Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak to jest2222

jak to jest z aktem urodzenia dziecka

Polecane posty

Gość jak to jest2222

witam jestem w 7 miesiacu i zastanawiam sie co zrobic przy porodzie jestem panna i nie jestem z ojcem dziecka ... chce podac do sadu o ustalenie ojcostwa przyznanie alimentow i pozbawienie praw ... co w takim razie mam podac w akcie urodzenia w szpitalu i w urzedzie stanu cywilnego zeby nie było problemow z niczym ??? jesli ktos wie bardzo prosze o rade?

Gość jak najbardziej sie zgadzam
podaj imie i nazwisko ojca

Gość jak to jest2222
ale czy moge to zrobic bo on nie uzna dziecka dlatego musze ustalic ojcostwo ale chce by dziecko nosiło moje nazwisko bo ojciec nie interesuje sie wogole mna i dzieckiem i nie wiem co mam wpisac w szpitalu a potem w urzedzie zeby nie było problemow i potrzebnego jego dowodu do becikowego itd

Gość kalipoera
Nikt w urzędzie nie wpisze danych ojca dziecka do aktu urodzenia jeśli nawet je podasz.Nie jesteś w związku małżeńskim,więc ojciec dziecka MUSI przyjść z Tobą i uznać dziecko.Jeśli nie zechce tego zrobić ,urzędnik wpisze imię ojca takie,jakie podasz,a nazwisko-Twoje. Możesz w ciągu 6 mies.wystąpić do sądu o ustalenie ojcostwa ,wtedy nie będzie miał wyboru i sąd na podstawie badań genetycznych potwierdzi lub wykluczy ojcostwo :)

żeby go pozbawić praw do dziecka - o ile je uzna, lub sąd orzeknie, że jest ojcem dziecka - musi upłynąć trochę czasu od urodzenia. Poza tym muszą zaistnieć przesłanki, na podstawie których złożysz wniosek o pozbawienie praw (np. nie łożenie na dziecko, nie interesowanie się dzieckiem, narażanie jego życia, ojciec z wieloletnim wyrokiem w ZK itp...) Jeżeli natomiast dziecko nie zostanie uznane przez ojca, wówczas powyższy problem masz z głowy bo nie będzie miał władzy. Natomiast alimenty - o ile się mieścisz w kryteriach ustawowych (dochód) - otrzymasz z OPSu

Gość jak to jest2222
nie wykluczy napewno potwierdzi ..... tylko czy potem nie bedzie problemu przy załatwianiu roznych spraw po urodzeniu przez ten czas przed rozprawa bo z tego co czytam wszedzie trzeba dowod ojca dziecka czy przy becikowym czy przy czyk kolwiek a nie chce miec z nim kontaktu dostanie pismo z sadu to dopiero sie dowie ze nie ma z tym zartow

Gość jak to jest2222
do czasu rozprawy alimenty sie dostaje z tego opsu ??? czy jak to jest z tym ??? czy sie mieszcze aktualnie nie pracuje jestem na stazu z urzedu pracy i maciezynskie mi sie nie nalezy wiec bede bez pracy jedynie moge liczyc na pomoc rodzicow bo gdybym pracowała wolałabym wpisac ze ojciec nieznany zeby miec swiety spokoj

Gość kalipoera
Problemy pewnie zawsze będą jakieś,dziecko jest niemałżeńskie i nie da się wszystkiego załatwić w 5 minut :O A dlaczego on nie chce dobrowolnie uznać dziecka w urzędzie? Jeśli tak się opiera,to Ty powinnaś się poważnie zastanowić,czy taki ojciec w ogóle jest dziecku potrzebny.Z uznaniem dziecka,czy też z ustaleniem ojcostwa sądownie trzeba zdawać sobie sprawę,że ojciec będzie miał prawa do dziecka i mogą się z tym wiązać problemy różnej natury.No,chyba ,że jest bardzo majętny i na alimentach Ci zależy :)

Gość jak to jest2222
szczerze to wolałabym nie miec z nim juz kontaktu opiera sie bo jest niedojrzałym gowniarzem jak sie okazało ale to juz nie wazne ... jesli chodzi o sprawe o ustalenie ojcostwa i alimenty to musze bo nie mam wyjscia niestety ale jak pozbawie go praw to chyba nie bedzie miał wtedy zadnych praw do dzieca???

Gość załamanaaaaaaa
właśnie ja niestety pozwoliłam żeby mój były chłopak uznał dziecko a teraz nie dosyć że alimentów (zasądzonych) nie płaci to jeszcze ma prawo decydować o wszystkim w życiu córki bo władzy sąd mu nie oderbał Gdyby możnaby cofnąć czas to wolałabym zrezygnować z becikowego ale przynajmniej miałabym z nim spokój i dziecko nie musiało by płacić alimentów w przyszłości na tego gnoja co mam nadzieję że nie nastąpi ale zawsze jest jakaś niepewność Tak że radzę ci się dobrze zatsanowić zanim wywalczysz uznanie dziecka, pomyśł czy więcej jest za czy przeciw i pamiętaj że to na całe jego życie a nie tylko dla becikowego

Gość kalipoera
Tak,jeśli pozbawisz go praw to oczywiście on nie będzie decydował o dziecku.Ale jak ktoś wcześniej wspomniał,musi upłynąć trochę czasu.Nie jest to łatwa sprawa,bo musiałabyś wykazać,że on nie interesuje się dzieckiem.

Gość jak to jest2222
wiem cały czas nad tym mysle co lepsze jest i naprawde nie wiem jedni radza tak inni radza tak juz sama nie wiem co rodzi a rodzice naciskaja zeby isc walczyc o alimenty itp

Gość aheme...
potem nawet paszportu dziec ku nie wyrobisz, bo tatus zgody nie wyrazi

Gość jak to jest2222
juz naprawde mam taki metlik w głowie pracy nie mam wiec nie bedzie macierzynskiego jedynie rodzice mi zostaja wiec juz sama nie wiem co mam robic z checia bym wpisała ze ojciec nie znany ale co potem:(

Gość kalipoera
"ojciec nieznany"-co do tego musisz wiedzieć,że w akcie urodzenia dziecka będzie wpisane imię ojca (jeśli je podasz,jeśli nie -wpiszą imię męskie popularnie w kraju używane,no .Krzysztof),a nazwisko ojca to będzie Twoje nazwisko.

Gość kalipoera
Pozbawienie, ograniczenie czy zawieszenie wladzy rodzicielskiej nie ma wplywu na obowiazek alimentacyjny i ojciec nadal jest zobowiazany placić. Moze takze domagac sie alimentow od dzieci, ale wtedy mozna powolac sie na art 5 Kc czyli ze jest to sprzeczne z zasadami wspolzycia spolecznego, bo ojciec nie utrzymywal kontaktow ie interesowal sie dzieckim itp. Pozwoliłam sobie wkleić,bo z Bazienką się nie zgadzam.

Gość jak to jest2222
no ale wtedy mam swiety spokoj moge spokojnie wychowywac maluszka a tak to nie wiadomo co mu odbijetego tez sie boje wiec nie wiem co robicgdyby nie to ze rodzice naciskaja bym nie odpuszczała to byłó by inaczej teraz jestm juz w 28 tygodniu wiec pracy nie dostane nawet gdybym po znajomosci załatwiła to chyba za krotki termin zeby dostac macierzynskie ???

Gość kalipoera
Na pewno dostaniesz jakieś zasiłki z opieki społecznej.Pewnie są to jakieś marne kwoty,niestety. Tutaj nie pomogę,nie znam się na sprawach zasiłkowych.

Gość jak to jest2222
a jezeli on nie uzna lub zrzeknie sie praw do dziecka to wtedy nie bedzie miał zadnych praw ale alimenty bedzie musiał płacic tak??

Gość stara matka
Tak. Alimenty będzie płacić, niezależnie od tego czy będzie miał władzę rodzicielską. Niezależnie od tego, czy dobrowolnie uzna dziecko w USC, czy tez ojcostwo zostanie ustalone w Sądzie - występujesz do Sądu z wnioskiem o przyznanie alimentów. Jeśli uchyla sie od płacenia, dostajesz je z funduszu alimentacyjnego. Jeśli zaniedbuje dziecko, nie interesuje sie nim albo utrudnia ci załatwianie spraw ważnych dla dziecka, możesz wystąpic do Sądu o pozbawienie go władzy rodzicielskiej.

Gość kalipoera
Pierwsza i najważniejsza sprawa jaką musisz wiedzieć: żeby facet płacił alimenty,musisz mieć na papierze ,że jest ojcem dziecka i tyle w temacie.

Gość jak to jest2222
czyli nie moge go pozbawic odrazu na jednej sprawie zeby nie komplikował mi zycia ?? teraz sie wogole nie interesuje od samego poczatku jak sie dowiedział o ciazy to sie nie interesuje tym ?

Gość kalipoera
Koleżanko,jak Ty byś chciała na skróty iść ;)

Gość kalipoera
Może jak urodzisz ,to nagle on zapała ojcowską miłością do dziecka i co wtedy ? :)

Gość stara matka
Na sprawie o ustalenie ojcostwa mozesz wnioskować o nieprzyznawanie mu władzy rodzicielskiej. Jeśli nie będzie za bardzo protestował, albo będą jakies argumenty swiadczące przeciwko niemu, może sie wszystko dać załatwić na jednej sprawie.

Gość jak to jest2222
moze ale nie musi ... zapała ojcowska miłoscia cały czas sama sie martwie jak to bedzie i mysle a tu nagle by mu sie zachciało byc tatusiem ... o nie troche na to za pozno !!!!!!!