Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacamamuska

jak radzicie sobie z pociechami ? skonczył 5 miesiecy

Polecane posty

Gość pytajacamamuska

Witam, synek mój skończył 5 miesięcy. Jest bardzo grzecznym dzieckiem. Jestem mamą od niedawna, to moje pierwsze dziecko, wszystkiego się uczę na bieżąco, czasem tu pytam o poradę. Synek od trzeciego tygodnia życia zasypia sam, jest na sztucznym mleku. Gdy skończył 4 miesiące zaczął budzić się w nocy na jedzenie, wcześniej przesypiał całe noce. Co poradzić na to? Czasem go wieczorem przegłodzę aby zjadł więcej, dodaję np kleik do mleka ale to nic nie pomaga, budzi sie ok 23, potem o 3 rano i potem o 6 głodny. Próbowałąm przepajać go wodą ale ewidentnie jej nie chce tylko mleko. Czy macie podobne problemy ? Czy wasze pociechy już siedzą same? Jak z nim cwiczyć aby pomóc mu w tym? Acha i jeszcze kąpiel, czy kąpiecie nadal w wanience małej ? Co robicie ze swoimi pociechami w ciagu dnia? Czy często wasze dzieci płacza?

moja jak miała 5 mc to zaczynała siadać, jest na piersi więc od 20.00 do 6.00 conajmniej raz wstaję a ma prawie 9 mc. w tym wieku zwykle kładłam ją na podłodze by się bawiła. a płacze poniżej przeciętnej.

Gość pytajacamamuska
kurczę a ma ktoś może dzidzię na butli i podobną sytuację, co mu się stało że wstaje? Jak temu zaradzić?

Witaj przecież twój synuś super śpi nie wiem czemu się tym zamartwiasz,mój synek za 5 dni skończy 7 miesięcy i też podobnie jak twój się budzi zasypia po kąpieli około 20 budzi się o 24 później o 3 następnie po 6 ., nie wiem czemu dopajasz go wodą? samo mleko modyfikowane mu starczy , mój synuś jeszcze nie siedzi sam ,ale jak go podtrzymam to nawet mu to wychodzi, ja często rozkładam kocyk na dywanie kładę się z nim ,mam tam swój ogródek muzyczny, mata z zabawkami , teraz jest na etapie przewracania się z plecków na brzuszek i pełza co do kąpania nadal go kąpie w małej wanience ale już się tam nie mieści muszę pomyśleć o kupnie wkładki , a co do płaczu to mój synuś płacze jak jest głodny no i jak mu pampers przecieknie ., każdy maluszek ma swój etap rozwoju i różnie przyswaja sobie nowe umiejętności

witam! mój Michałek za parę dni też skończy 5 miesięcy. Podobnie jak Ty też wszystkiego się uczę:) mały przesypia nam noc od 3 miesięcy. Jest uśmiechniętym chłopczykiem, w ciągu dnia bardzo mało płacze. Jeszcze nie siada, w tej chwili przewraca się na brzuch,ogólnie jest bardzo ruchliwy, wiec myślę że szybko będzie siadać.Kąpie małego w małej wanience. Co do tego budzenia w nocy to może dostaje zbyt mało jedzenia w ciągu dnia, ile razy karmisz? podajesz zupki?

Gość pytajacamamuska
karmienie wygląda mniej wiecej tak : 6-7 rano mleko modyfikowane ok 150 9-10 rano kaszka na mleku modyfikowanym 12-13 mleko ok 14 jakis owoc np jabłuszko na obiadek ok 15-16 mleczko lub słiczek jakiś bo nie zawsze chce 18-19 kąpiel i kaszka lub mleko no i potem tak jak pisałam budzi sie 23, 3 i znowu 6 jest spory bo wazy ok 9 kilo, jak urodził się ważył 4, spory po tatusiu, heheh tylko czemu do tej pory przesypial noce a od jakiegos czasu sie budzi?

dzieci już tak maja, będą się budzić co jakiś czas przez pierwsze parę lat życia

Gość pytajacamamuska
a co z karmieniem ? dobrze go karmię?

Wygląda dobrze, przed spaniem dawaj kaszkę na gęsto i musisz uzbroić się w cierpliwość. Może teraz przechodzi jakiś skok rozwojowy i ma problemy ze spaniem.

czesc:) moj synek za 5 dni skonczy 5 miesiecy, ood kad skonczyl 8 tygodni przesypia nocki tzn. od 21 do 5-6 rano, pozniej karmienia i spi do 8-9 ...ale w dzien sie buntuje nie chce spac, ale juz wole to jakby mial plakac mi w nocy:) Moj synek sam jeszcze nie siedzi, ale jak lezy prezy sie zeby usiasc wtedy go chwytam na raczki i juz sie podciaga do siadu:) tez jest na mleczku sztucznym

Gość przekarmiasz go azdecydowanie
posilki co 4 godziny ( jak bardzo glodny to moze byc co 3) i przynajemnije jeden posilek sloiczkowy lub domowy 9 kg to baaardzo duzo - to jest normalna waga dizecka 9 miesiecznego!

Gość pytajacamamuska
lekarz nie widzi problemu z żywieniem, jedne dzieci są mikre a on jest spory, nie napycham go, je kiedy chce i ile chce, nie jestem z tych mam które chca za wszelką cene wcisnać dziecku jedzenie, czasem je co 3 godziny, czasem co 4, to co napisałam jest ujednolicone w rzeczywistosci to róznie wyglada

moje dziecko ma 11 miesięcy i nadal raz w nocy budzi się na butlę. Czasem uda mi się go oszukać herbatką, ale zwykle jednak jest to mleko. Jak miał 5 m-cy to budził się co 3 h, więc Ty i tak masz super!!

Gość pytajacamamuska
pocieszyłyście mnie, bo martwiłam sie ze jest cos nie tak, ze cos zle robie..........teraz smacznie sobie spi, jak aniołek ........................

jak co 4 godziny to jak zmieścić w ciągu dnia zalecane 5 posiłków? 4 godz to przesada.

Gość przekarmiasz go azdecydowanie
jak zmiscic?? bardzo latwo 8-12-16-20-24 najlepiej przywyczjac dizeko do ciagle pelnego zoladka i ejdzenia non stop

Gość stefankowa mama
Moja 9 miesieczna corka tez jada 5 posilkow co 3 godziny. To dosc wygodnie dla mnie przy planowaniu dnia a dla niej ustabilizowany plan dnia.

Moj synek ma dokladnie jak u Ciebie.Tez budzi sie o 3 na jedzeni,a wczesniej spal cala noc,ale nie martwi mnie to-widocznie potrzebuje wiecej jedzenia. Kapie go juz w duzej wannie,bo robil mi powodz w pokoju. A bawie sie z nim roznie,na ogol na podlodze.Klade go na kocyku,a jego ulubiona zabawa jest przekrecanie sie na brzuszek albo lapanie za nozki. Czasami siadam z nim i pokazuje mu zabawki-np garnuszek na klocuszek,laskocze go itp