Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

hey dziewczyny. ;) mam mały problem. otó 11 czerwca powinnam dostać @. w srodę 16 wracajac z pracy i wchodząc pod prysznic zauwazylam na wkladce brązową wydzielinę więc myślałam. ze to okres jednak do dziś mam tylko takie plamienie i wciąż brązowe czasami skrzepy krwi. dodam ze nie robilam tego zm oim facetem w dni plodne ponieważ wtedy przez 2 tyg nie bylo go na miejscu. wiec chyba nie mozliwe ze to ciąża prawda ;( ? mam dopiero 19 lat co o tym myślicie? może jakaś choroba? jakieś 2 dni bolało mnie przy oddawaniu moczu wtedy kiedy plamienie już było.

Jesli nie masz regularnego okresu to skąd wiesz czy to nie były dni płdne ??

Autorko, jak spytała koleżanka powyżej, czy możesz napisać w jaki sposób określasz które dni są płodnymi? Posługujesz się kalkulatorem dni płodnych?

mam regularny okres juz dośc długo. tak posługuje sie również kalendarzykiem dni płodnych i do tej pory mnie nie zawodził ;) po za tym poznaje też po wydzielinie...

no to niestety ryzyko istnieje. Faza śluzowa jest zapowiedzią tego, że organizm przygotowuje się do owulacji, co nie jest równoznaczne z jej wystąpieniem.Jeśli jesteś porządnie douczona w kwestii met. Billingsa, to Jej skuteczność ma wartość i tak niższą, niż wieloobjawowa (gdzie w domowych warunkach tylko temperatura określa, że owulacja się odbyła). Statystycznie bezpieczeństwo przy stosowaniu met. Billingsa (obserwacji śluzu) i przy stosowaniu się do zasad: 97,8% a w przypadku pobieżnego posługiwania się metodą, bez zaznajomienia się z jej zasadami: 79,4%. Zatem jeśli nie stosujesz konkretnej metody, to ryzyko ciąży w każdym cyklu wynosi u Ciebie 30%.W ciążę wbrew pozorom nie jest wcale tak łatwo zajść (średnio 25% szans w każdym cyklu przy współżyciu w dni największej płodności, do maks 40%) więc akurat to, że do tej pory nie zaszłaś nie oznacza od razu skuteczności stosowanej kombinacji.Po prostu wykonaj test ciążowy.Na pocieszenie dodam, że plamienie czy brak miesiączki są, owszem, powodem do podejrzewania ciąży ale przyczyn takiego stanu jest dużo więcej.A na przyszłość: zaprzyjaźnij się z objawowo-termiczną albo zacznij się zabezpieczać. Jeśli nie stosujesz się skrupulatnie ani do jednego, ani do drugiego, to żaden dzień cyklu nie jest bezpiecznym.

Błędnie napisałam:"Zatem jeśli nie stosujesz konkretnej metody, to ryzyko ciąży w każdym cyklu wynosi u Ciebie 30%."Oczywiście nie w każdym cyklu ale w ciągu całego roku. czyli: 30 par na 100 w przeciągu roku zajdzie w ciążę. Piszę tu o osobach, które stosują metodę wg własnego widzi mi się, bez konkretnej metody, gdy nie doczytają, czy naciągają reguły.Co tym się różni od 25-40% wspomnianych wyżej, jeśli mowa o szansach na ciążę, że dotyczy to każdego jednego cyklu przy nie stosowaniu zabezpieczenia i współżyciu w dni płodne.Tak dla pełnej jasności.

strasznie się boje, ze to moze być ciąża ;/ nie wyobrazam sobie teraz tego... mam nadzieje ze to jednak inny powod tego planienia ;/ ;(