Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Kochane mamusie czy wasze dzieci raczkowały??wiem że przez raczkowanie rozwija się lewa półkula mózgu co ułatwia np.szybsze zapamiętywanie.Martwię się bo moja córka nie chce raczkować.

Gość matkaizona................
Jak zwykle na siłę wszystko :o A może ma już biegle gadać po niemiecku? :o

raczkowała - od 8.5 mies do 12,5 potem beigała na dwóch

nie martw się moja starsza córka zaczęła raczkować jak miała 10 mc

ja nie mam wyjścia jak mam cały dom na głowie nie dam rady jednocześnie siedziec przy małej a tak to przy mnie sobie chodzi i jak mam więcej czasu w domu zrobić

a potem powiesz: sorry córa za zrypane biodra, nie miałam czasu przy tobie siedziec :o

Moja mała zaczeła raczkować jak miała 7 miesięcy i jak już dobrze raczkowała to wsadziłam ją do chodzika bo caly czas chciała chodzic. po tygodniu jak zaczela chodzic w chodziku zaczela wstawac przy wszystkim i od tamtej pory nie chce chodzic w chodziku tylko zama wszedzie wlazi

Gość matkaizona................
Ty chyba nie kapisz, że każde dziecko ma swój czas na chodzenie, raczkowanie itd. :o Po co masz na chamcora go do tego zmuszać ? :o A teraz wielkie pretensje, że zrozumienia nie ma :o

Gość rgfrfdg
wytłumacz mi po co ten chodzik??? bo ja nie rozumie

Jeżeli wsadziłaś już do chodzika to nie zacznie ci raczkować. znajoma wsadzila corke jak miala 6 miesiecy i teraz ma 9 miesiecy i nawet sie nie czolga tylko chce chodzic w chodziku. tak samo bylo z moim bratankiem

Gość mamusinka:)
mój mały tez latał w chodziku.. nie raczkował.. tzn najpierw zaczal chodzić.. w wieku 10 miesiecy juz latal calkowicie sam.. i teraz jak juz chodzi a nie chce mu sie np wstac po cos co lezy troche dalej to raczkuje.. kazde dziecko jest inne i wcale raczkować nie musi!!! i to nie moje zdanie a pediatry z poradni neonatologicznej..

Gość salemika8
bo dziewczynki wolniej się rozwijają,córa koleżanki ma 7 miesięcy i dopiero niedawo obróciła się na brzusio dlaczego wszystko chcecie na już? macie roboty czy dziecko raczkowanie w tabeli rozwoju jest na 8 meisiącu+- ileś tam,każde DZIECKO JEST INNE ! mój synek 7 lipca będzie miał 8 miesięcy a od 3 tygodni raczkuje i od wczoraj wstaje-za szybko trochę,ale cóż siliejszy iz ini rówieśicy więc i szybko idzie mu to

Gość salemika8
chodzik to ciukstwo na kółkach-przepraszam za wyrażenie,jak ma dziecko ćwiczyć rówowagę,zapytajcie obojętnie jakiego dobrego rehabilitanta czy chodziki są dobre! zobaczycie co odpowie,ja pytałam,bo kiedyś kubuś miał asymetrię i musieliśmy chodzic na ćwiczenia jak miał 3 miesiące,a teraz tylko jeżdżę bo doglądają jego rozwój wiec wypytuje o wszystko dziecko ma rozwijać sie własym tempem a ie takim jakie chce mama! jeśli robi coś bardzo późo to cóż taka uroda,za to zaczie robić to bardzo dobrze,a czasami są problemy,ale jak dziecko rozwija się prawidłowo to czym się tu martwić,że dziecko ma 8 miesięcy i powinno raczkować a tego ie robi,no szok jesteśmy matkami czy książkami z normami?

Gość salemika8
mamusika:) i na twoim przykładzie widać,że chodziki są bee :P bo ie raczkował a chodził,ingerowałaś w jego rozwuj bo nie nauczył się raczkować bo mu "wcisłaś"chodzik to jest ingerencja w rozwój dziecka! piszcie co chcecie,zjedźcie mie ale to ie są odpowiedzialne matki! w razie wątpliwości zapytajcie lekarza (rehabilitanta) czy jeśli dziecko było dawane do chodzika i ie raczkuje a chodzi czy to jest jego wina odpowiedź jasna "tak"

Moja biegala chodzku, ale jak przyszedl czas to zaczela raczkowac-jak miala 8,5mies. A tydzien przed ukonczeniem roku zaczela sama chodzic. Ja nie uwazam, ze chodzik byl czym zlym, o ile oczywiscie korzysta sie z niego w granicach rozsadku.

Gość nic sie nie martw
moja raczkowała dopiero po 1 1 m-cu

Gość mamusinka:)
wiadome ze nie wsadza sie dziecka na caly dzien.. ale np jak musisz cos zrobić to na te 5 min mozesz go tam wsadzić.. co do chodzików wiadome ze to nic dobrego.. ale jakbysmy musieli patrzec na to co wolno a co n ie wolno.. co mowia lekarze nasze dzieci musialby lezec calymi dniami w łóżeczkach i to jeszcze absolutnie nie na pleckach bo na brzuszku jest najlepiej.. w zyciu nie dawac mu smoczka.. w zyciu nie wkladac do chodzika.. w zyciu nie podawac pokarmów ktorych on wam nie polecil.. i do konca zycia karmić cyckiem

Gość mamauska niewiedzaca
Nie wsadzaj jej do chodzika Zwlaszcza ze pewnie jeszcze sama nie wstaje. Do chodzika mozna ew wlozyc dziecko, kotre juz samo wstaeje i ew raczkuje. chodziki, oprocz wygody rodzicow niewiele dobrego dziecku daja-. Dziecko jest "zawieszone" w nienaturalej pozycji, co nie jest dobre ani dla jego nozek, ani dla jego zmyslu rownowagi i umiesnienia calego ciala. Masz kojec?? Jelsi tak to jak jestes zajeta np w kuchni to wsadzaj dziecko do kojca, daj mu zabawki i niech sie bawi chwile. MOzesz tez dzeicko posadzic na podlodze w kuchni i dac mu do zabacy np durszlak lyzki drewniane, pokrywke metalowa itp. Moja uwielbia sie bawic takimi rzeczmai a ja mam chwile spokoju zeby zajac sie np obiadem. Poza tym twoja corka jest jeszcze mala 8 miesiecy to wczesnie na raczkowanie, mozesz zaczac sie martwic jesli w wieku 10 miesiecy nie bedzie proboswla sama sie podciagac do wstawania. Poza tym nie przejmuj sie, nie wszytkie dzieci raczkuja. niektore wstaja i chodza bez raczkowania.

Tak sadzisz? Wiec skad te powykrzywiane stopki? Napewno nie od 20czy 30min przebywania w chodziku dziennie. Moja uwielbiala w niem brykac, ale sporo sie naczytalam o zagrozeniach, wiec musialam jej to ograniczac.