Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rerwerw

brak okresu w przerwie między tabletkami anty...

Polecane posty

Gość rerwerw

Miesiąc temu zaczęłam brać tabletki Novynette. Tydzień temu się skończyły i 7-dniowa przerwa powoli dobiega końca. Na ulotce jest napisane że okres powinien pojawić się po ok. 2 dniach od odjęcia tabletek. A ja wciąż go nie mam. Dlaczego? Dodam że zawsze mialam okres regularnie, żadnych problemów zdrowotnych nie mam. Mam 24 lata

Gość bonoja
Może jesteś w ciąży? Ja nie miałam nigdy takich problemów z okresem

Gość rerwerw
ee... mam nadzieję że nie :(

podobno czasami sie tak zdaza, nalezy dalej kontynuowac przyjmowanie pigułek oczywiscie wykluczająć prawdopodobieństewo ciąży. jeśli bralas planowo jak trzeba nie powinno byc nic zlego ;)

Gość bonoja
Ale należy pamiętać, że tabletki nie dają 100% zabezpieczenia, nawet przy regularnym ich zażywaniu. No ale może faktycznie Twój organizm musi się przyzwyczaić do pigułek :)

Gość rerwerw
Brałam codziennie o tej samej godzinie, żadnej nie pominęłam.

Gość jakis dziwny chyba
Nie martw się, to dosyć często się zdarza przy pierwszym opakowaniu. Dawka hormonów, to spory szok dla organizmu. Bierz pigulki dalej tak jak powinnas i uszy do gory, przy nastepnej przerwie okres sie pojawi :) I wcale nie musi to byc 2 dzien po dostawieniu. A jezeli czujesz sie niepewnie, to zrob test :)

w ulotce zapewne jest też napisane że krwawienie moze nie wystapić, wtedy nalezy zrobić test ciążowy przez rozpoczęciem nowego opakowania, jak wyjdzie negatywny to brac dalej i czekac co bedzie po nastepnym pudelku... czasem tak bywa.

na twoim miejscu zrobilbym test, zby sie upewnic...zeby nie bylo ze zaczniesz brac nastepne opakowanie bedac w ciazy

przy prawidłowym zażywaniu dają 100% pewności to dopiero pierwsze opakowanie, organizm musi sie przestawić, daj mu trochę czasu, dziewczyno i nie panikuj pierz następnę opakowanie po 7 dniach, jak w przepisie

Gość bonoja
Ewa 33- naprawdę jesteś taka niewyedukowana? :O Czy po prostu tępa? Słyszałaś o czymś takim jak wskaźnik Pearla?

a słyszłaś o czym akim jak hormonalna blokada jajeczkowania? napisałam - przy prawidłowym zażywaniu dają 100% pewności PRAWIDŁOWYM

Gość bonoja
No właśnie wskaźnik Pearla pokazuje ile kobiet zachodzi w ciąże PRZY PRAWIDŁOWYM ZAŻYWANIU TABLETEK!!! Wskaźnik Pearla tabletki antykoncepcyjnej dwuskładnikowej E+P przy doskonałym stosowaniu się do zaleceń wynosi 0,3, a dla typowego stosowania zaleceń 68 (rzadziej podawane 28). I co teraz powiesz pani mądralińska?

Ewa ma rację. ja osobiście nie znam ANI JEDNEJ kobiety (a ogólnie znam ich bardzo dużo) ktora biorąc pigułki poprawnie zaszłaby w ciąże. wszystkie ktorym sie to przydarzyło wcześniej czy później odkrywają błąd w swoim postepowaniu.

dokładnie jak sie tak dobrze przyjrzeć tym "wpadkom po pigułkach" to kazdy jeden przypadek był spowodowany błędem ludzkim, a nie "błędem pigułki"

wiemy co to jest wskaźnik Pearla. a ciebie nikt nie poinformował że jest to metoda uznaniowa? bądź co bądź opiera się na OPINIACH badanych kobiet. nikt ich przez rok zabezpieczania sie nie kontrolował, JAK sie de facto zabezpieczają - nie w sensie sposobu, ale w sensie jakości tego zabezpieczenia :D chyba nie sadzisz że np przy prezerwatywach stosunkowo wysoki przeciez jak na tę metodę wskaźnik Pearla dotyczy sytuacji kiedy od samego początku "akcji miłosnej" do jej zakończenia prezerwatywa jest nałozona i CAŁA!? to podwyższenie dotyczy tylko sytacji kiedy tak naprawdę prezerwatywa zawiedzie - pęknie, zostanie źle lub za późno założona. w przypadku pigułek jest to to samo - niby sie je bierze, a dzieje się coś co obniża ich skutecznosc. prawidłowo stosowane i dobrze "działające" prezerwatywy maja wskaźnik Pearla 100%, bo nei ma opcji żeby sie plemnik przedarł przez gumę :D

Gość mala Migota
podepne sie pod topik, bo u mnie natomiast przy ost opakowaniu krwawienie wyst na 10 przed koncem opakowania;/ w przerwie oczywiscie ustalo ale nie wiem czy mam sie tym przejmowac czy jesli nie wyst to ponownie to nie ma obaw, bo pierwszy raz mi sie cos takiego przytrafilo ;/

"bonoja - wskaźnik Pearla nie obejmuje błędów w stosowaniu! Tak samo jak dotyczy prezerwatyw, to przecież nie wliczają się w to prezerwatywy pęknięte czy źle założone..." o rotfl ;) no własnie wliczają się. we wskaźniku Pearla nie patrzy się dlaczego metoda zawiodła, tylko stwierdza fakt że zawiodła.

"mala Migota - podepne sie pod topik, bo u mnie natomiast przy ost opakowaniu krwawienie wyst na 10 przed koncem opakowania;/ w przerwie oczywiscie ustalo ale nie wiem czy mam sie tym przejmowac czy jesli nie wyst to ponownie to nie ma obaw, bo pierwszy raz mi sie cos takiego przytrafilo ;/" wszelkie nieprawidłowe krwawienia z dróg rodnych podczas brania tabletek nalezy zgłaszać lekarzowi. chyba ze to jeden zpeirwszych trzech cykli na tabletkach, to wtedy różnie sie dzieje, ale też lepiej skonsultowac.

Gość rerwerw
zrobiłam test ciążowy, wyszedł negatywny pozostaje mi czekać na okres i zacząć brać kolejne opakowanie....

Gość mala Migota
fru fru dzieki za odp ;) w przyszlym tyg wlasnie ide do lekarza, to dowiem sie dokladnie co i jak. tabl biore od listopada, wiec raczej cos takiego miejsca nie powinno miec.

a wierz sobie w co chcesz. prawda jest taka że przy prawdiłowo stosowanych pewnych m,etodach szans na zajście w ciąże nie ma.

Gość bonoja
celibat - nie tylko, jest jeszcze ubezpłodnienie ;)

Gość bonoja
Acha, radzę jednak mimo wszystko pouczyć się trochę o układzie dokrewnym i poczytać dlaczego czasem hormony ludzkie wygrywają z tabletkami ;) Żeby nie było niespodzianki ;)

Witam... Mam mały problem. Biorę tabletki antykoncepcyjne (cilest) już jakoś 2,5 roku. Skończyłam opakowanie w czwartek, a okres powinnam dostać 4 dnia(zawsze tak mam) czyli w dziś(poniedziałek) i nie mam okresu, ani nawet się nie zapowiada. Czy okresu może nie być w ogóle, albo czy może się spóźnić ?Staram się brać tabletki o stałej porze, ale czasem wezmę 2-3 godzin po czasie, ale to chyba nie problem? Jeśli się nie pojawi to zacząć brać normalnie następne opakowanie? I czy któraś z Was miała też taką sytuację, że okres nie przychodził, a powinien być na czas? test robiłam 2dni temu i wyszedł Negatywny, ale jednak obawa jest. Co robić:(

Gość polly91
Pigułki biorę od paru miesięcy, najpierw były to 3 opakowania Midiany, okres miałam zawsze jak w zegarku 2 dni po ostatniej pigułce. Ostatnio zmieniłam na Yasminelle za poradą mojej ginekolożki (bo jestem palaczką), 5 dni temu skończyłam pierwsze opakowanie i okresu ani śladu. Nie pominęłam żadnej tabletki. Czy to może być po prostu jakieś zawirowanie spowodowane zmianą pigułek?

Gość polly91
zrobiłam test ciążowy przed chwilą i wyszedł negatywny, ale z bardzo rozcieńczonego moczu, prawie biały był... nie wiem czy zaufać temu, bardzo to dziwne, że tego okresu nie dostałam :(

Witam , biorę tabletki antykoncepcyjne to mój drugi plaster tabletek w czasie pierwszej przerwy miedzy plastrami tabletek dostałam miesiączki w 3 dniu teraz w czasie drugiej przerwy miedzy plastrami tabletek jest to 3 dzień nie mam okresu ani żadnych objawów np bólów brzucha czy wszystko jest w porządku bardzo się martwię

i okres dostawałąm różnie zdażało się, że na 3 dzień, a także na 6 i w ciąży nie byłam, mimo, że okres był słaby, a ja czułam się ciążowo;)