Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszla mamusia

PROSZE O POMOC MACIERZYNSKI

Polecane posty

Gość Przyszla mamusia

Mam pewien problem i juz nie wiem co mam myslec bo ciagle slysze cos innego.termin porodu mam na wrzesien obecnie jestem na l4.wiem ze rozpoczecie sie macierzynskiego to dzien porodu.i tu juz mam pytania.czy wczesniej musze powiadomic pracodawce o terminie porodu?czy macierzynski jest automatycznie?czy powinnam ze szpitala zabrac jakies zaswiadczenie i udac sie do pracodawcy zeby rozpoczac macierzynski?moglby mi to ktos wytlumaczyc?siedze nad tym od rana szukam informacji i wszedzie pisza jakos inaczej i nic juz nie wiem.

Gość Przyszla mamusia
wiem ze moge przejsc wczesniej ale nie chce.i dlatego pytam czy musze powiadomic pracodawce o terminie porodu czy moge po porodzie dac zaswiadczenie o tym ze urodzilam i przejsc na macierzynski

Nie musisz wcześniej powiadamiać. Jak urodzisz, zaniesiesz zaświadczenie i bedziesz miała macierzyński. Ale chyba wypada podać przyblizona datę porodu, żeby panie w kadrach były "przygotowane" :))

Gość Przyszla mamusia
dziekuje.czytam czytam o tym i wszedzie inaczej pisze masakra

potrzebne jest zaświadczenie ze szpitala i akt urodzenia dziecka. dodatkowo u mnie w firmie musiałam wypełnić jakiś wniosek (czy coś takiego) odnośnie macierzyńskiego (informacja że nie mam żadnej renty itd.). termin miałam na 29 kwietnia, do szpitala trafiłam 6 maja (poród wywoływany), urodziłam 9 maja. lekarz wystawił mi L4 jeszcze na ten tydzień od 29 kw. do 5 maja i od dnia stawienia się w szpitalu jestem już na macierzyńskim.

Gość Przyszla mamusia
no tak akt urodzenia trzeba w usc miec do 14 dni od urodzenia.tak czytalam przynajmniej

Gość ło matkooo
ne trzeba zadnego zaswiadczenia, akt urodzenia wystarcza...

Gość panda.manda1
najpóźniej na macierzyński musisz iść w dniu w którym masz przewidywany termin porodu ale może ci lekarz przepisać wcześniej o te 2 tygodnie albo jeśli urodzisz wcześniej

Gość panda.manda1
lekarz ci wypisze od kiedy masz i to musisz oddac do pracodawcy jeśli będą coś więcej chcieli od ciebie to na pewno twoja kadrowa ci to powie ale jak dostaniesz z usc akt urodzenia to oryginał beda napewno potrzebować w twojej pracy do druku Z-3 do wypłaty macierz.przez ZUS ORAZ oświadczenie który to jest twój poród czy 1 ,2, itd?