Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krynkaa

para katolicko-prawosławna

Polecane posty

Gość mruuva
Malkatka, z tego, co się orientowałam, to nie można tak zrobić.

Gość malkatka
nawet nie trzeba tego tak na leb na szyje robic, mozna sobie rozlozyc na 2 dni, zeby bylo bez pospiechu uroczyscie i zeby obie rodziny byly zadowolone. Moja siostra tak wlasnie palnuje, tylko oni nie zamierzaja wesela robic. Chca w jeden dziec slub w obrzadku prawoslawnym w kraju jej narzeczonego (bo nie mieszkaja w Polsce), a w inny u nas. A jak chcecie wesele to jeden po drugim i tyle:)

Gość ulciamax:)
Witam. Jestem kotliczka a moj narzeczony prawoslawny, wiec troche sie orientuje na ten temat:) Ja zgodzilam sie na slub w cerkwi w moim miescie. Poczatkowo tez chcialam zebysmy wzieli 2 sluby ale jest to niemozliwe(w 100%) Teraz chodzimy i do kosciola i do cerkwi, obchodzimy i jedne i drugie swieta, takze po slubie bedzie tak samo(przynajmniej nie ma problemu do kogo jechac na swieta bo mozna bez prblemu byc i na jednych i na drugich;)) Bylam na slubach w cerkwi, na jednym dziewczyna przeszla na prawoslawie, na drugim chlopak zostal przy katolicyzmie. Msze trawaly niecala godzine i bardzo duzo bylo mowione po polsku, wszystko jest do ustalenia. Nie jest to takie straszne, wszystko mozna ustalic. Oczywiscie kazdy musi isc na jakis kompromis:)

Gość agulaaaaaa
moim zdaniem to dobrze kompromis musi jakiś być i powinnaś być szczęśliwa ze chce aby ślub był po jego bo moim zdaniem to dzieci powinny być po stronie matki ponieważ to matka przede wszystkim wychowuj...ślub jest ważny ale trzeba z czegoś rezygnować bo życie to nie bajka a miłość polega na kompromisach. ja mam pytanie do was inne możne wiecie jeśli ślub. np. byłby w kościele czy nie istnieje nic na przeszkodzie żeby dzieci mogły być np. ochrzczone w cerkwi?? wiecie coś na ten tema??

ja katoliczka, moj facet baptysta, ochrcilismy dziecko w katolickim kosciele i mamy nadzieje na slub koscielny. moj facet nie ma nic przeciwko. i uwazam, ze to facet wlasnie powinien ustapic kobiecie a nie odwrotnie. takie moje zdanie..

Gość mania jania mania
ja jestem katoliczka,moj facet prawoslawnym i slub bedziemy miec w cerkwi,bo oboje tak chcemy,ale dzieci musza byc ochrzczone w kosciele,zdaje sie,ze aby ksiadz katol.zezwolil na slub w cerkwii trzeba podpisac zobowiazanie,ze dzieci beda ochrzczone w kosciele katolickim(przynajmniej tak jest u mnie w parafii)

Gość miragee
Mam ten sam problem. Jestem katoliczką, a mój facet jest prawosławny. Mi bardzo zależy na ślubie w kościele... On w końcu zdecydował się, że zgodzi się na kościół i chrzest dzieci w wierze katolickiej. Jednak niedawno zmienił zdanie i postawił mi warunek, mam wybrać - ślub w kościele, dzieci w cerkwi - lub odwrotnie. Mam teraz pytanie, czy możliwe jest takie wyjście? Z tego, co słyszałam, dzieci muszą być chrzczone w wierze, w jakiej brało się ślub...

Gość cliver122
bez sensu sa mieszane malzenstwa, predzej czy pozniej wyjda klotnie i nieporozumienia

Gość GHAH BEER UND PENSION 666
będąc u pierwszej komunii już w boga nie wierzyłem! KOŚCIOŁY, meczety i cerkwie to zło! POLITYCY Z PRYWACIARZAMI I TAK WSZYSTKO ROZWALĄ CO JUŻ NA TEJ PLANECIE ZIEMIA ZOSTAŁO! RESZTKI SAME! KOŃCÓWECZKA! WOJOWNIKAMI SUMO NIE ZOSTANIEMY! KASZY Z PIACHEM SIĘ NA RING POSYPIE UND KIeŁBASY Z KOŚĆMI ZJE! zapijemy kupioną wodą mineralną z kranu, którą jest kranówka, albo h2o z hydrantu! MÓZGI WSPANIAŁE PO TYM WSZYSTKIM BĘDZIEMY MIEĆ! SZYBCIEJ UMRZEMY TO ZUS SIĘ URADUJE! URZĘDASY CZEKAJĄ NA NASZ GELD! JAK NA NAS NIE ZARABIAJĄ TO GONIĄ DO PRACY KTÓREJ NIE MA ALBO CZEKAJĄ NA NASZĄ ŚMIERĆ! W POLSCE URZEDAS CHCE BYĆ BOGIEM!

Gość miragee
up

Gość Inka1984
Witam. Jestem praktykujaca katoliczka i 5 lat temu wyszlam za maz za prawoslawnego. Slub bralismy w cerkwi. Zgodzilam sie poniewaz jemu i jego rodzicom bardzo na tym zalezalo, a dla mnie wazne by przysiega byla przed bogiem niezaleznie czy to w kosciele czy w cerkwi. Uroczystosc bardzo piekna. Pop odmawial modlitwy zarowno w swoim jezyku jak i po polsku. Dzieci rowniez chrzcilismy w cerkwi. Nadal chodze do kosciola zabieram tez starszego synka jezeli chce, a razem cala rodzina chodzimy do cerkwi. Oczywiscie ze duzo zalezy od matki bo to zazwyczaj ona wychowuje. Jeszcze wiele przed nami ale najwazniejsze zeby chlopcow wychowac na dobrych ludzi. Mysle ze duzo zalezy tez od popa i jego podejscia. Ja bardzo dobrze trafilam pod tym wzgledem w razie jakis nieporozumien czy watpliwosci zawsze pomaga. Podejscie twojego faceta nie jest wporzadku. Sam nie chodzi do cerkwi a upiera sie przy swoim, gdy przyjda dzieci pewnie tez nagle bedzie chcial chrzcic w cerkwi tylko pytanie jest jedno czy ty chcesz wziasc wszystko na swoje barki nie znajc tej wiary bo przy jego podejsciu... Slub to dopiero poczatek i w cerkwi ten poczatek moze byc naprawde wyjatkowy i piekny ale pozniej pojawiaja sie pewne niedogodnosci czy przeszkody a dla niekorych par moze to nawet urosnac do wymiaru wielkich problemow. Jezeli dla Was wiara juz jest problemem to pozniej niestety moze byc juz tylko gorzej tym bardziej ze juz ci daje ultimatum.

Gość Inka1984
A jezeli chodzi o slub w cerkwi a chrzest dzieci w kosciele to z tego co pamietam pop mowil ze biorac slub w cerkwi automatycznie dzieci tez powinny byc wychowywane w tej wierze. Ale jezeli rodzice sie beda upierac przy zmianie to mysle ze nie bedzie wiekszych problemow. Ale to juz trzeba byloby zapytac popa albo ksiedza, choc nie od kazdego sie dowiesz prawdy

Gość gość
up

Gość gość
Jestem wyznania prawosławnego i znam wiele par mieszanych chrześcijańskich i muzułmańskich. Od bardzo dawna było przyjęte ze mężczyzna jest głowa rodziny a kobieta zawsze podozala za meszczyzna. Co do wyznania to nie patrz co ludzie powiedzą lub rodzina patrz żeby tobie w życiu sie ułożyło i żebyś była szczęśliwa. Wychodząc za mąż poslubiasz człowieka którego kochasz a nie jego religie, a z drugiej strony to Bóg jest jeden a nasze religie praktycznie sie nie różnią. Prawoslawni-według starego testamentu, Katolicy-według nowego testamentu czyli język używany w Cerkwi jest staroslowianski a nie polski, zegnamy sie trzema palcami( święta trójca ) i od prawej do lewej strony ramienia,a nie cała dłonią od lewej do prawej strony a tak wogole to poczytaj i poglądaj jak sie odprawiaja nabożeństwa-msze i ceremonie ślubne i wtedy podejmij decyzje sama bo to twoje życie,szczęście i miłość. Kieroj sie sercem a nie co powiedzą inni. Powodzenia i życzę szczęścia. PS. dam ci radę kłóc sie o wszystko ze swoim chłopakiem/mężem ale nigdy nie o wiarę bo tak jak pisałem Bóg jest jeden.

Gość gość
Czy po zawarciu ślubu w cerkwi przez katolika i nie zmieniając wiary można nadal chodzić do kościoła oraz spowiedzi i Komunii Św ?

Gość gość
Czy po zawarciu ślubu przez katolika w cerkwi nie zmieniając wiary można nadal chodzić do kościoła oraz spowiedzi i Komunii Św ?

Gość gość
do kościoła możesz normalnie chodzić ale do komuni to już raczej nie bo dla kościoła żyjesz w związku niepoświęconym(jak konkubinat),a z chrztem dzieci to już inna bajka bo u nas jeden ksiądz nie chciał ochrzcić dziecka póki rodzice nie wezmą ślubu w kościele katolickim,a inny nie robił problemu,obiektywnie patrząc to twoj chłopak wymusza na tobie ślub w cerkwi a potem w tym obrządku ochrzcicie dzieci...a tak w ogóle to naprawdę przedyskutujcie jak będziecie żyć ślub,chrzty dzieci jak świeta

Gość rafciu
Zoolander 2 (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 Zimne, stalowe spojrzenie, drapieżne oko tygrysa… tylko on potrafi strzelać spojrzeniem z siłą magnum. Powraca Derek Zoolander, największa, jedyna taka gwiazda modelingu. Piękno wcielone. Kiedy ostatnio widzieliśmy największe gwiazdy męskiego modelingu Dereka Zoolandera (Ben Stiller) i Hansela McDonalda (Owen Wilson), byli u szczytu sławy, szefując „Centrum im. Dereka Zoolandera dla dzieci, które nie potrafią dobrze czytać i chcą nauczyć się innych fajnych rzeczy”, a Mugatu (Will Ferrell) znajdował się za kratkami. Od tego czasu zmieniło się wszystko, Centrum im. Zoolandera nie istnieje, a Derek i Owen żyją w upokorzeniu poza głównymi wydarzeniami świata mody.

Gość boss jacek
Zoolander 2 (2016) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 >>>http://ma0.pl/r/sFZoolander-2 Zimne, stalowe spojrzenie, drapieżne oko tygrysa… tylko on potrafi strzelać spojrzeniem z siłą magnum. Powraca Derek Zoolander, największa, jedyna taka gwiazda modelingu. Piękno wcielone. Kiedy ostatnio widzieliśmy największe gwiazdy męskiego modelingu Dereka Zoolandera (Ben Stiller) i Hansela McDonalda (Owen Wilson), byli u szczytu sławy, szefując „Centrum im. Dereka Zoolandera dla dzieci, które nie potrafią dobrze czytać i chcą nauczyć się innych fajnych rzeczy”, a Mugatu (Will Ferrell) znajdował się za kratkami. Od tego czasu zmieniło się wszystko, Centrum im. Zoolandera nie istnieje, a Derek i Owen żyją w upokorzeniu poza głównymi wydarzeniami świata mody.