Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TaCoJąNieZnają

Moj synek ma juz 10 miesiecy a jeszcze nie raczkuje..

Polecane posty

Gość TaCoJąNieZnają

Mam bliźniaków. Młodszy o 2 minuty przegonił w rozwoju tego starszego. Ma 10 miesięcy a jeszcze nie raczkuje.

Gość dziwactwo
Pewnie jest opóźniony w rozwoju. Luuuz. Dużo po świecie takich matołków chodzi- niestety :(

Gość kraaabowa głowa
Nie przejmuj się, mój synek w ogóle nie raczkował, a chodzić zaczął dopiero jak miał 1,5 roku. Myślałam już, że może ma jakąś wadę stawów biodrowych albo co, ale wykonaliśmy wszystkie badania i okazało się, że wszystko jest w najlepszym porządku. Więc czekaliśmy, a syn jak nie raczkował, tak dosłownie w dniu, w którym skończył 1,5 roczku siedział na podłodze, w pewnym momencie podpełznął do sofy, wstał a następnie puścił sofę i zaczął chodzić, w ciągu dosłownie chwili zaczął samodzielnie chodzić. Lekarz mi mówił, że niektóre dzieci, zwłaszcza chłopcy miewają lęk przed samodzielnym chodzeniem i nie raczkują albo na przykład nawet nie wstają, aż w momencie gdy czują się pewni i "dojrzewają" do chodzenia, nagle wstają i zaczynają chodzić.

Gość ja jak mialam 10 m-cy
to tez nie raczkowalam ;) Powiem wiecej - teraz mam trzydzieche na karku w nigdy nie raczkowalam :P I jeszcze na pocieszenie dodam, ze to chyba dziedziczne, bo moja cora tez nie raczkowala :D Jedne dzieci to robia, inne nie. Po co sie tu doszukiwac jakichs problemow ;)

Gość dzieci roznie sie rozwiajaja
czesto takie 10 miesieczne juz chodza gdy se je trzyma za reke a inne jeszze nie. ja zaczelam bardzo wczesnie raczkowac wiec wszyscy mysleli ze szybko bede chodzic a tu guzik bo pierwszy samodzielny bez trzymania krok wykonalam w wieku 14 miesiecy

Gość mój syn w ogóle nie raczkował
skończyl 8 miesięcy zaczął stawać na nozki , a od 10 miesiąca juz chodził :) Nie ma reguły, nie martw się , obserwuj synka, a jelsi będziesz miec jakies wątpliwości to skorzystaj z porady specjalisty :)

Gość sami jestescie jak te jabłka
każde dziecko rozwija się indywidualnie i nie słuchaj ze jest opózniony bedzie gotowy to albo zacznie raczkowac albo poprostu bedzie od razu begał mój jeden dzien raczkował a na drugi wstał i przy meblach chodzł i juz nigdy nie raczkował ;)

Gość piesio lesio
Ja nie raczkowalam, moj syn za chwile konczy 8 miesiecy i raczkuje ale do tylu ;) Pokazalam mu raz w lozeczku jak sie podnosic i zalapal;) Jednak nie puszczam go zabardzo po podlodze bo boje sie ze glowke rozbije ;/ oprowadzam za raczki, albo gdy bawi sie na lozku wtedy sobie *chodzi jak rak;)

Gość nbgfdghjkkhgf
Ja tam sie nie znam ale mi matka mówiła że wszystkie dzieciaki znajomych raczkowały a ja leżałem jak kłoda aż w wieku kilkunastu miesięcy postanowiłem wstac i po kilku tygodniach ganiałem lepiej od tych co wczesnej zaczęłi chodzic i raczkować.

Gość piesio lesio
Nie sluchaj glupot ktore Ci tutaj wypisuja. Dziecko kiedy bedzie gotowe zacznie raczkowac czy chodzic. Nic na sile, a to tylko teorie ksiazkowe ze np. 4 miesice- dziecko powinno byc juz przyzwyczajone do jedzenia ryb, 6 miesiecy- raczkowanie, a 8 chodzenie. Glupota. Na wszystko przyjdzie pora...

Znajome dziecko też nie raczkowało, po prostu dzieciak zaczął od razu chodzić:) Bądź dobrej myśli, ewentualnie wybierz się do pediatry żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Bo wiem z życia, że to straszna męczarnia, niepewność czy wszystko jest w porządku. Będzie dobrze🌻