Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozsądny

Pominięcie tabletki antykoncepcyjnej

Polecane posty

Gość Rozsądny

Witam. Moja dziewczyna bierze regularnie tabketki Sylvie o godzinie 20:20 i na koniec pierwszego tygodnia przyjmowania tabletki zapomniała jej wziąść. Na drugi dzień wzieła ją zaraz po wspołżyciu o godzinie 9:00 rano czyli pomineła tabletkę i wzieła ją po 13 godzinach. Po tym zajściu nie współżyliśmy przez 7 dni. Czy są duże szanse że zajdzie w ciąże? Czytaliśmy ulotkę no ale jest to specyficzna sytuacja i proszę o poradę. Proszę o potraktowanie sprawy poważnie. Będę wdzieczny za szybko odpowiedź.

Gość Rozsądny
Wzieła ją napewno. Tylko ze względu na to że jestem facetem to staram się jakoś ją uspokoić ale dokońca nie wiem jakimi arugmentami sie podpierać. Jakieś rady?

Gość Rozsądny
Wzieła ją powiedzmy po 12 godzinach i 45 minutach..

Gość Rozsądny
Na dodatek to był koniec pierwszego tygodnia. Czyli 7 dnia nie wzieła regularnie.

według mnie, jest jakieś prawdopodobieństwo ale małe, uspokój ją na ulotce jest napisane, żeby przez 7 dni stosować np. prezerwatywy

według mnie, jest jakieś prawdopodobieństwo ale małe, uspokój ją na ulotce jest napisane, żeby przez 7 następnych dni stosować np. prezerwatywy- tak dodatkowo

Gość Rozsądny
My przez te 7 dni nawet nie współżyliśmy ze względu na powagę sytuacji.

Gość Rozsądny
Nie chce żeby się martwiła o to. Staram sie ją uspokajać. Zajmuję jej głowe wszystkim tylko żeby o tym nie myślała. Czytałem też na ten temat sporo no ale ten przypadek jest specyficzny..

hm.. rozumiem :) tak dla 100% pewności niech zrobi test, od kiedy twoja dziewczyna bierze tabletki w ogóle?

Gość Rozsądny
Bierze je od takiś 3 miesięcy.

Gość Rozsądny
Na ulotce napisane jest że : " Tydzień 2 Ostatnią pominiętą tabletkę należy przyjąć możliwie jak najszybciej, nawet jeśli to oznacza zażycie dwóch tabletek w tym samym czasie. Nie jest konieczne stosowanie dodatkowych zabezpieczeń antykoncepcyjnych pod warunkiem, że przez 7 poprzednich dni przed pominięciem pierwszej tabletki pacjentka przyjmowała tabletki prawidłowo. Ale jeśli tak nie było, lub pacjentka zapomniała przyjąć więcej niż jedną tabletkę, partner powinien stosować metody mechaniczne, np. prezerwatywę, przez 7 dni." No ale to był przełom pierwszego i drugiego i nie bardzo wiemy jak do tego podejść.

to trochę krótko, ja biorę tabletki od ponad dwóch lat i przyznam, że też spóźniłam się z przyjęciem tabletki około 20! godzin i nic się nie stało

Gość Rozsądny
Nie chce jej denerwować testem ciążowym bo mówie jej ciągle że wszystko jest i będzie dobrze a jak powiem jej o teście to ona sie przestraszy jeszcze bardziej że ja nie do końca jestem przekonany o tym że nic sie nie stało. Ja jestem przekonany:)

to jest bardzo specyficznie, ale wyluzuj uspokój ją niech zrobi test, wtedy będziecie pewni

Gość Rozsądny
jaki test ciązowy wybrać? Nigdy nie byłem w takiej sytuacji więc proszę o rade. Najgorsze jest że ciągle sie obwinia że to przez nia a ja uwazam ze razem tego nie dopilnowaliśmy.

testy dostaniesz w każdej aptece, farmaceutka ci jakiś doradzi, są różne... byle by był na gwarancji :D

Jeśli pominęła tabletkę w pierwszym tygodniu, to powinna ją wziąć najszybciej jak się tylko da- wzięła i dobrze. Z tego powodu, że było to w pierwszym tygodniu powinniście się zabezpieczać 7 dni- tak też zrobiliście. Nie ma szans na zajście :P Tak więc spokojnie. Ale dla jej komfortu zróbcie test, choć i tak pewna jestem wyniku... negatywnego.

Gość ujt
a jesli ta sama sytuacja przydarzylaby sie w 3 tygodniu?

Gość antyaa
Witam, mam pytanie odnośnie pominięcia pigułki w 3 tygodniu przyjmowania. Obecnie przyjmuję tabletki Sylvie jest to moje 2 opakowanie i zapomniałam przyjąć tabletki. Chcąc przyjąć dzisiejszą pigułkę ( z opóźnieniem 3h) zauważyłam, że wczoraj nie zażyłam pigułki. Natychmiast wzięłam 2 tabletki na raz jednakże minęło 27h. Obecnie w opakowaniu zostało mi 5 tabletek. Moje pytanie odnosi się konieczności rozpoczynania nowego opakowania bez robienia 7 dniowej przerwy. Czy mogłabym po skończeniu tego opakowania zrobić tą przerwę stosując jednoczenie dodatkowe metody antykoncepcyjne. W takim przypadku nowe opakowanie zaczęłabym normalnie tylko czy jego skuteczność zostanie zachowana? Pozdrawiam

A dlaczego nie chcesz pominąć przerwy? Możesz nie brać pozostałych tabletek z opakowania i rozpocząć przerwę już teraz-może ona trwać 7 dni, ale możesz też ją skrócić do 5 dniu, żeby pierwszą tabletkę z opakowania zacząć tego samego dnia co opakowania poprzednie. Przerwę możesz skrócić o dowolną ilość dni, ale nie możesz jej wydłużyć, nie może trwać dłużej niż 7 dni.

Gość antyaa
Wolałabym zrobić przerwę normalnie aby wystąpiło krwawienie, bo ostatnio miałam plamienia. Jest to moje 2 opakowanie i dopiero się przyzwyczajam do nich. Jednak boję się, czy będzie zachowana antykoncepcja przy tym nowym opakowaniu :( Natomiast jeśli chodzi o zrobienie przerwy od teraz, to jest to możliwe jak już zażyłam te 2 tabletki na raz ?

Plamienia są normalne na początku przyjmowania tabletek. Pominięcie przerwy może sprawić, że pojawi się plamienie, ale to poza dyskomfortem nic groźnego. To, że przyjęłaś dwie tabletki nic nie zmiania, możesz teraz zacząć przerwę, ale pamiętaj, że nie może ona być dłuższa niż 7 dni.

Gość antyaa
Dziękuję bardzo za odpowiedź ;) Chciałam się upewnić. Pozdrawiam ! ;)

Gość milenaanna
hej . Dziewczyny mam problem . Od tego miesiaca zaczełam zazywac tabletki i wziełam pierwsza tabletka tak jak trzeba pierwszego dnia miesiaczki , niestety zapomniałam już o drugim dniu i pominełam ta tabletke , kolejna zazylam 3 dnia . Powiedzcie mi czy po 7 dniach bede mogla uprawiac sex bez zabezpieczenia?. Z góry dziekuje za odpowiedzi

Gość Perw mobilna
Po 7 dniach nieprzerwanego brania tabletek jesteś zabezpieczona.