Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość julka1978

mąż materialista

Polecane posty

Gość julka1978

Chcę podać męża o rozwód,ponieważ każdy z nas żyje własnym życiem. Powiedziałam o rozwodzie mężowi ale on się tym nie przejął i powiedział tylko,że będzie walczył o dom na pól. A więc opiszę o co chodzi. Moi rodzice dali mi działkę w formie darowizny jeszcze jak byłam panną i na tej działce wybudowałam domek jednorodzinny również jak byłam jeszcze panną,wszystkie papiery są na mnie,mąż w tej budowie nic nie pomagał dał mi tylko 100 tyś zł a teraz chce abym ten dom sprzedać i podzielić na pól powiedział mi wyraźnie,że chodzi mu o wartość domu a jest wart ok 400 tys zł głupio się zaśmiał powiedział,że dał 100 tyś nie kiwnął nic ręką na budowie a jeszcze zarobi 200 tyś!Mąż po ślubie cały czas dąży abym go do tej działki dopisała na której stoi dom ale ja już od razu po ślubie zauważyłam,że tylko mężowi o to chodzi i nie dopisałam go. Mąż nie ma żadnych faktur,żadnych rachunków,wszystko jest na mnie. Powiedziałam mu,że oddam mu te 100 tys które włożył w dom,powiedział,że chce wartość domu,a ja domu nie chcę sprzedawać bo mamy dziecko i mały i ja musimy gdzieś mieszkać a on,że go to nie obchodzi,mam iść do swoich rodziców! Czy mąż jak poda mnie do sądu a chce,bo mi mówił to ma szansę wygrać tą połowę domu? Co mam zrobić aby mąż nie dostał tego domu! Proszę o radę

Nic Ci nie zrobi.Spokojna głowa.Twój dom jest twoim nabytym majątkiem bez współwłasności.Nie byliście małżeństwem,faktury masz na siebie.Nic Ci nie zrobi i nic nie wywalczy.Wspólny byłby gdybyście razem go sobie budowali jako małżeństwo.:)To jest odrębna własność.Zwróć mu jego kasę,zostaw potwierdzenie i ok.

Gość dsgfdgdfsgdhsdhdddffhd
Twoj maz nie ma prawa do domu, jak jest wszedzie Twoje nazwisko to sie nie martw, maz chce Cie nastraszyc moja mama bylo w identycznej sytuacji, dom jest nadal na nia, choc dawno po rozwodzie :)

Gość lamella
działka i dom są tylko twoje, jednak mąz ma prawo do zwrotu nakładów na budowę, są to "nakłady z majątku wspólnego na majątek odrębny". Naturalnie o ile może udowodnić ten swój wkład finansowy (i te nakłady liczy się procentowo w odniesieniu do obecnej wartości domu) Mąż domu nie dostanie, ale pozbycie się go może być trudne, bo jeśli się sam nie wyprowadzi, to będziesz musiała robić sprawę o eksmisję, a to trwa i kosztuje.

Gość elkaaaaaa
drań