Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fhkjkjljl

kto jest za prywatyzacja służby zdrowia a kto nie i DLACZEGO

Polecane posty

Gość fhkjkjljl

??

Gość pacjente szpitali publicznych
10 rok czekam na wstawienie bajpasów :classic_cool:

Gość fhkjkjljl
CIEKAWIA MNIE WASZE TYPY

Jestem ZA bo: - obecnie na sluzbe zdrowia place duuuzo pieniedyz kazdego miesiaca (wiec jaka ona do k.... nedzy darmowa?) - placac obecnie mase pieniedyz, place nawet jak nie choruje - place kupe kasy na sluzbe zdrowia , a w razie co jakosc opieki jest dramatyczna - place mase pieniedzy po to, zeby lenie co na zasilku siedza, za moje pieniadze mialy darmowa sluzbe zdrowia, za moje kur... zarobione ciezko piniadze, zadam sprawiedliwosci - place czesc pieniedzy przezeraja urzednicy, ktorzy lciza moje pieniadze, zabieraja je, a pozniej wydaja, bez nich wiecej pieniedzy zostaje i mozna miec lepsza jakosc uslug. W efekcie ostatecznym, gdybym mial te pieniadze w kieszeni skorzystal bym z opieki prywatnej. A za takie pieniadze mial bym zlota karte, duuuzo lepsz ajakosc uslug, duzo szerszy wachlarz uslug, i lepsze metody leczenia. Nie karmil bym przy tym urzedasow z NFZ, ZUS i bankow, obslugujacych konta wyzej wymienionych.

ja jestem za prywatyzacją - ale nie dziką . co z tego ,ze teraz służba zdrowia jest publiczna jak praktycznie za wszysko trzeba płacić . Każdy poważniejszy zabieg musi być prywatnie podpłacone , każde ominięcie kolejki także . Teraz trzeba naprawdę mieć zdrowie ,zeby sie leczyć . ale pewnie puki ZUS nie padnie będzie tak jak jest do tej pory .

Gość pacjente szpitali publicznych
zdycham pod respiratorem :classic_cool:

Gość Kmorowski na prezydenta
jestem za bo jestem lekarzem na stazu i chce wiecej kasy zarabiac

a ja jestem za i przeciw :P jesli bedzie prywatna to pytanie ile bedzie kosztowac ubezpieczenie i co bedzie zawieralo? z drugiej strony patrzac na nasze szpitale, jakosc uslug i kolejki...:o

Gość gupeek
jestem za sprywatyzowaniem tych szpitali i zakladow opieki zdrowotnej, ktore nie pelnia roli strategicznej, tzn nie sa jedyna lecznica w swojej okolicy. dlaczego? bo prywatne zawsze oznacza "wiecej za mniej" - lepsza opieke zdrowotna za mniejsze pieniadze. Ktokolwiek, kto byl kiedys w prywatnej klinice i dostal rachunek, po czym porownal go ze stawkami, jakie szpitalom publicznym za nasze leczenie placi NFZ ma podobne zdanie. O komforcie (tak fizycznym jak i psychicznym) jakiego doświadczyłem w lecznicy prywatnej, a jakiego nigdy nie zaznałem w szpitalu publicznym - nie wspominam nawet

no wląśnie Elinka - jak nie kijem - to pałką . ale fakt jest faktem ,ze teraz MOZEMY to zmienić - już niedługo - BĘDZIEMY MUSIELI .

Gość Czy to do was dotrze ?
Teraz NFZ płaci za wasz pobyt szpitalom panstwowym. Jak będzie KOMUNALIZACJA to będzie dokładnie tak samo płacił szpitalom np gminnym czy miejskim. W nich może mieć udział właściciel prywatny ale tylko do 49 %. Są szpitale całkowicie prywatne w których też leżą ludzie za których pobyt płaci NFZ bo szpital ma podpisany kontrakt na usługi.

Gość marciiacrosss
A TO WIERSZYK Z FORUM ZDOLNY CHŁOPAK NAPISAŁ: Jestem Bronek, prosty jak od szpadla trzonek! - Jaki znak twój? - Fałsz, obłuda! - A w co wierzysz? - w Tusku cuda! - Gdzie ty mieszkasz? - W polskim grodzie! - W jakim kraju? - Gdzie powodzie! - Czy Kraj kochasz? - Jak pieniądze! - A w co wierzysz? - Że porządzę! - Czyli wygrać chcesz wybory? - Tak! Choć mam z tym problem spory! Lud me kłamstwa, zdrady czuje i z poparcia rezygnuje! - Cóż byś zrobił zatem chętnie? - Zniszczył Jarka dokumentnie !

Gość Czy to do was dotrze ?
- Czyli wygrać chcesz wybory? - Tak! Choć mam z tym problem spory! tylko że Komorowski ma 5 % więcej głosów niż kaczyński. Taki jego problem spory, że wygrał te wybory.

Gość asertywna kobieta
a propos prywatyzacji : polecam film dokumentalny SICKO Micheal'a Moore'a widzial ktos? szokujacy...

Gość gupeek
to ktoś jeszcze wierzy w te bajki Moora? :D przecież on sie tyle razy skompromitowal, ze w stanach nikt go już oglądac nie chce, bo cała widownia się śmieje :) widać zabrał się za produkcję esportową na rynki wschodnie :D

Gość asertywna kobieta
gupeek a konkretnie co masz do zarzucenia SICKO?

Gość taa niedobra pupa
Mnie totalnie przeraża prywatyzacja służby zdrowia. Jak mówił mądrze Religa - w razie prawdziwych problemów ze zdrowiem, jak będziecie potrzebowali np. skomplikowanej operacji serca, szpitalowi nie będzie opłacało się jej wykonywać. Bo niektóre rzeczy sa po prostu nierentowne. Co z tego, że poczekacie krócej albo wcale w kolejce do dermatologa... gdy będziecie naprawdę w biedzie, zachorujecie na coś poważnego i kosztownego do leczenia, nikt wam nie pomoże. Służba zdrowia a komercja nie mogą iść w parze! I pieniądze nie napłyną jak manna z nieba dlatego, że szpitale byłyby sprywatyzowane. Po prostu jesteśmy nadal dość biednym krajem, i musimy się jeszcze dorobić. Nie doceniamy tego, co mamy - bo naprawdę ze służbą zdrowia mogłoby być duuuzo gorzej. Przecież w USA służba zdrowia spędza sen z oczu politykom!

Gość Cyrografistka
ale uwierzcie, że są ludzie których nie stać na wydanie 50 zł na dentystę. Wola czekać 2 tyg w kolejce, żeby mieć na chleb

jestem za prywatyzacja bo: 1. Jak musialam jechac do lekarza specjalisty to rodzinny mi nie dal skierowania a go potrzebowalam 2. Jak pojecham na pogotowie z karta choroby, z objawami, ze wskazaniami natychmiastowymi do przyjmowania leku pewnego to mi ketonal tylko dali! I nawet specjalisty na oczy nie widzialam 3. Jakbym miala czekac i liczyc na panstwowa sluzbe zdrowia to albo bym juz na tamtym swiecie byla albo w tragicznym stanie do szpitala bylabym wieziona:O 4. Place za? Fatalna obsluge i nieprofesjonalnosc. Idac prywatnie mam dobrych lekarzy i dobra obsluge. Lecze sie prywatnie od 10 lat a mimo to jestem zmuszona do placenia skladek

ale dentysta chyba i tak bierze forsę za leczenie dalszych zębów - piatek , szóstek ?

Idac prywatnie mam dobrych lekarzy i dobra obsluge. ----------------lekarze są ci sami - tylko wizyta płatna . zeby siedostać do jakiegoś nawet nie najwiekszego specjalisty - albo musże czekać miesiacami - albo zaplacić i już mogę iśc pod gabinet - chore ? chore .

Gość asertywna kobieta
niestety sprywatyzowanie sluzby zdrowie mogloby byc niebezpieczne, szczegolnie dla ubogich (czyli jakies 70% spoleczenstwa) Przyklad? USA

Gość taa niedobra pupa
Większość z was tu strasznie narzeka. Ale Polacy niestety zawsze zrzędzą... Po prostu myślicie, że jak coś prywatne to cuda i manna z nieba. A to bzdury. Byłoby jeszccze gorzej. No i w końcu nigdzie w Europie nie ma chyba kompletnie prywatnej służby zdrowia. CZechy próbowały, i się szybko z tego wycofały. Nawet w USA to przysparza problemów.

Gość asertywna kobieta
jezeli organizacja dziala na zasadzie komercji to niestety nie ma sily - pieniadze beda przeslaniac czlowieka to tak samo poroniony pomysl jak prywatyzacja uniwersytetow

Gość cxvcvxccvcx
opieka stomatologiczna jest sprywatyzowana, gabinety prywatne, maja podpisana umowe z nfz, a za darmo jest przeglad i czarna badziewna plomba, wiekszosc ludzi i tak placi jak sprywatyzuja OPIEKE ZDROWOTNA (a nie sluzbe zdrowia, bo to za komuny bylo, kiedy ktos komus sluzyl, teraz uzywa sie slowa opieka) to bedzie podobnie za darmo bedzie jakis ochlap, a jak sie bedzie chcialo cos wiecej, albo ktos powazniej zachoruje to juz bedzie miec probelm we francji 80% szpitali jest jest prywatnej, ale wykonuja tylko 20% wszyskich uslug zdrowotnych , reszte czyli zdecydowana wiekszosc wykonuja publiczne szpitale szpital prywatny to juz jest biznes i bedzie chcial wykonywac tylko te uslugi ktore sa oplacalne, posiadac tylko te oddzialy ktore sa bardziej oplacalne, jak chocby nefrologia, bardzo dochodowe jest kilka takich dziedzin ktore sa bardzo nieoplacalne, jak np opieka dlugoterminowa i geriatryczna, prywatne szpitale nie beda chcialy swiadczyc takich uslug bo bedzie to malo oplacalne a jeszcze na koniec, pula pieniedzy nfzu zostanie ta sama, a skoro uslugi w prywatnych szpitalach beda drozsze to bedzie mozna wykonac ich mniej

Gość taa niedobra pupa
Najgorzej jest w sumie z dostępem do specjalistów. Słyszałam, że młodym lekarzom utrudnia się dostęp do robienia specjalizacji. Nie wiem dlaczego, ale może raczej na tym polu ktoś powinien działać....

Większość z was tu strasznie narzeka. Ale Polacy niestety zawsze zrzędzą... Po prostu myślicie, że jak coś prywatne to cuda i manna z nieba- glupie zdanie! Ja musialam skontaktowac sie ze specjalista by otrzymac lek a zostalo mi to utrudnione. W razie czego moglam jednak byc hospitalizowana na 2 tygodnie. Wiec wybacz, ale wole zaplacic za przyjemnosc brania leku w domu a nie czekac na stan krytyczny az mnie pogotowie do szpitala zawiezie:O Nie mozna jednak do specjalisty mnie na pogotowiu skierowac bo i po co? Lepiej wezwij karetke jak umierasz:O

S Z sprywatyzowana - pieniądze przeslonia czlowieka S Z panstwowa , darmowa - każdy widzi jak jest . czyli co ? nic nie robić ? nic nie zmieniać ?

Gość cerin
Jestem za prywatyzacja. I tak place za wszystko sama- chodze do dentysty prywatnie, do ginekolokga prywatnie, do dermatologa-prywatnie. Nie ma dobrych lekarzy w moim osrodku zdrowia. Wiec pytanie brzmi-za co ja place te skladki? Chce placic mniej-tak,zeby w razie jakiejs choroby przyjeli mnie w szpitalu za darmo. Reszta powinna byc platna. Niech sie wezma za szpitale menedzerowie i oddloza je.

Gość taa niedobra pupa
EWelina Ewa - mnie tez niejedno złego spotkało, a raz czekałam w kolejce 9 mcy do endoktrynologa. Ale zmiana musi być na lepsze, a prywatyzacja byłaby zmianą na gorsze. Ten stan służby zdrowia wynika z tego, że jesteśmy biednym krajem. Zresztą masz możliwość korzystania z prywatnych usług - i dobrze.