Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beatka123

guzy tarczycy!!!!

Polecane posty

Mam guz plata lewego prawie 4 cm ,była robiona biopsja na szczęście nie jest rakowy.Wizyta u endo mi przepadla bo bylam chora nastepna mam za kilka miesięcy.Czy ktos wie jak to dalej THS-4,0

Beatko, nie bój się. Nawet jeśli będzie konieczna operacja, to nie jest nic strasznego. Zaraz napiszę więcej.

Guzek m 4 cm więc jest spory ale na szczęście niezłośliwy. TSH 4,0 czyli górna granica normy. Z pewnością musisz by leczona przez endokrynologa. Ja na Twoim miejscu nie czekałabym kilka miesięcy na wizytę. Teraz poszłabym do lekarza prywatnie, a potem na ten wyznaczony termin do państwowej poradni.

Wiem że masz obawy. To naturalne. Ja jestem po usunięciu całej tarczycy i pamiętam swoje strachy i panikę. Ale wierz mi, nie warto. Operacja nie jest czymś strasznym. :)

Gość allalaa n
nie martw sie ja sie lecze dopiero 4 miesiace i TSH na poczatek kiedy mi wykryto mialam 13,8 teraz mam 2,6 nie przytylam jest ok ale do konca zycia tabletki i samodyscyplina

Cały czas leczono mnie hormonami tarczycy. Było dobrze. TSH unormowało się. Nowe guzki nie pojawiały się. Po kilku latach okazało się że jednak powstały nowe na drugim płacie. Nakazano operację.

Biopsja obowiązkowo raz w roku. Guzki najpierw były trzy, nie takie duże jak Twoje. Zaraz zerknę w papiery i napiszę Ci jakiej były wielkości.

Pierwsze USG: największy guzek miał 15x11x13mm. Po sześciu latach: największa zmiana miała 19x17x20mm. Tak to było.

Beatko, nie czekaj dalej. Wybierz się prywatnie. Potem na NFZ. Ja tak bym zrobiła.

Mnie najpierw przez kilka lat leczono tabletkami. Potem zaczęto delikatnie sugerowac operację, bo guzki mogą uzłosliwic się. Nie bardzo chciałam isc na zabieg, więc nie zmuszali mnie. Gdy zmiany pojawiły się na drugim płacie nakazano operację. Nie migałam się już więcej. Zoperowali mnie i po sprawie.

Uważam, że tak będzie najrozsądniej. I głowa w górę! Będzie dobrze, tylko dbaj o siebie. 🌼

tak tylko że oprócz tego że mam te guzy to jeszcze nerwice lekową i refluks zołądka

Beatko, nerwicę lękową i refluks też można leczyc. Pamiętaj, że chora tarczyca poglębia stany lękowe i depresyjne. Przechodziłam to.

Tu jest problem. Ten hormon przyspiesza przemianę materii. Logicznie rzecz więc biorąc, powinno się chudnac. Ale czesc osób reaguje odwrotnie i tyje. Ja właśnie taka jestem. Pulchna. :D Jeśli nie będziemy brały leku niedoczynnosc tarczycy będzie się pogłębiała, a wtedy to dopiero kilogramy będą narastały. 😭