Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szynka szynka

Czy szynka jest ze świni ?

Polecane posty

Gość szynka szynka

Wiem, że to jest trochę głupie pytanie Jakie wędliny są produkowane z mięsa świni ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Gość drobiowa z kurczaka
lub indyka

tak, szynka jest ze świni, dokladnie z jej d... ze świni jest tak (z tych popularnych): 1. karkówka (ładny duży kawał mięsa , tłusty, z przedniej części) 2. łopatka (bardziej sucha, z błonami, pokawałkowana, jest przy łopatce) 3. schab (adny, suchy kawał mięsa, przy kręgosłupie) 4. polędwica (chuda, długa i cienka - najdroższa z całej świni, przy kręgosłupie) 5. no i szynka (jeden ładny kawałek, tzw. kulka i reszta mniejsze, dośc tłusta, na tyłku swini) 6. jeszcze golonka (sucha, twarda, udko - niewielkie, ale zwięzłe, często sprzedawane z tłuszczem wierzchnim i skóra i tak przyrządzane, fuj)

Gość szynka szynka
Ewa dzięki wielkie :)

oj, Ty o wędliny pytasz a ja Ci o mięsie z wędlin to polecam ogonówkę, nie wiem, z czego ona jest, ale nie jest tłusta i ma zwięzła strukturę, a nie taka wodnista galareta a to jeszcze: 1. z karkowki masz baleron 2. z łopatki nie wiem 3. ze schabu masz polędwicę np. sopocką (tu jest przekłamanie, bo ze schabu polędwica a z polędwicy nie ma chyba wędliny, za drogo by wyszło) 4. z polędwicy nic 5. z szynki - szynka 6. z golonki też chyba nie robi się wędliny

Gość O KURCZĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘĘE
A JA ZAWSZE MYŚLAŁAM ŻE Z KURY :D

Gość szynka szynka
Nie jadam szynki, ani większości wędlin i dlatego się pytam , wiem , że to jest śmieszne , ale bywają tacy ludzie jak ja :D Dzięki :)