Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coffeeblack

Obiad za 10 zł na 2 osoby

Polecane posty

Gość Polecam polecam ...
Po dłuższym myśleniu (taaa.. ja myślę :D) stwierdziłam, że dodaję słodką śmietanę :D

Polecam warzywa, w różnych postaciach .. no chyba że ktoś organicznie ma drgawki na widok marchewki, to raczej cieżka sprawa, choć i tu dużo zależy od sposobu przyrządzenia ;) (nawiasem mówiąc przez miesiąc jadłam same warzywa, z małymi dodatkami jak ryż czy kasza, i zaoszczędziłąm 500 zł, warto, a jaka cera, włosy, figura ;P) Co do pomysłu, można podgotować lekko podstawowe warzywa (marchewka, pietruszka, seler, cebula), odlać wodę, mozna spokojnie ją wypić, taki bulion jest pyszny :) pokroić te warzywa, wrzucić na patelnię, trochę masła, czosnku i soli, i obiadek pierwsza klasa. Można dodawać ryż, czy makaron, można dodać przecieru i zrobi się calkiem smaczny sos, pieczarki i zrobić risotto, posypać serem i zapiec ... można fantazjować :D a koszt, to nie wiem czy przekroczy te 10 zł :)

o matyldziu, ale sie porobilo z ta smietana :D nie, na pewno nie jest to maslanka. u mnie w sklepach kwasna smietana jest taka gesta, jak do smarowania, ze sie nie leje ;) i stoi napisane 'kwasna smietana' jest w pojemniczku plastikowym, takim jak margaryny a la maslo. oprocz tego sa smietany w kartonikach, ale te sa zdecydowanie nie-kwasne, nadaja sie np. do kawy lub na bita smietane, wystepuja w roznych stopniach tlustosci. ale to tak jest u mnie i dlatego zapytalam o twoja smietane, bo u mnie jest inaczej. mi sie wydaje, ze jednak ty dajesz kwasna, nie slodka. probowalas tak normalnie na smak? zamiast gestej kwasnej smietany (ba zadkiej u mnie nie ma) czesto tez daje do czegos jogurt naturalny.

warzywa ... no wlasnie! nawet chocby i worek mrozonych warzyw wrzucic na patelnie z kilkoma lyzkami oliwy, przykryc i dusic - wody powinno wystarczyc z tej wyparowujacej zmarzliny ;), pokrywka musi byc w miare szczelna, ale dusic tylko troche, zeby nie wyszly rozmemlane, tylko takie jeszcze prawie troche chrupkie. pod koniec odkryc, dodac przyprawy takie jak czosnek, ziola, sol i pieprz. przed wrzuceniem warzyw mozna zeszklic troche cebulki, czosnku, imbiru, ostrej papryczki, z dodatkiem przypraw korzennych lub nasiennych, zalezy jakiej kuchni smaki lubimy. (najlepiej, zeby jakies przyprawy juz miec w domu, zeby nie nadwerezeac tych 10 zlotych ;) ) takie warzywa sa bardzo smaczne, nie maja wcale nudnego i mdlego smaku, moga byc swieze lub mrozone, jednolite lub mieszane. to tego ryz lub makaron. albo pieczywo. zeby bylo pozywniej dobrze dodac np. puszke jakiejs fasolki (albo samemu ugotowac), albo nawet tunczyka, czy jak mamy jakies resztki miesa w obojetnie jakies postaci. ps. pod koniec duszenia warzyw mozna oczywiscie dodac troche smietany ;)

Gość Polecam polecam ...
Po dokładnym Twoim opisie stwierdzam, iż jest to KWAŚNA śmietana :D:D:D ale zamieszanie, hoho :D

Gość remisia
kilo kartofli, kompot z kiwi i zupa kuksu sprawę załatwi, wszystkie inne pomysły sa pochodzenia burżuazyjnego

Gość Co do śmietany...
wydaje mi się że słodka śmietana jest homogenizowana (co kolwiek to znaczy)- tak zwykle pisze na opakowaniach, a kwaśna nie jest.

Nie weim czy autorka jest jeszcze zainteresowana, ale można jeszcze zrobić: 1) łazanki: kapusta kieszona (woreczek) + cebula, makaron na łazanki:) 2) racuchy: kefir, jabłka, cukier wan, proszek do piecz, jajo 3) gyros z knorra - 2 piersi, frytki lub ziemniaki na frytki 4) kotlety z kaszy gryczanej: 2 w0reczki kaszy, jajo, sól, pieprz, trochę bułki tartej i jedna mała buleczka namoczona do masy; 5) ryż z jabłkami itp

Gość coffeeblack
Dzięki za odzew wszystkim :) Dzis już mam trochę więcej kasy, ale powiem szczerze, że zainspirowałyście mnie i chyba też zrobię coś taniego i smacznego :) może kapustkę, bo mnie cos ochota naszła :)

Gość coffeeblack
Strasznie dawno w ogóle nie jadłam takich rzeczy jak kluski z truskawkami czy ryż z jabłkami, naleśniki na słodko, racuchy. Bo sama dla siebie to nie będę gotować, a mój facet takie rzeczy uznaje jako deser, anie obiad, poza tym niecierpi makaronu ani ryżu na słodko. :) Ale właśnie może zaraz skoczę do sklepu i zjem coś z truskawkami na śniadanie :)

nie dziwie sie, ja tez takie rzeczy uwazam jako deser, albo nawet cos, co by moglo wcale nie istniec ;) ale jak masz smaka, to pewnie, ze sobie zrob :) za mna tez jakos ostatnio chodzi kapusta, z koperkiem, mysle caly czas o niej jak o narzeczonej :D ale w ciagu tygodnia nie mam za bardzo czasu na zakupy i jem to co mam w lodowie, a kapusty nie mam :(

Co do tych warzyw na patelnię, ktoś wcześniej napisał że ta woda zamarznięta wystarcza do podduszenia .. Polecam przelać takie zamarznięte warzywa ciepłą wodą, żeby ten lód roztopić, bo jak się to zostawi to potem całe danie smakuje taką "mrożonką" :P

Gość mi ta woda nie wystarcza
;) Musze dodac oleju i to calkiem sporo. Zdecydowanie lepsze sa warzywa przysmazone, niz podduszone tylko ;)

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
leniwe potrzeba twaróg jajko cukier waniliowy troszeczke mąki, bułka tarta i masło mielisz twaróg, dzielisz na 4 części i dodajesz tyle mąki co 1/4 twarogu (można mniej), żółtko, cukier waniliowy, na końcu ubita piane z białka (będą puszyste i mięciutkie) robisz wałeczki, kroisz jak kopytka, wrzucasz do wrzątku, gotujesz chwilę, aż wypłyną polać bułka na maśle i posypać cukrem mozna tez zrobić w wersji bez cukru, na słono, ale takie sa najlepsze:)

jesli masz kasze gryczana to na moj obiadek wydasz troche mniej... ugotuj kasze wymieszaj z pokruszonym twarogiem i podsmazona cebula i surowym jajkiem(choc i bez jajka sie niezle skleja).przypraw to wedlug uznania.uformuj z tego kotlety obtocz w bulce tartej i na patelnie. mozesz podac to z jakims sosem ale rowniez z podduszona cebula na maselku mowie ci pychota a jak syte

10 zł to jeszcze nie jest tak mało- pod warunkiem, ze ma się przyprawy, jakis tłuszcz do smażenia itp Starczy na kawałek mięcha+ ziemniaki+prosta surówka Kurczaka (dowolny kawałek- udko tańsze) przyprawić i usmażyć (w dowolny sposób) Młode ziemniaki wyszorować, pokroić w łódeczki, podgotować, posypać przyprawami i podlać niewielką iloscia tłuszczu (oliwa, oliwa+ masło, w ostateczności olej) i do piekarnika Pomidora pokroić na cząstki, polać sosem czosnkowym (jogurt+czosnek+pieprz+sól, opcjonalnie majonjez) i posypać posiekanym szczypiorkiem A jak sie jest w naprawdę cieżkiej sytuacji to można sie poratować "zupą z trupa" -kostka rosołowa, śmietana, ziemniaki, marchewka dla koloru :) koperek dla zapachu Gar prostego gulaszu- mieso wieprzowe (no nie polędwica) lub kiełbasa, cebula, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy. Jak jest promocja na mrożonego mintaja :) to można sie skusić na rybę po grecku- te same skladniki , tylko zamiast cebuli- por. Do niedrogich dań należy także tarta porowa, szczególnie jeśli damy szynkę z promocji :)

Gość jaka ja jestem uparta
kotlety z ryzu i warzyw makaron z jajkiem ale ten obiad bedzie tez spozywac facet wiec watpie co by sie cieszyl jaja ugotuj na twardo przekroj na pol polowke zawin w plaster boczku i obsmaz na patelni zeby boczek sie nie odwinal sos chrzanowy albo musztardowy do tego i ziemniali

Gość majka skowron atakuje
placki zeimniaczene: do masy dodac podsmazony boczek, cebulke, pieprz sol...smazyc takie grubsze i do tego jakis sos np pieczarkowy, alwo z miesem cos... ja je uwielbiam... u mnie tez je sie babke ziemniaczana....na drui dzien kroimy grube plastry obsmazamy i np sos z miesem do tego:)

Gość minetyka
ziemniaczki(frytki) kiełbasa i tak sie naje ze nie bedzie jeczał, no chyba ze z pzeżarcia

Gość noormalny ? ?
Jutro zrobię te wasze wżywa :)

Gość qasdfhjksdftgyhuqasdf
wielki pan sie znalazl za piec zloty

Gość margolka66
Tanie i smaczne pyzy z nadzieniem .Zrobić ciasto jak na kopytka.Do środka przygotować farsz mięsny np. 05 kg łopatki , ugotować zmielić, dodać jajko trochę bułki tartej, doprawić pieprzem i solą lub wegetą.Uformować niewielkie nadziane kulki , ugotować w osolonym wrzątku, kilka minut od wypłynięcia , polać podsmażoną cebulką lub wg gustu konczity p, polać masełkiem i posypać zieleniną, farszem , może być też owoc (śliwka lub truskawka), duszone pieczarki, lub taki jak idzie do pierogów ruskich, mogą być też krokiety z pieczarkami i żółtym serem lub łatwiejsza wersja , pieczarki z żółtym serem zawijane w waflu, mogą być kapuśniaczki z kruchego ciasta + barszczyk czerwony.Tanie a jakie smaczne!!!

Gość Szkoda mi ciebie!!!
qasdfhjksdftgyhuqasdf - ty to chyba nie wytrzymasz jak komuś nie dosrasz, pacz lepiej jaka z ciebie pai/pan i za ile złotych - prawda jest taka, że człowiek pracuje uczciwie, tylko w tym kraju płacą jak żebrakom a za rachunki każą płacić jak paniczom na włościach, na drugi raz zastanów się flądro jak coś pier**niesz!!! Kaciarbicho głupia.

Gość Basia ze Śląska
Najlepsza jest zupa obojetnie jaka i gotowana na dwa dni z ziemniakami makaronem lub ryżem... sposób na oszczędzanie znany od wieków.