Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

guarrana

gry komputerowe

Polecane posty

witam,moze gdzies juz byl ten temat, ale ja chcialabym go sprecyzowac.mam dziecko chlopczyka prawie 11 lat, ktory ciagle meczy mnie o gry komputerowe.ja sie caly czas sprzeciwiam,ale moze jakies takie edukacyjne to nie jest calkiem glupi pomysl? poradzcie na co zwracac uwage,zeby rozsadnie wydac ta niemala wcale kaske?

Gość agussisia
moze posciagaj kilka za darmo zeby sie zorientowac co mu sie podoba....bo wydasz kase na cos nie dla niego i nawet nie pogra kilku godzin

Gość mój syn ma 9
i gra w lego star wars i lego indiana johnes.... to sa takie przygodowe zręcznościówki - biega się ludzikami z klocków - szuka skarbów i walczy z wrogami - ale nie jest to brutalne bo walczą ludziki z klocków :) oprócz tego syn gra w necie na plemionach - to jest taka sieciowa strategia - uwazam że pouczająca - bo trzeba rozwijać wioskę od 0 - dbac o nią - pamietac o wielu rzeczach uważam że zabraniać dzieciom w dzisiejszych czasach kontaktu z komputerem też nie jest dobre bo swiat opiera się na komputerach! ...ważne żeby kontrolować w co grają...zaproponowane przeze mnie gry uważam, że są odpowiednie do tego wieku ale i fajne dla dziecka- tak że wilk syty i owca cała :)

Gość gry komputerowe
to nic złego mam lat 36 i sama w nie gram. Mój 6-letni syn sam wybiera czy chce grac czy oglądać tv limit jest do 1,5 godziny dziennie. Aczkolwiek latem woli z tatą grać w piłke :) Acha i nie wierze w napisy na opakowaniu zanim moje dziecko gra w grę najpierw mama albo tata muszą w nią pograć. A wybieram różne i edukacyjne i logiczne i przygodowe :)

serie Adibu, wydaję mi się, że jest coś w tym przedziale wiekowym ja dla mam córki 3 lata, taką o zwierzątkach, przyrodzie - fajna sprawa dodatkowo możesz ustawić, po jakim czasie gra się ma wyłączyć ja mam nastawione 10 minut, po tym czasie, Adibu macha, gra się wyłącza gierki są edukacyjne, fajne :)

Gość Myślę że powinnaś mu kupić
kilka mądrych gier, które by go rozwijały. Najlepsze są te które wymagają od dziecka ruchu i myślenia, dzięki nim się rozwija i nie siedzi pupskiem w fotelu hodując cellulit. Mam tu na myśli gry na konsolę Nintendo Wii, jak: Rock Band, albo Wii Fit. Są świetne!

dzięki wielkie za porady! ale zdziwiła mnie opinia na temat róznych naapisów na pudełkach. że nie warto w nie wierzyc. czytałam o różnych certyfikatach, które przyznawane sa tylko grom przetestowanym i pewnym.sa chyba warte zaufania...? czytałam np. o takim mędzynarodowym systemie PEGI, ktory wskazuje wiek,od ktorego dziecko moze grac. ktos wie cos wiecej niz jest na stronie internetowej?jak to w praktyce wyglada?

Do pierwszego masz zestaw interaktywnych instrumentów: gitara basowa, drumy, mikrofon, a do drugiego interaktywną platformę do ćwiczeń. W ogóle Wii jest świetna. Ja uwielbiam grać na niej w tenisa. Wiesz jak się człowiek przy tym rusza? Kochana! :)

Jeśli chodzi o gry PC (czyli takie, przy których godzinami płaszczy się tyłek na krześle) to dobra jest SIMS 3 (i różne dodatki do niej, np. teraz wyszedł dodatek Kariera). Też można mieć przy tym ubaw. Szczególnie polecam ludziom, którzy lubią projektować, budować i urządzać domy, bloki i osiedla. :) Uzależniające.

Gość gry komputerowe
Chodziło mi o to, że to ja a nie jakaś tam komisja co przyznaje certyfikat decyduje o tym w co gra lub ogląda moje dziecko. Bo np. my z mężem nie mamy nic przeciwko aby dziecko widziało nagość (to już nie mowa o grach ale tak w ogóle) i nie chodzi o żaden erotyzm itd. po prostu wie jak wygląda dziewczynka, kobieta itd i jak gdzieś zobaczy cycka nie zasłaniamy go itd. ale nie ma dostępu do przemocy. A niestety tak jest, że przemoc lub agresja w jakimś tam stopniu jest OK a już nagość bebe

W Simsach nagość jest zasłonięta 'blurem'. Nic nie widać. A nawet jak się wpisze kod znoszący 'blur' to i tak nic nie widać, bo postacie są 'genitalnie bezpłciowe' :P W pozostałych wymienionych grach w ogóle nie ma nagości. Co innego jak mały zacznie się wymieniać z kolegami grami (pokazującymi nagość, lub przemoc) o których nie będzie was informował. Przed tym to już go raczej nie uchronicie. No i zawsze ma internet, a w nim milion gier stricte erotycznych lub ociekających krwią, więc też go raczej przed tym nie uchronisz na dłuższą metę. Chyba że u was w domu panuje pełna inwigilacja i widzisz co i kiedy dziecko robi... choć szczerze wątpię. Na certyfikaty nigdy nie patrzę, tylko na tematykę i testuję grę jeszcze przed dziećmi, bo sama lubię grać. :)

gry komputerowe ma racje. certyfikaty może są potrzebne przy wstepnym wyborze gier jeszcze w sklepie, ale przed oddaniem ich dziecku warto usiasc i zobaczyc co jest w srodku pudelka. ja np. sama gram z moim synem i dla mnie to wielka frajda. a gier jest naprawde mnostwo, tez takich z bohaterami juz znanymi dziecku: kubus puchatek, myszki miki, te zabawki z toy story. wlasnie moj syn ostatnio mnie neka o ta gre, bo widzial bajke i mu sie strasznie spodobala:))

musze przyznac,ze z moim synem jestem pradziwa fanka roznych gier. i podczas gdy corka (5lat) woli wlasnie kubusia puchatka, syn ma obsesje na punkcie tego toy story:) ale naprawde polecam ta gre,bo sama ja wyprobowalam i nie ma tam ani przemocy ani niczego,co mogloby szkodzc dziecku.i jak mowie-sama sie wciagam czaasem:))))