Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eve...Eve...

Sok pomarańczowy - uwielbiam ale nieraz mi szkodzi

Polecane posty

Gość Eve...Eve...

Czy ktoś spotkał się z takimi objawami po spożyciu soku pomarańczowego: - dziwne zawroty głowy - kołatanie serca - uczucie falowania, latania, zapadania się, zwłaszcza w pozycji leżącej - żadnych dolegliwości żoładkowych Piję sok tylko jednej marki i takie odczucia są tylko po niektórych kartonach. Wiem że takie objawy są podobne do objawów nerwicy - ale występują wyłącznie kilkanaście minut po spożyciu soku pomarańczowego, pysznego, mojego ulubionego :( Czy ktoś ma jakieś choć mgliste pojęcie w jakim kierunku szukać przyczyn ? Jakaś alergia, a może jednak nerwica ?? ale na sok ??

Gość och masz racje jest tylko
"- dziwne zawroty głowy - kołatanie serca - uczucie falowania, latania, zapadania się, zwłaszcza w pozycji leżącej - żadnych dolegliwości żoładkowych" może być reakcja uczuleniowa - może za dużo soku? ewent. cyz to na pewno SOK? a nie napój? może jakieś konserwanty? takie też mogą być objawy zatrucia (trefna partia?) jeśli pijesz dużo soku, pamiętaj że owoce są bardzo słodkie, nadmiar węglowodanów w diecie może powodować takie objawy. albo właśnie może cukrzycowe? badałaś cukier?

Gość Eve...Eve...
Rózne ilości soku od 1 szklanki do 1 litra. Jest to 100% sok "wyprodukowany z zagęszczonego soku" "bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry". Objawy zatrucia, trefna partia, hm.. tylko że takie objawy mam od wielu lat, dlatego nie mogę pić mojego ulubionego soku. Chociaż ostatnie kilka kartonów w tym roku było bez objawów, a wczoraj po jednej szklance mnie złapało. Cukier mam OK, było to badanie na czczo i potem tego samego dnia chyba 1h po śniadaniu.

ale ile razy badałaś cukier, raz? to nie jest wymierne. należałoby kilka dni pod rząd zbadać a poza tym uważaj, bo jak tak non stop się coś je, coś, co może być alergenem, to możesz się w końcu uczulić. na twoim miejscu na jakiś czas bym odstawiła celem przekonania się jak się czujesz bez tego. 2-3 miesiące. a później znowu spróbować.

Gość Eve...Eve...
Dziękuję za porady. Taki problem z dziwnym samopoczuciem występuje od lat, dlatego wiem o tym i zasadniczo unikam picia tego soku. Były już przerwy po wiele miesięcy, a w tym roku wypiłam ze 4 kartoniki 1 litrowe (na 6 miesięcy to chyba nie jest dużo) i było OK - do 1 szklaneczki wczoraj. Złe samopoczucie trwa do kilku godzin. Wiem że to głupie pić coś co potencjalnie szkodzi ale zasadaniczo wogóle nie mam dolegliwości zdrowotnych, a to tylko sok, niepokoji mnie dlaczego zwykły sok który wszyscy piją może mi szkodzić.

wszyscy? ja nie piję :) inni jedzą chleb, a mi szkodzi. czasem tak bywa.

Gość gość
niestety mam podobne objawy tzn, po wypiciu soku z wyciśniętych pomaranczy 2-3 szt po okolo 15-20 minutach mam kamień w żołądku i zawroty głowy, czasem ból głowy