Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarna 345

swedzenie stop w 29 tygodniu

Polecane posty

Gość ciezarna 345

dzis sobota a swedzenie stop nie przeszło wapno nie pomogło ... ginekolog stwierdziła ze to uczulenie ale to nie przechodzi wysypka jest mniejsza ale swedzi bardziej co robic jesli to ta choleostaza ciazowa ... dzis mnie nie przyjmie nikt :(

jedz na pogotowie, tam skieruja cie do szpitala i zrobia ci badania:)

Gość ciezarna 345
pogotowie jak poszłam do ginekolog to mnie wysmiała ze z takimi rzeczami to nie do niej jak to nic takiego to co tam mi powiedza ze panikuje czy cos ... nie wiem co robic ....

Gość adekwatny kawal
nie na pogotowie,jedz lub idz do najblizszego szpitala na izbe przyjec,szkoda czasu najpierw na pogotowie potem zanim sie zdecyduja albo i nie na zawieienie do szpitala,a tak bez najmniejszego problemu w kazdym szpitalu Cie przyjma na izbe schodzi lekarz z oddzialu,wiec napewno nie zostaniesz pozostawiona bez pomocy.

Gość ciezarna 345
nawet nie wiem komu o tym mowic mama twierdzi ze przesadzam ale ja naprawde sie martwie poczytałam o tej choleostazie i martwie sie mama mi nawet mowiła ze nie potrzebnie ide do lekarki pewnie to zwykłe uczulenie ... jestem sama i sama bede z dzieckiem nie chce aby stało sie cos dzidzi:(

Ja miałam w 28 tygodniu podejzenie cholestazy, to okropna choroba, a zaczyna sie od swedzenia wnetrza dłoni i stop, niestety polscy lekarze bardzo mało o niej wiedzą. Zrob badania transaminazy aspat i alat i bilirubine ( nie pamietam dokładnie jak to sie pisze) jezeli proby są mocno zawyzone to prawdopodobnie cholestaza, ja miałam ponad 100 leczyli mnie w szpitalu ursofalkiem i Essentiale Fote i oczywsicie dieta nic smazonego i tłustego, u mnie cholestaze wykluczyli , ale strach był Po 3 tyg wszystko pospadało i jest w normach. Najwazniejsze to szybko zareagowac. Bo to grozi nawet obumarciem dziecka, bo watroba truje.

Gość adekwatny kawal
w szpitalu napewno Ci pomoga,powiedz,ze jest to bardzo uciazliwe i zadne dostepne dla Ciebie srodki nie pomogly,wiec zglosilas sie na izbe przyjec,bo nie wiesz co to jest,i co najistotniejsze swiad nie ustepuje i jest bardzo dokuczliwy.

Gość adekwatny kawal
no wlasnie namawiam ja do zgloszenia sie do szpitala,to ona pisze,ze jest sama i nie wie komu o tym powiedziec. Nikomu nie musisz nic mowic tylko zbierz sie na IZBE PRZYJEC,no i oczywiscie musisz lekarzowi zasugerowac co podejrzewasz,skoro nasi nie maja zbytniego pojecia o tej chorobie,wiec lepiej od razu im zasugerowac,zeby nie tracic czasu.

Gość ciezarna 345
ginekolog powiedziała ze to nie od ciazy bo w ciazy czegos takiego nie ma ja juz nie wiem czy czekac z tym do poniedziałku czy nie w pon mogłabym do lekarza pierwszego kontaktu isc ... to swedzenie jest do wytrzymania najbardziej wieczorem lub jak podrapie to bardziej zaczyna swedziec ...

Gość ciezarna 345
mowie ze jestem sama a jest sobota mieszkam na wsi i nie mam nawet czym jechac chodzbym chciała

Gość adekwatny kawal
a na jakiej podstawie Twoja ginekolog tak powiedziala skoro nie robilas zadnych badan w tym kierunku?,pisze Ci dziewczyna,ze nasi lekarze maja niewielkie pojecie o tym schorzeniu,a konsekwencje moga byc delikatnie mowiac rozne,chyba lepiej zgosic sie na izbe,zrobic badania,jesli wyniki okaza sie ok,to bedziesz miala czyste sumienie,a byc moze jest Ci potrzbny jakis mocniejszy lek antyalergiczny,ktorego sama nie mozesz sobie zaaplikowac,bo po pierwsze nie wiesz jaki lek Ci pomoze a po drugie nie wolno Ci samej sie leczyc bez konsultacji z lekarza. Tak czy siak wizyta w szpitalu tylko moze Ci pomoc a nie zaszkodzic,zaszkodzic mozesz sobie sama,jesli bedziesz czekac na nie wiadomo co.

To naprawde poważna choroba, i własnie wieczorami się nasila. Jak moja pani doktor zobaczyła wyniki prob watrobowych od razu bez zadnego gadania wypisała mi skierowanie do szpitala!!!!!!!!! Tam raz mnie odesłali, ale po jej interwencji przyjeli, dokładnie przebadali, zrobili usg, przetrzymali tydzień, i dali recepte na leki. Niewiem gdzie chodzisz do lekarza, ja jestem z Lublina i tu potrafia sie tym zająć. Jak lezałam na odziale oprocz mnie były 3 dziewczyny ( na sali 8 osobowej) tez z podejzeniem cholestazy, jedna trzymali 3 tydzień , bo proby nie spadały i bali sie o dziecko. Bo cholestaza grozi tez porodem przedwczesnym, wylewem w głowce dziecka i roznymi przykrymi konsekwencjami. Ciąze rozwiazali jej w 36 tyg, pozniej cholestaza ustąpiła. Niechce Cie straszyc, bo moze wszystko jest ok,ale lepiej dmuchać na zimne.

Gość ciezarna 345
teraz to juz naprawde mnie nastraszyłyscie:(

Gość kolezanko a nie masz Ty
cukrzycy? Mi tak sie objawila cukrzyca ciezarnych, jakie mialas wyniki?

Gość ciezarna 345
nie cukrzycy raczej nie robiłam badanie i było w gornej normie czy jakos tak

Gość adekwatny kawal
rozumiem,ze jest dla Ciebie problemem wydostanie sie do miasta,ale moze jakis sasiad,znajomy moglby Cie zawiezc do szpitala,chyba az tak daleko nie masz do miasta? Nie mamy na celu Cie straszyc,ale uswiadomic,ze lepiej sie upewnic,ze to tylko uczulenie a nie powazne schorzenie. Nic Cie nie kosztuje zglosic sie do szpitala i zrobic niezbedne badania,jesli okaze sie ze to uczulenie dostaniesz leki i pojdziesz do domu,ale jak nie daj boze bedzie to ta choroba to chyba jest jasne,ze im wczesniej tym lepiej i dla ciebie i dla dzieciatka.

Gość kolezanko a nie masz Ty
wiec zrob krzywa cukrowa, mnie tez bardzo swedzialy stopy lekarz zrobil mi badania i okazalo sie ze mam cukrzyce.... na szczescie bylam pod opieka diabetologa i pani dietetyk i urodzilam zdrowa corke, tylko jako wczesniak, zrob badania.

Niechce straszyć, moze to cos blachego, ja czułam tylko lekkie swedzenie po tych probach wyszło mi to podejzenie cholestazy, moze w Twoim przypadku to tylko uczulenie, nie zawsze musi sie to zle skończyć, ja jestem juz w 35 tyg, ale strachu sie mnostwo najadłam przez błedna diagnoze. A moze to swedzenie to przez nieodpowiednia diete? Jezeli nie masz mozliwosci jechac do szpitala to odstaw wszystko co tłuste, smazone i słodkie, na internecie znajdziesz diete wątrobową tam jest napisane co jest zakazane,a co wskazane. Jak masz blisko apteke kup essentiale forte ( ok 25-30zł) jest bez recepty, nie ma przeciwskazań do stosowania w ciazy. Najpierw daja to essentiale ,jezeli nie działa wprowadzaja ursofalk ( ok 130-150zł) Jak niechcieli mnie przyjac do szpitala dostałam zalecenie diety i tego essentiale. I przez 5 dni byłam w domu. A w pon od lekarza wyciagnij skierowanie na transaminazy, albo od razu do szpitala! i nie denerwuj sie ;)

Gość ciezarna 345
co to za swiat zebym to ja musiała mowic lekarzowi co to moze byc ... w srode byłam u ginekolog sprawdzała tetno dziecka i mowiła ze z dzieckiem jest ok .... do tego nie byłam u swojej bo mojej nie było i nie mogla mnie przyjac :( wypiłam 3 tabletki wapna od srody bo ta lekarka powiedziała ze wapna nie powinnam za duzo wiec wiecej nie pije bo nie chce zaszkodzic dziecku moczyłam nogi w krochmalu bo zawsze mi to pomagało na uczulenie jakies a tu niestety nie pomaga :( wolałabym poczekac do poniedziałku i isc w pon do lekarki pierwszego kontaktu zeby mi wypisała skierowanie na te badania a jak nie to cos poradziła ... choc ta moja lekarka jest bardzo młoda to pewnie tez nie słyszała o takiej horobie ciezarnych ....