Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krakers23

ibum i efferalgan, ważne pytanie

Polecane posty

witam mam takie pytanie czy mogę podawać 7 miesięcznemu dziecku te 2 leki na przemiennie? synek ma odparzenie na pupci i strasznie płacze jak daje mu czopka?

Gość możesz jeżeli
ibum nie zawiera paracetamolu. Leki muszą mieć inną substancję czynną, nie mogą się dublować.

Gość bobasek taki maly
mozesz.....ibum jako substancje czynna ma ibuprofen a efferalgan to paracetamol..tylko pilnuj dawki !

bo w dzień dostaje czopki, a w nocy wolałabym mu dać syropek, żeby ta pupa nie była tak podrażniona.

Gość Mama Karolkaaaaaaaaaa
Możesz, tylko zachowaj odstęp 6-8godzin między lekami.

A czemu tak często podajesz leki? Synek ma wysoką temperaturę?

Tak, ibum ma ibuprofen a efferalgan ma paracetamol

wczoraj w nocy miał 40 stopni gorączki, przestraszyłam sie nie nażarty bo parę dni temu leczyliśmy go na zapalenie oskrzeli i krtani, w szpitalu pediatra go zbadał i powiedział, ze oskrzela są czyste, tylko gardło troche czerwonawe, a gorączka od zębów idą 3 naraz, dostał ospam i do domu. dzis rano 38 stopni gorączki, po południu 36 stopni, a teraz 39. jak zęby to przez 3 dni mu napewno nie przejdzie:(

Przy zębach gorączka nie jest tak wysoka, nie przekracza zwykle 37,5 i wynika z ewentualnego zapalenia dziąseł. Musi być inna przyczyna. Prawdopodobnie jeszcze z powodu infekcji, tu musi zadziałać antybiotyk ewentualnie dołączyła inna choroba. np trzydniówka. Przy trzydniówce też jest wysoka skacząca temperatura. Ale masz rację, taką temperaturę należy zbijać.

Gość Trzydniówka teraz grasuje
Przy ząbkowaniu temp nie jest tak duża

no właśnie tak myślałam, chociaż koleżanka, której synkowi szły 3 zęby naraz też miał taką gorączki 2 dni. to moje pierwsze dziecko więc nie wiem. dostał amoksycyklinę tzn ospam 2 razy na dobe po 5 ml i paracetamol w czopkach i tyle, jakby nie było poprawy do środy mam z nim iść do lekarza.

ale on nie ma wysypki na górnej części ciała, więc juz sama nie wiem w srodę pójdę z nim do lekarza i zobaczymy co mi powie, a do środy pozostaje mi zbijanie gorączki. dzięki za odpowiedzi dziewczyny

Gość Trzydniówka teraz grasuje
Wysypka pojawia się dopiero po 3 dniach gorączkowania. Jak temperatura spada to dopiero wtedy malucha wysypuje :) No i często dopiero wtedy widać że to było to :) Spokojnej nocy :)

no właśnie teraz wnecie dopiero przeczytałam, zobaczymy dzieki i też wam życzę spokojnej nocy (bo ja to raczej takiej nie bedę miała:(