Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość humbaka

jest tu jakaś SZLACHTA?

Polecane posty

Gość humbaka

tak się zastanawiam, ilu z nich chodzi dziś po kafeterii i wie o swoich korzeniach i jak się w rodzinie kultywuje tradycję i jakie są wasze poglądy na historię oraz czy uważacie że tytuły powinny powrócić - czytałam na gronie o tym i wywiązała się ciekawa dyskusja no więc stwierdzilam że nie mogę przecież nie zapytać o zdanie tej najbardziej porytej grupy społecznej (czyli nas kafeteriuszy :P)

a jeżeli mój prapradziadek był sołtysem we wsi to nalezą mi się jakieś przywileje? :classic_cool:

Gość aha i achh
teoretycznie wszyscy których nazwiska konczą się na -ski/ska to szlachta. nie szkodzi, że zasciankowa :D

Gość humbaka
właśnie nieprawda z tymi ski i ska :) niby to nie jest dla ludzi ważne ale coraz częściej jacyś zmanierowani bogacze zamawiają sobie poszukiwania genealogiczne...

Gość humbaka
nobody??

Gość humbaka
nie sądzę na przykład, by "Kowalski" był szlachcicem, jak wiemy Wokulski też nie był i Rzecki nie był, a czasem jeśli chodzi o nazwisko to jedna osoba z danym nazwiskiem może być z rodu szlacheckiego, a inna nie.

Gość humbaka
w każdym razie ok 1/10 ludności w Polsce to była szlachta, a więc całkiem sporo.

Gość humbaka
jeśli tak, to proszę o odpowiedzi z góry ;) rozmawiacie sobie o tym przy rodzinnych spotkaniach, a może zapisaliście się do jakiegoś monarchistycznego klubu (jak Korwin Mikke) :P

Gość Do Humbaka
Jestem po kądzieli 100% szlachcianka ;) ale nie wiem czy to się liczy

Gość humbaka
heh ja też nie wiem :) a co na to twoja mama?

Gość facet to świniaaaaaaaaaaaaaaaa
Jestem ja! Herbu Łabędź:) i mój chłopak herbu Ryś :P

Gość hrabinia............
ja jestem ze szlachty malopolskiej choć korzenie rodu mam w wielkopolsce, znam historię swojego rodu, nawet ciekawa jesti własny herb mamy :)

Gość że tęę antonio szlachtengo
ja jestem, reszta to plebs :classic_cool:

Gość Do Humbaka
Moja mama 100% po mieczu ;) a w gwoli ścisłości rodzina pochodziła z Białorusi :) mamy nawet herb ;)

Gość humbaka
no czyli kultywuje się tradycję w waszych rodzinach, skoro o tym wiecie? dziadkowie coś opowiadają? macie w domu jakieś pamiątki - szable, portrety, a może nadal mieszkacie w jakimś dworku? ostatnio widziałam ogłoszenie o sprzedaży dworku który był "do tej pory w rękach rodziny"

O naszym szlachectwie rozmawiamy przy stole, w konfesjonale, na imieninach, na spotkaniach rodzinnych, w pracy, w szkole, na kafe też.

My w dworku nie mieszkamy. Na ścianie hollu wisi gablotka ze zdjęciami przodków i po mieczu i po kądzieli. W saloniku mamy rodowe bibeloty. Tradycja, tradycja, tradycja...

Gość humbaka
:o

u mnie oprócz mnie i ojca nikt nie zadal sobie trudu by poznac historie rodu, należymy do zubożalej szlachty która swój renesans miala w XVI wieku, dalsze wieki przynosiły jedynie wyprzedawanie majątku i przechodzenie do zajęć rzemieślniczych i rolnictwa, 3/4 polskiej szlachty tak kończyło, jak się utrzymali na majątkach to i tak im skonfiskowali, naczytałeś lub naoglądałes sie za dużo filmów o szlachcie humbako jeśłi masz takie wyobrażenie że siedzimy z pamiątkami i kultywujemy jakies tradycje, to jedynie może taka prawdziwa arystokracja jeszcze tak ma, typu potoccy

Gość Więcej na wybory nie pójdę!
Ja jestem z chłopstwa ale bardzo bogatego. Przed wojną wszystkie 3 radia we wiosce były w mojej rodzinie i posiadaliśmy rower.

Mało tego to rodzina mieszkała na kresach, pradziadek tam miał pracę, i dobrze im się żyło a w centralnej Polsce budowali dom który stoi do dziś. I w butach codziennie chodzili gdy inni na wsi tylko zimą lub od święta.

Przed wojną sklep we wiosce też był własnością mojej rodziny. I dachówkę produkowała moja rodzina.

Gość humbaka
czytałam, oglądałam też filmy ale i interesuje się historią i wiem że wiele szlachty czasem żyło zupełnie jak wieśniacy itp., nie mieli ziemi bla bla - ale część na pewno nie zapomniała o przeszłości i stara się utrzymać pamięć o "rodzie" zaintrygowały mnie te kluby, do których zapisują się ludzie którzy wykryli jakoś swoje korzenie i teraz domagają się restauracji monarchii ;) oglądałam też film jak młodzi ludzie z dawnych szlacheckich rodzin idą na specjalne kursy tańca i etykiety bo uważają że szlachectwo zobowiązuje itp. Część z nich od dziesięcioleci nie mieszka w Polsce, ale wypowiadają się jacy to z nich wielcy patrioci i są dumni ze swojej rodziny...

mam wrażenie że wasza rodzina to żydowska jakaś bo tylko oni tacy bogaci byli

szlachectwo ostatnio zrobiło się modne to symbol snobizmu ale prawdziwa szlachta nie obnosi się na pokaz ze swoim szlachectwem sa skromni i honorowi no i butni :)

bardzo ciekawa jest historia linii habsburgów z żywca jeszcze żyje ostatnia przedstawicielka rodu arcyksięzna Maria Krystyna o ile wiem, kiedys czytalam wywiad z nią byli bardzo skromnie wychowywani

Gość humbaka
no to taka szlachta jak opisujesz to jest coś wspaniałego, ale właśnie coraz więcej snobów się obnosi z rzekomym szlachectwem. W Polsce zawsze się zaś idzie w skrajności, jak sądzę. Nie wiem jak kwestia szlachty wygląda w innych krajach. niech mi ktoś opowie jakąś historię z życia rodziny. Może coś związanego z wojną - albo chociaż jakąś nieszczęśliwą miłość :D