Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka_ja_jaka_ja

E-mail... Jaki?

Polecane posty

Gość taka_ja_jaka_ja

Szanowny Panie Prezesie, Nie udało się wygrać w I turze, ale niewielką różnicę przewagi ma pan Komorowski i to mnie cieszy. Angażuję się w kampanię, jak i w I turze tak i teraz. Musi Pan, Panie Prezesie, zwyciężyć. Wprawdzie wyrok sądu, po raz kolejny, nie jest pozytywny i może to wpłynąć na wyborców tych niezdecydowanych, co trochę mnie niepokoi, ale w dalszym ciągu muszę wierzyć, że będzie dobrze. Przykro mi bardzo w sprawie wyroku sądu i jestem tym zawiedziona, nie ukrywam. Uważam, że słowo komercjalizacja sama mówi za siebie, o czym mówił Marszałek Komorowski. Poza tym, prywatyzacja służby zdrowia była wyrażona przez Panią sędzinę, iż taka możliwość jest, gdy placówka wyrazi na to zgodę. Od komunalizacji poprzez komercjalizację, aż do prywatyzacji - to długa droga i nie taka bezpośrednia, ale w konsekwencji mogąca prowadzić do prywatyzacji, choćby tylko paru spółek, ale zawsze jest to prywatyzacja. Życzę Panu, Panie Prezesie, by wyrok z odwołania był pozytywny dla Pana. Czy powyższy e-mail jest właściwie napisany? To list elektroniczny przyjaciółki.

Gość taka_ja_jaka_ja
Podwyższam.

Gość taka_ja_jaka_ja
Skomentujcie, proszę.

Gość to w końcu do kogo jest ten
list?????? Bo tak jakby do Kaczyńskiego, ale piszesz (czy tam koleżanka pisze), że "nie udało się wygrać" i za chwilę "to mnie cieszy". W ogóle trochę beż ładu i składu - sensu się można domyśleć, ale całość brzmi jakby napisana przez osobę z podstawówki.

Gość taka_ja_jaka_ja
To jest do Kaczyńskiego.

Gość taka_ja_jaka_ja
Pisze, że "to mnie cieszy, że pan Komorowski ma niewiele przewagi". To proste zdanie do zrozumienia.

Gość gupeek
No po Polsku to on nie jest... Jeśli wszyscy wyborcy tego człowieka prezentują podobną znajomość języka Ojczystego (a zaobserwowałem, że w bardzo dużej części tak właśnie jest) to ja się bardzo ciesze, że on nie wygra.

Gość taka_ja_jaka_ja
A może zwolennicy PiSu się wypowiedzą teraz.

Gość o matko jedyna - ale fanatyzm
jak za Stalina :):):)

Gość napisz jeszcze zeby sie
nie martwił jak przegra- ty i twoja koleżanka obciągniecie mu na pocieszenie:O

Właśnie o to chodzi, że zrozumiałam sens - również tego zacytowanego zdania - ale chciałam pokazać ci, gdzie leży błąd w składni! Spróbuj sama poprawić.Końcówkę zresztą też.

akurat jestem za p. Kaczyńskim :-)

Gość taka_ja_jaka_ja
Hmm... poziom wypowiedzi na kafeterii nie jest imponujący, to wiem nie od dziś. Ale mógłby ktoś, chociaż raz bez złośliwości napisać komentarz. Ale Was na to nie stać. Przenosicie niepowodzenia w realu na kafeterie.

Gość taka_ja_jaka_ja
To już nie ma co poprawiać.

Wiesz co - ja bardzo poważnie potraktowałam twój temat. Gdybym wiedziała, że chodzi ci tylko o kadzenie "ach, jak to pięknie napisane!" to nie odpisywałabym w ogóle. Słyszałaś o konstruktywnej krytyce? Napisz te kilka zdań poprawnie po polsku - a będzie dobrze. Pomyśl trochę.

Gość taka_ja_jaka_ja
Ale to nie chodziło o ciebie, to w końcu do kogo jest ten. Tylko o innych, którzy tu pisali.

to zwracam honor! :-)

Gość taka_ja_jaka_ja
Aż tak źle jest to napisane? Koleżanka się teraz martwi, że źle sobie adresat o niej pomyśli.

Gość taka_ja_jaka_ja
Wcześniejsze jej listy były lepsze stylistycznie przede wszystkim.

Gość taka_ja_jaka_ja
Czy aż tak tragicznie jest to napisane?

Gość taka_ja_jaka_ja
Wiedziałam, że nie jest poprawny ten mail, ale wolałam się upewnić, jak bardzo, pytając na forum.

Nie jest źle - ale trochę przedobrzyła ta koleżanka. Trochę stylistyka nawala - jak napisałam na początku, to zdanie może nie być zrozumiałe, zwłaszcza, że czasem szybko się czyta i chce się mieć jasno napisane, o co chodzi. Można to zmienić, np. Nie udało się wygrać w I turze, ale cieszy mnie niewielka różnica głosów. jeszcze to bym poprawiła: "Uważam, że słowo komercjalizacja sama mówi za siebie, o czym mówił Marszałek Komorowski". - no w kto mówił? Np. uważam, że słowo "komercjalizacja", którego używał marszałek Komorowski mówi samo za siebie. " Od komunalizacji poprzez komercjalizację, aż do prywatyzacji - to długa droga i nie taka bezpośrednia, ale w konsekwencji mogąca prowadzić do prywatyzacji" Trochę masło maślane, bo wiadomo, że droga do prywatyzacji (niezależnie jak kręta) prowadzi do prywatyzacji. Ale tu już pomyśl sama :-)

Gość wychodzi na to
jakbys sie cieszyla ze przegrywa. poza tym dalej o tej orywatyzacji itd.jest maslo maślane.

Gość taka_ja_jaka_ja
Fakt, jest to zawile napisane. "Uważam, że słowo komercjalizacja sama mówi za siebie, o czym mówił Marszałek Komorowski". Tu miała na myśli, że marszałek Komorowski mówił o komercjalizacji, a ona (ta komercjalizacja) sama mówi za siebie, czyli do czego może to doprowadzić. Jeśli chodzi o to zdanie ostatnie, które przytoczyłaś, to nie jest to jasne np. niektórym osobom, że np. kolejny etap - komercjalizacja może doprowadzić do prywatyzacji. Tu myślała o tym, że może, ale nie musi dojść do prywatyzacji, jeśli wcześniej placówka została skomercjalizowana, tylko że PO do tego dąży, by służba zdrowia była prywatna.

Gość taka_ja_jaka_ja
"Nie udało się wygrać w I turze, ale niewielką różnicę przewagi ma pan Komorowski i to mnie cieszy." Tu chodziło, jak już pisałam, o niewielką przewagę Komorowskiego, co ją cieszy.

Gość taka_ja_jaka_ja
Ona uwydatniła, że MOGĄCA PROWADZIĆ DO PRYWATYZACJI - mogąca, ale nie musi do tego dojść.

Gość taka_ja_jaka_ja
Dowiedziałam się, że koleżanka lubi zadawać takie "łamigłówki tekstowe". Hehe.

Gość taka_ja_jaka_ja
Czy komuś udało się już to zrozumieć?

chodzi o to, o co chodzi. Ale nie jest to napisane w taki sposób, żeby było zrozumiałe. W zdaniu o Komorowskim - trzeba wyrzucić jedno "mówi". A do ostatnie zdanie uprość - i sama zauważysz, o co mi chodzi. A w uproszczeniu wygląda tak: "Od ....... do prywatyzacji - to długa droga......... mogąca prowadzić do prywatyzacji. Jeśli na początku zdania określasz, że JEST to droga od czegoś DO PRYWATYZACJI, to już nie można potem powiedzieć, że MOŻE doprowadzić do prywatyzacji. Droga do domu - prowadzi do domu, a nie tylko może doprowadzić do domu. Sama pewnie niejasno piszę :-) I też najbardziej razi , że zdanie jest za długie i 3 razy powtarza się w nim słowo "prywatyzacja". Chodzi o to, żeby zmienić kilka słów - tak, aby sens został ten sam - bo co do treści to się nie czepiam, tylko trochę formy :-) Całość jest ok. - tylko więcej prostoty :-) Może coś takiego: ---d komunalizacji poprzez komercjalizację, aż do prywatyzacji - to droga długa i nie bezpośrednia. Konsekwencją jej jest jednak prywatyzacja -nawet, jeśli dotyczy tylko kilku spółek.--- I tyle. Nie twierdzę, że to jest idealnie napisane. Staram sie korzystać z użytych tu słów i wyrażeń. Ale myślę, że kojarzysz, o co chodzi. Przede wszystkim o skrócenie zdań i uproszczenie ich.

Gość taka_ja_jaka_ja
Tak, wiem o co chodzi tylko ona już ten e-mail wysłała, to już po ptokach.