej choroby z powodu osłabienia flory bakteryjnej leczeniem nadżerki, brałam rózne leki i czasem lekarz kazał brać aż się wykończy opakowanie, a czasem np, 5 dni i wtedy tabletki niewykorzystane mi pozostawały nauczyło mnie to tyle, że zawsze biore tak długo jak lekarz każe brać, bo grzybica miejsc intymnych ma to do siebie, że niestety ma tendencje do nawrotów więc jak się ją leczy to trzeba naprawdę skutecznie

no w sumie nie mówił ile :/ na opakowaniu jest napisane, że 15 dni :(

Moniak, bo ja się zastanawiam, czy ta "groźba" że po zaprzestanou wcześniejszym murowany nawrót nie jest trochę wygórowana? a wiesz... lekarz trochę bierze za wizytę mój, a z takim pytaniem trochę mi szkoda iść by wydać 100 zł, a zdrugiej strony myślałam, że mniej jest tyhc globulek

a to może przedzwoń do lekarza? 15 dni to sporo wiec może warto sie upewnić

choroba niekoniecznie musi nawrócić jeśli bedziesz brac lek krócej, z tym, że np. podczas leczenia moga ustąpić objawy, a choroba nie być do konca wyleczona mimo to, wiec ciężko powiedzieć ile tak "optymalnie" dni powinno się stosowac lek choć akurat globulki dopochwowe zawsze działają b. szybko, ja tydzień stosowalam to max, a tak dawał na 3-4 dni

jesteś Kochana! Dzięki! :*

hej, to zależy od leków i nasilenia grzybka :) gynazol np aplikuje się jednorazowo clotrimazolum globulki najczęściej koło 7 dni się stosuje pimafucin 3 dni flukonazol najczęściej jest tez dawką jednorazową (doustną) jeżeli lekarz nie zalecił inaczej, to powinno się stosować do ulotki i faktem jest, że przerwanie kuracji po ustąpieniu objawów jest zlym posunięciem, bo często właśnie zbyt krótka kuracja powoduje, ze infekcja zostaje zaleczona a nie wyleczona i potem łatwo o nawrót. ale jak się aplikuje leki ok. 10 dni, nie współzyje w czasie leczenia, to powinno być ok. warto łykać jeszcze lacibios femina, aby odbudowywać dobrą florę bakteryjną.

Janiołek, witaj. Ja biorę Gyno- femidazol. w dniu w którym wyjeźdżam na wakacje będzie 5ty dzień leczenia, czy na kilka dni dałoby się to odstawić i potem wrócić?

I tam jest napisane na ulotce tego leku, że należy go brać 15 dni. W sumie mówiłam lekarzowi, że chce się wyleczyć bardzo w 5 dni, a on powiedział, że tak będzie. Ale na ulotce jest napisane, że 15 dni trzeba stosować :/

Gość kamyk z serca
kochana a co Ci szkodzi wziac do konca? wyczytahj uwaznie w ullotce i pomysl jaka kuracje przechodzisz czy mialas ostra grzybice czy mniejsza i mozesz brac mniej tabletek , zalezy od wielu rzeczy, a za to po dlugiej antybiotykoterapii musisz liczyc sie z oslabiona flora bakteryjna, niby leczysz grzubice a z drugiej strony antybiotykami podsycasz rozwoj bakterii..

masz racje antybiotyki zwalczaja chorobe ale po nich tez jest duzo problemow..dlatego antybiotyki powinnym byc ostatecznoscia,.. miałam ostatnio infekcje i poszlam do swojego lekarza i razem ustalilismy ze infekcja nie jest zbyt duza i spokojnie moze ja wyleczyc łagodny lek, i to o wiele lepsze rozwiazanie bylo niz antybiotyk od razu,

Gość bobsonika
a co cie wyleczylo? jeny ja jestem wrazliwa na te rzeczy... co chwile cos , babka z apteki polecilam mi jakis abiofem? niewiem strzelam z ta nazwa ale cos w tym stylu jescze nie kupywałam ale cos musze kupic bo nie bede latac co 3 tyg do lekarza

no no wlasnie, dobrze moiwsz:) z moj ginekolog wlasnie kazal to kupic , nawet tak profilaktycznie jak cos tam nie tak jest to bierzesz ,bez recepty wiec nie musisz isc do lekarza najpierw a wiesz co ci jest to kupujesz i sie leczysz, oczywoscie nie promuje tutaj samodzielnego leczenia infekcji lub gzybicy ale jak wiesz o co cho to spokojnie mozna.pozdrawiam

"Często słyszę od znajomych, że nie kończą antybiotyków i innych leków i nic im nie jest" I tak pewnie co trzy miesiące biorą te antybiotyki i ciągle nic im nie jest ;)

Gość kamilkalilka...
A co wakacje przeszkadzają by na noc zaaplikować sobie lek? No chyba, że chcesz wtedy uprawiać seks, ale tego nie radzę bo puki się leczysz żadnego seksu. A jak przerwiesz to od nowa trzeba zacząć leczenie i 5 dni pójdą się paść.

zgadzam sie z jennifer, czasem mozna kupic cos samemu, ale tez nie polecam wylacznie samodzielnego leczenia. a leki warto brac do konca. grzybica i infekcje pochwy bardzo czesto nawracaja, najlepiej brac tyle ile zalecil lekarz. a nawet potem jeszcze stosowac cos zapobiegawczo.

njagorsze jest to ze w naszym organizmie wirus juz zostaje tak jak z wirusem opryszczki, choroba jeast wyleczona ale wirus w ciele jess, i wlanasie dlatego nawraca wiec nie ma co przesadzac i leki do konca trzeba wziac

jennifer, nie tyle co wirus tylko zachwiane srodowisko w pochwie, jest tam za malo dobrych bakterii, a wiec srodki z kwasem mlekowym plus naturalne jogurty, kefiry bardzo pomagaja.

Gość kamyk z serca
fu! nie smarowałabym sie kefirem w tych miejscach juz wole kupic jakies leki

Gość ja troche rozumiem
nikt nie mowi o smarowaniu sie jogurtem czy kefirem wewnatrz przeciez! to glupota, ale juz jedzenie takich rzeczy jest ok, bardziej wplywa na flore przewodu pokarmowego niz ukladu plciowego, ale zawsze cos, bo wiele infekcji ma swoje zrodlo w przewodzie pokarmowych. ja si etroche autorce nie dziwie z tym aplikowaniem globulek na wyjezdzie. jak bylam pod namiotem, to jak sobie wyobraze, ze mialabym jeszcze sobie aplikowac co wieczor cos co potem przez caly dzien by wyplywalo (a bylam wtedy jeszcze na kajakach) to chyba szlag by mnie trafil. ciezka sprawa. ja bym chyba przerwala lezenie, w czasie wyjazdu brala lacibios femina a po powrocie dokonczylabym kuracje. wiem, ze lepiej nie przerywac, ale jak bedziesz mieszkac w spartanskich warunkach to lepiej tak. no chyba, ze wyjezdzasz gdzies w cywilizowane miejsce :P

Gość kamyk z serca
jako pomoc na układ pokarmowy to tak , czemu nie, nawet nieglupie . ale infekcje biora sie tez od braku higieny i jak bylas na kajakach i przetalabys brac leki to biorąc pod uwage o wiele mniejszy dostep do srodkow czystosci to twoja choroba mysle ze by sie mocno rozwineła i byc po prostu niewytrzymała, trzeba leczyc bez wzgeldu na nic, a tym bardziej jak śpisz w lesie:P

no kajaki i spanie pod namiotami faktycznie nie sprzyjaja higiene, taka kuracje lepiej zrobic przed lub po.

Gość limetkaaa
mozna tez miec przy sobie leki ktore łatwo zaaplikujesz i nie przyniesie ci dyskomfortu a w tzw, miedzyczasie wyleczy infekcje . sa takie dostepne w aptekach bez recepty

no sa leki z aplikatorami jak abiofem i w sumie je faktycznie mozna zaaplikowac bardziej higienicznie,a wiec moze to jest jakies rozwiazanie.

Gość limetkaaa
no na przykad abiofem, dobry przykład :] bo to jest bardzo higieniczny lek jesli mozna tak powiedziec

w sumie tak, te wszytskie globulki trzeba by wkladac z uzyciem jakis rekawiczek, a nie nie zawsze znajda sie na splywie kajokowym jednorazowe rekawiczki;p

Gość ghanka
mam taki problem jak w temacie.. brałam antybiotyk na grzybice pochwy i nie wziąłam całej serii do końca... teraz się troche boje, bo słyszłam gdzies ze moga byc jakies powikłania z przerwania antybiotykoterapi zbyt wczesnie? :/

moze ci po prostu wrocic wszytsko. powinnas isc do lekarza, musi cie zbadac i ewentualnie powtorzysz leczenie.

chyba ze Ci przeszlo do konca i juz zadnych ale to zadnych objawów nie masz, wtedy mozlwe ze taka ilosc antybiotykow jaka wzielas wystarczyla, ale na przyszlosc lepiej tak nie robic, oraz wez tez pod uwage profilaktyczne leki zeby nie bylo nawrotów