Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karooooolina934093

Czeska Praga czy warto pojechac? jakie ceny ?

Polecane posty

Praha jest piekna ale to juz nie to co kiedyś... masy turystów, zatrzesienie komerchy i reklam... klimat inny, czar prysl... ceny - trzeba wiedzieć gdzie chodzić, w centrum odradzam ale mozna znaleźć tez normalne knajpy

Gość majna
Według mnie warto, bo Praga ma swój urok, no i jest blisko, więc aż żal ją pominąć. Ja zrezygnowałam z jazdy na własną rękę, bo za dużo by mnie w dwójkę z kumpelą wyniosła podróż i zakwaterowanie. Wyczaiłyśmy jakąś promocyjną ofertę wycieczki z Indexu z Katowic i ostatecznie się zdecydowałyśmy. Naprawdę super. 3 dni zwiedzania. Koniecznie odwiedź stare miasto, zobacz piękny zegar orloj, kościółki. polecam też rejs stateczkiem po Wełtawie, można fotek nacykać :) Jeśli chodzi o ceny w knajpach to różnie. Za tanio nie jest. Pytanie gdzie teraz jest tanio? My wykupiłyśmy wyżywienie kupując wycieczkę w biurze podróży, więc w sumie w barach sączyłyśmy różne trunki :)

Gość DarQ_
w moim odczuciu - Piękne miasto byliśmy tam z dziewczyną w zeszłym roku, Jedno z niewielu miast które były moim zdaniem piękne, Wenecja, Paryż przereklamowane... Praga piękna i tajemnicza, trzeba jednak uważać, szczególnie na złodziei, nie polecam także jechać w okresie typowo wakacyjnym bo oblezenie ludzi- ogromne. Co do mieszkańców- ok, mało kto jest tam rodowitym Czechem, praktycznie w każdym sklepie spotkać można kogoś mówiącego czysto po polsku więc i dogadać się można bez problemów, czeski język zabawny jednak są też słowa które rozśmieszają Czechów "samochodzik, biustonosz" nie ma takiego pepiczka który słysząc by się nie roześmiał:) Stare zabudowania piękne, wbrew pozorom bardzo czyste miasto, ceny na obrzeżach nie wiele wyższe niż u nas, zjeść więc można smacznie i nie drogo, nad miastem pojawia się tajemnicza aura dająca odrobinę tajemniczości:) aaa i dla tych którzy cenią sobie hmmm "wolność", nie wiem jak obecnie jednak gdy my byliśmy w Pradze było tak- sprzedaż marihuany zakazana, jednak samo jej posiadanie w małej ilości (bodajże 5g) nie było karalne, trawkę mimo coffe shopów można kupić bez problemu np od murzynów (jednak osobiście nie polecam bo chcą Cię okraść a towar słabej jakości), czy odkupić po prostu od jakiegoś czecha w klubie itp. serio dzieje się to bez problemu:) Trzeba też uważać na imprezy na jakie się wchodzi gdyż bardzo łatwo trafić na burdele a stamtąd wyjść ciężko(trzeba zapłacic), no i jest absynt jeśli ktoś lubi ;)

Gość gość
Bardzo polecam to miasto, jest po prostu przepiękne, a wspomnienia niezapomniane. Ceny są ok. Można spokojnie odpocząć spacerując po klimatycznych uliczkach i niczym się nie przejmując. Ja osobiście byłam w zeszłym roku i jestem baaardzo zadowolona. Jako, że nie jestem zbyt zorganizowaną osobą, postanowiłam powierzyć planowanie wycieczki specjalistą. Wybrałam http://www.wratislaviatour.com/wycieczki-z-wroclawia/zagranica/wycieczka-z-wroclawia-do-pragi/. Poziom organizacji na najwyższym poziomie. W planach mam również odwiedzić Drezno i chyba też powierzę planowanie tej firmie :)

Gość gość
Praga jest piekna i niedroga, poza tym jest stosunkowo blisko wiec warto tam pojechac! Zobaczyc most Karola i zjesc knedliki :) Ja uczestniczylam w zorganizwoanej wycieczce z Wratislavia Tour .

Gość gość
Praga jest piękna, ale spędzanie tam sylwestra na zasadzie "wysadzą cię z autokaru, postoisz godzinę na rynku, pokrzyczysz i zmarznięta wrócisz zaraz potem do domu" to nieporozumienie. Nie polecam też Pragi na majówkę, bo cię zadepczą. Ja wsiadałam w metro i jechałam na ostatnią stację, by zjeść obiad w "mordowni" w towarzystwie Czechów oglądających MŚ w hokeju na lodzie. Ceny średnio 5 razy niższe niż w centrum. W Czechach Polecam też Cesky Krumlov, Telcz i tamtejsze zamki (zamek Hluboka chyba najpiękniejszy jaki widziałam). Czechy to nie tylko Praga, wręcz przeciwnie. Praga to komercja, jest piękna, ale najlepiej wybrać się jesienią. Inaczej się zwiedza bez tłoku.

Gość gość
Pewnie, że warto. Ja jechałam razem z kilkoma znajomymi z Wratislavia Tour i byliśmy bardo zadowoleni. Praga jest piekna i stosunkowo tania, więc warto pojechać.

Gość gość
Też byliśmy na wycieczce z tym biurem. Wszystko wyszło świetnie. Byliśmy bardzo zadowoleni, a rozkładając koszty na całą grupę nie wyszło wcale tak drogo.

Gość rarkaa
Oczywiście że warto Praga to taaak piękne miasto po prostu ma to coś w sobie, w te wakacje wybieramy się onownie i tym razem chyba pojedziemy autokarem EcoLines myślę, że nie ma innego lepszego transportu samolotem się nie opłaca swoim autem w sumie też nie. Tutaj przynajmniej mamy wysoki komfort podróżowania.

Gość AnnaK89
Praga jest jednym słowem magiczna. Byłam w marcu i po prostu zakochałam się. Tłumy turystów trochę przeszkadzają, ale jak wyjdzie się na wieczorny spacer po brukowanych uliczkach to dopiero można poczuć klimat tego niezwykłego miasta. Ze swojej strony polecam artykuł o darmowych atrakcjach w Pradze: http://www.sknerusy.pl/tanie-zwiedzanie-darmowe-atrakcje-w-pradze/ . Bardzo pomocny podczas mojej podróży. Za darmo zwiedziłam Złotą Uliczkę! Jest też fajna mapka z zaznaczonymi miejscami. Nawet nie wiedziałam, że tyle miejsc jest do zobaczenia za darmo.

Gość gość
Witam, jeśli ktoś zastanawia się nad Pragą to zapraszam do obejrzenia mojego filmiku z wypadu:) Mam nadzieję, że się spodoba i zachęci do wyprawy :) https://www.youtube.com/watch?v=qEyCEFlG5CA PS. Po drodze polecam zwiedzić Adrspach - Skalne Miasto - Piękne miejsce :) POZDRAWIAM !:)

Gość gość
oczywiście że warto jest tam co zwiedzać i gwarancja klimatu też jest. Mozna samemu zorganizować sobie wycięczkę. np tani autobus z Katowic do Pragi na https://busfor.pl/autobusy/Katowice/Praga a później tani nocleg - ja spałam np w akademiku.

Gość dalia675
myślę, że warto, Praga jest bardzo piękna :) ja już kilka razy byłam, bo zupełnie się w niej zakochałam, jest co zwiedzać do tego jest całkiem tania - często są promocje na bilety autobusowe i do tego jest dużo fajnych noclegów w różnych cenach np na bookaparcie :)

Gość gość
Cześć :) Niedawno wróciłem z kolejnej już, czwartej podróży do Pragi. Większośc z Was na pewno w niej była i przyzna, że to fantastyczne miasto. Tym razem starałem się skupić na zwiedzeniu oryginalnych, nieoczywistych miejsc w stolicy Czech, które są poza standardem zwiedzania większości turystów. Moje miejsca godne uwagi zamieściłem tutaj: zyciewpodrozy.pl/praga Bardzo ciekawy jestem co byście dodali jeszcze ze swojej strony. Chciałbym kolejnym razem poznać kolejne miejsca poza szlakiem, najlepiej związane z jakąs ciekawą historią. Pozdrawiam Mikołaj

Gość Kantollini
Praga to zdecydowanie jedno z najpiękniejszych miast w Europie. Odwiedzałem ją już kilka dobrych razy i za każdym razem czymś nowym mnie zaskakiwała. Ogromna ilość pięknych zaułków, miejsc na uboczu, parków... Praga to nie tylko zabytki. Do pierwszego wyjazdu zmotywował mnie blog stricte na temat Pragi- http://architrav.pl/ Naprawdę ciekawie opisane różne aspekty wyjazdowe (takie jak noclegi/parkowanie/komunikacja), a także architektoniczne + inne atrakcje. Jeśli ktoś lubi podróżować i zwiedzać to Praga jest punktem obowiązkowym.

Gość parysia 77
Bardzo lubię Pragę, często tam wracam :) W sumie to jeżdże jak tylko pojawi się okazja, kupuję bilety PB i rezerwuję noclegi na Bookaparcie :) I wychodzi całkiem tanio.

Gość gość
Cześć witam. Jakiś czas temu byliśmy na wycieczce grupowej w Pradze, zorganizowaliśmy taki wyjazd dla pracowników przez biuro podróży Gryf. Jak ramowo takie wycieczki wyglądają jest opisane na http://gryftravel.pl/praga. U nas to były 4 dni, typowo przeciągnięty weekend. Bardzo dobra organizacja, począwszy od samego autokaru, przez hotel na obsłudze pilota kończąc.

Gość gość
Warto to piękne miejsce :D Byłam w tym roku i już zaplanowałam wycieczkę na przyszły. Na stronie Itaki trafiłam na super ofertę czterodniowego wyjazdu ze zwiedzaniem w spoko cenie :)

Gość merryjhn

Moim zdaniem lepiej jechać pooglądać czeskie zamki i pałace, jest na co popatrzeć. Byliśmy rok temu na takiej wycieczce z beskidytravel.com.pl/kilkudniowe/czechy-czeskie-zamki-warownie-palace/ i super się bawiliśmy. Sama Praga to trochę da mnie mało.