Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uuuppuuuppppuuuu

niewykorzystany urlop za 2010 a zwolnienie z pracy heeelp

Polecane posty

Gość uuuppuuuppppuuuu

hej pracuje na pełny etat czas nieokreslony od 1 lipca pracowdawca mnie zwalnia jak to jest z urlopem mam te 21 dni czy mniej?? czy on mi to wyplaci czy w czasie wypowiedzenia moge to wykorzystac

Gość uuuppuuuppppuuuu

Gość uuuppuuuppppuuuu
halo pomoze ktos

pracodawca naprawdopodobniej wyśle Cię na urlop w trakcie wypowiedzenia, na tyle dni, ile Ci sie nalezy do końca trwania umowy w przeciwnym razie, musiałby Ci zapłacić za niewykorzystany urlop, co nie lezy w jego interesie

Gość uuuppuuuppppuuuu
rozumiem hmm a jak to policzyc ile mi sie nalezy bo za caly rok mam 21 dni to pewnie polowa nie??

a jaki masz staz pracy?,jesli mniej niz 10 lat to 21dni,jesli powyzej 10-ciu to 26dni,a od pierwszego dostajesz wypowiedzenie czy zwolnienie?

Gość uuuppuuuppppuuuu
hmm nie znam sie na tym umowe mam na czas nieokreslony a bede zwolniona z dniem 1 lipca a pracuje tu ponad 2 lata, to jest roznica miedzy zwolnieniem a wypowiedzeniem??

Gość a ten urlop to nie
przechodzi na następnego pracodawce?

Gość uuuppuuuppppuuuu
no wlasnie nie wiem wiec pytam pomozcie

Gość hhgghhhh
przysługuje Ci 20 dni urlopu w danym roku, a nie 21. a powinnaś dostać około 10-12 dni, 1 lipca dostaniesz dopiero wypowiedzenie, czy już jesteś na wypowiedzeniu?

przechodzilby gdyby miala przeniesienie a nie zwolnienie. To Ty nie wiesz czy Cie zwalniaja z dniem 1 lipca,czy tez daja Ci wypowiedzenie z ta data?

Gość uuuppuuuppppuuuu
dopiero dostene jeszcze nie dostalam

Gość uuuppuuuppppuuuu
nie no mam miesieczne wypowiedzenie ale jeszcze na nim nie jestem!! jeszcze pracuje normalnie

Gość uuuppuuuppppuuuu
czyli wyglada na to ze za tydz dostane wypowiedzenie umowy o prace a zwolnienie za miesiac czy jak?? no nie wiem to moja 1 praca dlatego pytam by sie nie wyglupic i znac swoje prawa

w takim razie nalezy Ci się za przepracowanych miesięcy 6 m-cy (styczeń-czerwiec) połowa tego, co za rok, czyli 1/2 z 21 = 11, bo zaokrągla się na korzyść pracownika chyba, z emas zjeszcze zaległy urlop z tamtego roku, to sobie też dolicz jeśli przechodzi sie za porozumieniem stron, od razu do drugiego pracodawcy, to może on przejąc zobowiązania urlopoweo poprzedniego, ale tu nie ma takiej sytuacji

Gość a ten urlop to nie
A jak ja np. chce zmienic prace i sie zwalniam to urlop zostaje przeniesiony?

Gość hhgghhhh
a potem co zamierzasz? Masz juz jakąś pracę zapewnioną? Czy nie? Bo jeśli masz to urlop cały przechodzi do następnego pracodawcy, jeśli nie będziesz miała przerwy w zatrudnieniu, jeżeli natomiast nigdzie nie idziesz to pewnie wykorzystasz ten urlop na wypowiedzeniu, a jeśli nie to pracodawca musi Ci za to kasę wypłacić

za każdy przepracowany w roku miesiąc przysługuje Ci 1/12*20dni czyli jeśli przepracujesz pełne 6miesięcy będzie to równo 10dni w mojej firmie często wypłacają też ekwiwalent czyli pracujesz do końca wypowiedzenia, a oddają Ci kasę za niewykorzystany urlop. Mogą też Cię wysłać szybciej na urlop

Gość zaległy urloppp
pracownik ma obowiązek wykorzystać do 30 marca, wiec nie może mieć zaległego

no jasne, ze 20 za rok, czyli 10 za pół roku tak się zasugerowałam tym, co autorka napisała, że zpomniałam, że juz od ładnych kilku lat przeciez jest 20 a nie 21 do 10 lat pracy

Gość a ten urlop to nie
Pomozecie z moim pytaniem tez?

powinnas w takim razie dostac miesieczne wypowiedzenie i w jego trakcie wylorzystac urlop.

chyba, ze byl na zwolnieniu, albo firma go potrzebowała i tego urlopu zaległego mu nie udzieliła albo nie przestrzega tego przepisu, co sie zdarza bardzo często

Gość a ten urlop to nie
a juz widze odpowiedz. Mam nowa prace, znalazlam sobie i z obecnej chce sie zwolnic :)

Gość a ten urlop to nie
No chyba ja nie musze wykorzystac calego urlopu? Bo w nowej pracy tez chce miec w tym roku jakis urlop :(

Gość zaległy urloppp
Urlop z poprzedniej firmy może wykorzystac u nowego przcodawcy tylko jesłi przechodzi na posdtawie porozumienia miedzy fimami, nową a starą. Jesli pracodawca wręczy jej wypowiedzenie, musza załatwić sprawę urlopu tj albo go wykorzysta albo ekwiwalent, nie ma takiego czegoś że przechodzi do nowej firmy z urlopem z poprzedniej...

Gość ----=====
urlop nie przechodzi do następnego pracodawcy. to co ci sie nalezy musisz wykorzystac. a w nowej pracy masz czyste konto jesli chodzi o urlop z kazdym miesiacem nabywasz prawa do niego w zaleznosci od lat pracy. proste., dziwne ze nie znasz się na tym. przeciez to dotyczy Ciebie/.

musisz wykorzystać urlop nalezny za PRZEPRACOWANE u danego pracodawcy miesiące (1/12 należnego na rok urlopu za kazdy miesiąc x ilośc przepracowanych miesięcy zaokrąglona do góry)