Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takie tam małe pytanko

Czy są tu osoby urodzone w mniej więcej 1960 roku? Mam pytanie odnośnie

Polecane posty

systemu nauczania. Jakie były wtedy lektury szkolne? Pytam ponieważ moja mama przeczytała Dżumę, Zbrodnię i Karę, Mistrza i Małgorzatę, dopiero wtedy kiedy były to moje lektury. Czy wtedy w obowiązkach ucznia były inne książki do przeczytania, czy może moja mama w szkole się leniła?

Gość w pustyni i w puszczy
Pan Tadeusz,Te co podajesz nie było wogóle

syzyfowe prace

Z tego co wiem wtedy w szkole były jeszcze takie lektury jak Chłopi i Moralność pani Dulskiej, i zapewne wiele innych. Po prostu zastanawiały mnie te 3 lektury, które wymieniłam w temacie.

Gość firana
kanon lektur szkolnych zmienia sieco jakiś czas - wtedy kiedy twoja mam chodzila do szkoły moglo ich nie być .

Mogło wtedy nie być tych lektur, ale swoją drogą to ludzie w tamtych czasach nie mieli najlepszych lektur

Gość pooszukująca
Dużo Slowackiego, Nad Niemnem, Granica, Chłopi, Noce i Dnie, Trochę Konopnickiej, Sienkiewicz, Żeromski. czasami onosiłam wrażenie, że jest tego tyle, że każdą chwilę poza lekcjami trzeba poświęcić na czytanie lektur, gdyby chcieć sie wywiązać. O! Lalka oczywiście. Więcej lektur poznałam podczas ich omawiania niż poprzez czytanie. Pana Tadeusza uczciwie przeczytałam dopiero gdy syn miał w szkole, bo wreszcie mnie nikt nie zmuszał:D

Gość nie żona i niemodna
Ja to Pana Tadeusza chyba nigdy nie przeczytam :D :O

Na pamięc uczyło sie 16 stron na 2 tygodnie termin był.Pan Wojski chwycił róg cęntkowany kręty............i tak dalej.Za dwa tygodnie nie bylo zmiluj sie.Paly sie sypały ale każdy musiał sie nauczyć i był przepytywany.Na W F kto nie miał stroju pała i wpiertol od specjalnego woznego.Fartuszki szkolne codziennie kołnierzyk biały wymieniany,jakby był brudny wpiertol na pupę.chopcy 5 razy dziewczyny 2 razy otrzymywały.

Gość firana
ak to kiedyś było ,ze sie te fartuchy prasowało - a one ise nie elektryzowały ?:)

Nauczyciel matematyki chłopina ok 2 metrów złapał przy tablicy chłopaka(mieliśmy po 13 lat),który nie potrafił czegos wyliczyć i wytarł nim tablice.Ten chłopak obecnie znany prawnik we Wrocławiu. Jak słysze te biadolenie tych dzieci tutaj na nauczycieli to skręcam sie ze śmiechu.Jeśli przyszło się do domu a przedtem zarobiło się wpiertol od nauczyciela i ojciec to zauwazył nastepny wpiertol był.

Gość firana
mój nauczyciel od historii - jak tylko cos mu sie nie spodobalo - lał linijką po łapach aż świszczało -i nikt z tego powodu nie padł a cisza była taka ,że szok :)

fartuszek nosilli dziewczyny i chłopcy.Był atłasowy.Nie prasowałem to nie wiem czy elektyzował.:D

Mając 13 lat dowiedziałem się od staruszka lwowiaka o Katyniu.Na lekcji historii wygarnąłem o tym.Nauczycielka zemdlała z wrażenia a ja od tej pory zaczałem uwielbiac historię.Co lekcje byłem szczegółowo pytany i większa ocena jak 3 już nigdy nie była.Ale do dzisiaj mi pozostało że w historii sie rozczytywałem.

Mając 7 lat uczył nas j.polskiego swołocz co dobrze języka polskiego nie potrafił zaciągał z rosyjskim akcentem.Mieliśmy drewniane piórniki ma stalówki do pisania (nie było długopisów)Była odpowiedzialność zbiorowa.jak ktoś nie umiał dziewczyny dostawały na rękę uderzenie raz chłopcy 2 razy.reką człowiek nie potrafił ruszyć a by spróbował sie poskarżyc komuś to jak w/w.Dopiero jak 1956 r.Gomułka doszedł do władzy tego swołocza wywalili na morde z pracy.Ale kary cielesne w mniejszym stopniu bywały.:O:(

były straszne anomalie ponieważ co Niemcy inteligencję nie wybili zrobili to UB po wojnie więc kadry nauczycielskiej nie było tak dużo do nauki.:O:(

Gość firana
kary cielesne bywały - ale nikomu z uczniów nie przyszloby do glowy grozić nauczycielce ,zę ja po lekcjach pobije jak mu na koniec jedynkę wstawi - jak bylo w klasie mojego syna . przeciwnikiem jestem każdego przeginania - ale uwazam ,zę to ,ze nauczyciel wiecej mógł przynosilo pożytek wszystkim . Tweraz nic nie moze - i co z tego mamy ?

ale wiedz o tym,ze nauczyciel robił sie sadysta.Nie kazdy tak reagował.Trudno złoty środek znależć ale dlaczego nie wzorują sie jak jest na północnej półkuli.Czyli w US czy Kanadzie.Czemu tych dobrych wzorów nie biorą stamtąd.??

to co opisałem to anomale były kiedyś ale w Stanach czy gdzie indziej za taki wyskok jest KARANY inaczej.czyli pracą I nie uciecze od tego.I skutkuje.

Gość firana
nie specjalnie wierzę ,ze wszędzie poza Polska jest " raj ":) ludize wszędzie są tacy sami - tylko system jest inny - czy lepszy -? nie wiem . wiem tylko ,zę tam gdize śa jasno określone zasady ,gdzie władza nie boi sie ich pilnować i egzekwować - wyrasta społeczęństwo szanujące i przestrzegajaće prawo

Otóż to właśnie firano.u nas co nowy rząd przemeblowanie i guzik z tego wychodzi.Nie nauczyliśmy sie jako naród odpowiedniej demokracji poniewaz już jest przeżytkiem.Co sie dzieje w kolebce demokracji w Grecji i innych państwach.Pada to na łeb i szyję.trzeba stworzyć inny system,gdzie te kraje opanowały to do perfekcji.Spróbował by uczeń tam "podskoczyć"?Najpierw kary finasowe płacili by rodzice a na dodatek uczeń obojętnie w jakim wieku ponosi odpowiedzialność adekwatna do czynu.Znam te sprawy przyjaciele mieszkają w US i kanadzie i tam dzieci ich chodziły od poczatku do szkół.

Gość firana
podejrzewm ,ze na JKM głosowaleś ?:) słyszę jego argumenty w Twojej wypowiedzi :)

Rodzic ma pełny wgląd,gdyż wszystko jest monitorowane.Niech no wyskoczy ktoś ,ze pobije nauczyciela jak wie ,ze jest nagrywany.I bardzo dobrze ,ze tak mają.Nie ma na lekcji żadnej agresji,bo wszystko można sprawdzić.

Muszę Cie zmartwić nie byłem wcale,poniewaz doznałem uszczerbku na zdrowiu i jestem w gipsie.

Gość firana
ale takie podejście - " wielki brat patrzy " - jest początkiem końca jakiejkolwiek wolności . I chyba problem nie leży w tym ,ze nikt nie śmie siebrzydko zachować - bo kamera wszystko widzi - ale problem w tym żebyśmy nie czuli takiej potrzeby . Trudno przeciez monitorowac cale społeczęństwo we wszystkich jego poczynaniach .

Gość bimbobamboo
ale DZume to chyba juz nawet moja mama miala za lekture. 1946rocznik.

Gość firana
ludzie -w tym uczniowie - powini dostrzegać niestosownośc chamskiego zachowania.Ale skoro " wszyscy " tak sie zachowują - to w stadzi łatwiej :) cos poważnego pod tym gipsem ?

firana--------> chyba wierzyć zacznę w reinkarnacje ,poniewaz w zyciu doznalem poważnych wypadków sztuk10 .Wię byłem chyba kobietą gdyż men by tego nie wytrzymał.:D

bimbobamboo ale DZume to chyba juz nawet moja mama miala za lekture. 1946rocznik.---------> nie bylo tej lektury,może było ale nie miałem tego a jestem starszy.

firana ------- wyjde z tego jak zawsze:D