Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ARRRRystokratka

nietypowe zajście w ciąże?!?!?!

Polecane posty

Gość ARRRRystokratka

Witam, prosze o poważne odpowiedzi, ponieważ mam pewien kłopot który bardzo mnie trapi, kilka dni temu kochałam się z facetem, nie zabezpieczamy się w żaden sposób, mój chłopak skończył na zewnatrz ale niechcący przeniół sperme palcami do mojej pochwy , miało to miejsce 7 dni po miesiąsce, czy prawdopodobienstwo zajścia w ciąże jest duże? Pewnie nie dostało sie wiele nasienia do środka, a po drugie penetracja palcem jest chyba płytsza niż członkiem więc może nie powinnam się martwić ?

Gość hmm.....dziwi mnie coś
nie. nie miałas dni płodnych. a tak swoją drogą-nie uważasz, że zanim zaczniesz współżycie powinnaś sie nieco douczyć?? jak można iść z kimś do łóżka nie znając się na podstawowych terminach płodności????

heh,TEORETYCZNIE raczej nieco mniejsze prawdopodobienstwo w PRAKTYCE jednak jest roznie, a co do palca- tak tez mozna zajsc...

Gość stara prosta baba
Nieważne,gdzie skończył,plemniki są też w tzw. kropli poprzedzającej,reszta zależy od długości cyklu,wszystko możliwe...

Gość jak to nie miala plodnych
wlasnie ze miala, powiedzmy ze okres trwa 5 dni plus 7 wychodzi 12 a to teoretycznie juz plodny dzien

Gość ARRRRystokratka
no to chyba za kilka dni zrobię test :(

płodne dni zaczynają sie od 13 dnia cyklu.Dla pewności, stosuje się kalendarzyk 10-dniowy-czyli 10 dzień cyklu. twierdzisz że ona ma miesiączke aż 5 dni??? jeśli tak, to jest w grupie ryzyka:) No, ale skoro dorosła do seksu-zapewne o tym wiedziała:)

otóż to:):)

Gość ARRRRystokratka
wiesz ja mam stałego partnera jednego od kilku lat i zawsze w taki sposób się kochamy, to pierwsza taka sytuacja:/

nie wiel ile trwal;a miesiaczka bo nie napisala wiec strzelam ze srednio 5 dni :)

Gość uwielbiam morze
Masz problemy z psychiką, już trzeci raz zakładasz ten temat, chociaż miałaś wyczerpujące odpowiedzi. Czy tylko się nudzisz?

nie chodzi o to czy staly czy nie staly... tu chodzi o ciaze, dziecko i.. odpowiedzialnosc lub nie

Gość ARRRRystokratka
ja jestem gotowa na ciążę, ale jakoś nie chciałabym żeby do niej doszło w taki sposób :/

Gość stara prosta baba
Dziewczyny-dni płodne liczy się od końca cyklu,nie od jego początku,więc kalendarzyk sprawdza się tylko przy regularnych cyklach.Jeszcze jeden drobiazg-przy krótkich cyklach można zajść w ciążę nawet w czasie okresu,to tak przy okazji.

Gość ARRRRystokratka
ja mam cykle ktore trwają 34 dni ... a byłam tydzien po miesiączce...

jesli tak to TEORETYCZNIE plodne masz w okolicach 20 dnia cyklu

Gość stara prosta baba
Arrrrystokratka,jeśli masz regularnie,odlicz max 13 dni od końca i będziesz wiedziała.

Gość ARRRRystokratka
ja już wole nic nie liczyc :) zrobię test zakilka dni dla świętego spokoju

Gość rany...tak podstawowych
Stara prosta babo!!!!!!!!! może zanim zaczniesz udzielać tak bzurnych nauk sama sie naucz?? cykl u kobiety liczy sie od 1-wszego dnia miesiączki !!! zapisz sobie to grubym tłustym drukiem:) najbezpieczniej jest do 10-dnia. (choć norma jest przyjęta do 13)

faza folikularna (przed owulacyjna) jest zmienna i dlatego nazywana jest faza nieplodnosci wzglednej bo zdaza sie ze wzrost komorki jajowej rozpoczyna sie tak wczesnie ze plodne dni zaczynaja sie zaraz po miesiaczce a do tego plemniki sa w stanie przezyc nawet do 72h w sprzyjajacych warunkach wiec mozliwosc w fazie folikularnej na zajscie w ciaze jest spora.

Gość kolejna mondra zabiera sie za
seks. kurwa co wy w szkole robicie na lekcjach??

Gość nie kłucić się!
Pod wpływem innego hormonu LH następuje owulacja. Ma to miejsce najczęściej na około 14 dni przed następną miesiączką. Jest to faza owulacyjna. Uwolniona komórka jajowa jest wyłapana przez strzępki jajowodu. Następnie wędruje ona jajowodem w kierunku macicy, która od tego momentu jest pod działaniem wydzielanego przez ciałko żółte, progesteronu. owulacja liczy się od końca cyklu ! cykl liczy się ob pierwszego dnia miesiączki ! o co się kłucicie ?

Gość nie kłucić się!
Jak zajść w ciążę pomocne saą codzienne pomiary temperatury ciała. Zobacz również: Kiedy kobieta jest płodna? Płodność w czasie karmienia piersią - niepłodność laktacyjna Dni płodne Objawy ciąży Jak zajść w ciążę Faza niepłodności względnej. Dlatego nazywa się względną, ponieważ długość tej fazy nie jest stała. W przypadku krótkich cykli miesięcznych wzrost komórki jajowej rozpoczyna się tak wcześnie, że faza płodności może zaczynać się już pod koniec miesiączki. Dlatego jeśli kobieta ma krótkie cykle stosunek odbyty w trakcie miesiączki może być płodny. Jeśli kobieta ma cykle normalne (taka norma to około 28 dni odstępu między miesiączkami) wtedy stosunek płciowy odbyty w czasie miesiączki jest niepłodny. Zobacz również: pierwsze objawy ciąży Faza niepłodności. Od chwili obumarcia komórki jajowej do miesiączki. Ten okres jest stały. Trwa zazwyczaj 14 dni. Daje to możliwość ustalenia w którym dniu może nastąpić owulacja. Dzień owulacji czyli szczytu płodności otrzymujemy odejmując od daty przewidywanej miesiączki 14 dni. Jeśli kobieta przewiduje krwawienie miesięczne np. na 25 listopad znaczy to, że 11 listopada powinna mieć owulacje a więc ze względy na to, że plemniki żyją kilka dni, 5 dni przed 11 listopada oraz dla pewności 3-4 dni po 11 listopada powinno powstrzymać się od stosunku jeśli nie planuje się dziecka. Należy podkreślić, że powyższe informacje dają podstawową wiedzę o okresach płodnych i niepłodnych. Jest to metoda, która bazuje na zapamiętywaniu daty miesiączki, po to, aby móc obliczyć date następnej, co z kolei pozwoli określić dzień owulacji a tym samym czas, w którym może dojść do poczęcia dziecka.

A ja dodam, że dni płodnych się nie wylicza tylko wyznacza na podstawie codziennych pomiarów temperatury i obserwacji śluzu. Faza poowulacyjna może trwać 10-16 dni :] Na fazę płodną składa się 6 dni przed skokiem temp. i 3 dni wyższej temp. Kalendarzyki to są dobre dla par, dla których wpadka nie jest problemem :P polecam: www.npr.pl i www.naturalnemetody.fora.pl