Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawsze taka bede

Ludzie pomocy-angielski czas przeszly !

Polecane posty

Gość zawsze taka bede

Jak w czasie przeszlym powiedziec: Kupilam Zaplacilam Przeczytalam Widzialam I pelne zdania: Wczoraj kupilam juz prezent. Zaplacilam przy kasie. Przeczytalam ten napis. Widzialam oferte. Ile to kosztowalo ? Ten czas przeszly w ang. to jakas tragedia dla poczatkujacego :o

Gość joigg
i bought i paid i have read i have seen tamtych mi sie nie chce

Gość NJKLK'
I WAS BUING I PAY

Gość joigg
zadne i was buing i i pay... po co piszesz zle? :O

Gość te pierwsze sa super
czas przeszly jest najłatwiejszy, nie licz na gotowce tylko siadaj i ucz sie :o Moge ewentualnie poprawic

Gość zawsze taka bede
czemu w tych dwoch wypowiedziach jest taka rozbieznosc? :(

Gość zawsze taka bede
ok sprobuje sama choc kiepsko to widze i prosze o poprawienie, zaraz wkleje gotowe zdania

Gość joigg
NJKLK' pisze pierdoly :O moja odp jest na 100% ale pisz co chcesz

Gość joigg
littlesensitive HAVE jest poprawnie i nie wciskaj ludziom kitu. mieszkam w UK i wiem

Gość kukumuniu
Żartujesz? Przecież albo dodajesz "ed" albo uczysz się na pamięć nieregularnej odmiany :P Co w tym "tragicznie" trudnego? Jeszcze zależy w jakim czasie przeszłym, ale pewnie chodzi Ci o past simple I bought I paid I read I saw Akurat tutaj wszędzie miałaś czasowniki nieregularne :P Co do drugiej części: I already bought a gift yesterday. I paid at the checkout (???) :P Lub "I've paid..." I read the inscription. Lub I've read... I saw the offer. Lub I've seen.... How much does it cost? hope it helped :P

Gość zawsze taka bede
Wczoraj kupilam juz prezent. Zaplacilam przy kasie. Przeczytalam ten napis. Widzialam oferte. Ile to kosztowalo ? Yesterdey I bought souvenir. I paid on cash desk. I have read this inscription. I have seen (nie wiem) How much (nie wiem) tragedia ten czas przeszly 😭 Jak go sie nauczyliscie? jak go zapamietaliscie? dajcie jakies proste wskazowki - prosze :(

Gość xcdfvbgnh
i bought a gift yesterday i paid at the checkout I read the inscription I saw an offert how much did it cost?

Kupilam - I bought Zaplacilam - I paid Przeczytalam - I read Widzialam - I saw I pelne zdania: Wczoraj kupilam juz prezent. - Yesterday I bought a present. Zaplacilam przy kasie. - I paid by the check-out Przeczytalam ten napis. - I read this inscription Widzialam oferte. - I saw an offer. Ile to kosztowalo ? How much did it cost? To jest ok, zaufaj mi.

Gość zawsze taka bede
kukumuniu latwo powiedziec jak sie umie, ale jak zaczynasz to czarna magia i czarna rozpacz, kompletnie mi ten czas przeszly nie lezy, ale nie da sie ciagle uzywac terazniejszego i przyszlego, ktore tez slabo znam, ale ten przeszly to klapa :( Ponawiam pytanie - jak najprosciej go opanowac ? :(

kukumuniu napisało dobrze! reszta źle! a ten jogg co to niby z UK pisze, to niech się nauczy poprawnego angielskiego, a nie jakiejś mowy potocznej, której używa w pracy na zmywaku :P

trzeba wziąć książkę do ręki i wkuć na blache, powtarzać jak maszyna najpierw podstawową formę a po niej tą w past simple, nie ma innego wyjścia tylko to wkuć.

Gość zawsze taka bede
Dziekuje Wam za odpowiedzi i napisanie tych "prostych" zdan oczywiscie dla Was, bo dla mnie masakra :o Wgapiam sie w nie ile sie da, chce sobie jakos to w glowie poukladac, zakodowac, ale ciezko jest mi go opanowac, tabelke trzeba wkuc i tyle :( dzieki za pomoc, jak zwykle sie nie zawiodlam :) pozdrawiam

Gość kukumuniu
No ok ale ten czas to czas przeszły PROSTY, nie ma tu żadnych filozofii ;) Po prostu musisz nauczyć się czasowników nieregularnych na pamięć, a regularnych uczyć się nie musisz, bo dostawiasz do nich tylko końcówkę -ED :D Aha i nie zrażaj się, przecież nie używasz WSZYSTKICH czasowników nieregularnych, naucz się tych najpopularniejszych ;) ja też nie znam wszystkich bo są niepotrzebne i tyle

Gość Miss TIRowek
czy past simple czy [resent perfect zalezy od kontekstu.A tu go nie ma oprocz tego, ze wczoraj cos tam kupila

Gość kukumuniu
A co do czasu present perfect (I have seen, I have read) to podobno używa się go częściej niż past simple ( w mowie codziennej, potocznej) ale trzeba pamiętać, że gdy mamy podaną datę (yesterday itd) to zawsze użyjemy past simple ;) Tutaj dat podanych nie było, więc można również użyć czasu present perfect

Gość zawsze taka bede
kukumuniu dobry pomysl z tym uczeniem sie najpopularniejszych, bo faktycznie nei wszystkie beda przydatne ;) w razie pytan jeszcze poprosze o wypowiedzi, dziekuje dziewczynom, ktore poprawnie mi napisaly ;) otworzylam ten czas i zakuwam echhh :(