Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

o_kruszynka

Mały kot w domu

Polecane posty

Cześć wszystkim, mam pytanie odnośnie hodowli małego kociaka. Kota mam w domu po raz pierwszy, ma 7-tygodni. Sam korzysta z kuwety, ogólnie jest przezabawny - jak mały kot, dużo śpi, chętnie je i pije. Dziś zostawiłam go samego w domu, wiem, że koty potrafią "zająć się sobą", mam tylko pytanie, czy nie za wcześnie na to, żeby został sam przez 8 godzin? Czytałam też sporo o karmach, no i też mam dylemat - wszędzie znalazłam przeciwników whiskasa, więc podpowiedzcie mi o dobrym zamienniku (jeśli chodzi o cenę, to akurat mi nie zależy, wolę, żeby kociak był zdrowy). Je na razie suchą karmę i podaję mu wodę. Mam jeszcze pytanie odnośnie odrobaczenia. Czy już się nadaje? Jak wspomniałam, ma 7 tygodni i jest malutki, zabrałam go od kuzynki narzeczonego, gdzie nie miał styczności z innymi kotami, jedynie ze swoim "rodzeństwem". Wiem, że najlepiej do weta jechać i mam zamiar, ale chciałam też poznać Wasze opinie. Co do tego odrobaczania - rozumiem, że każdy mały kot ma robaki, ale czy one znajdują się w kale? Takich właśnie w kale nie zauważyłam. Czy po podaniu środka na odrobaczenie kot częściej dostaje biegunki, wymiotuje, czy jak to się odbywa? Proszę o odpowiedzi, będę wdzięczna.

Gość fffffffffddddddddds
hej! koniecznie małego trzeba odrobaczyć. Mozesz wybrać preparat w paście do jedzenia, ja bym poleciła profender - to takie krople na kark, by kot sobie nie zlizał, wybija pasożyty. koniecznie musisz go odrobczayc! najlepiej idź z nim do weta na tzw przegląd kota- to nie powinno byc drogie, a skoro zwierzaka w domu masz, przytulasz czy z nim spisz, to musi być zdrowy. co do karm , nie karm whiskasem, to syf, ma tylko 4% miesa, reszta to chemia... ja bym ci polecaiła karme Josera Minette (Dla kociąt, paczka 3 kg-60 zł) Sanabelle Kitten- np paczka 10 kg koszt 130 zł na allegro. wiem drogo, ale drozej wyjdzie weterynarz jak bedziesz karmic byle czym, nie mówiac jak bedą smierdziały jego kupy po smieciowej karmie. Polecam ci wlasnie sanabelle i Josera. Poczytaj;) a czy moze zostac sam w domu? to zalezy, moze sie powoli przyzwyczajac, to wsztyko zalezy od charakteru. pozdrawiam

jak pojdziesz odrobaczyc kotka,to zapytaj weterynarza o karme,wiem,ze dobre karmy moja bratowa kupuje wlasnie tylko w przychodni weterynaryjnej,w slkepach takich nie widzialam. Ja mam juz duzego kotka,ale jedzenie sama mu przyrzadzam,z watrobki drobiowej,piersi kurczaka itd,najpierw gotuje mieska potem dodaje troszke ugotowanego ryzu i warzyw i wszystko miele,robie porcje i zamrazam,mozna duzo roznych potraw stworzyc,zamrozic i zawsze miec gotowe,jesli kotek lubi rybe to tez mozna zrobic takie pulpeciki rybne,daje mojemu troche smietany do picia zamiast mleka,zotkiem z cukrem sie zajada tak jak i bita smietana. generalnie nie mam zadnych problemow z jego zdrowym odzywianiem,weterynarz mowi,ze ma piekna blyszczaca siersc,co oznacza,ze jest dobrze odzywiany.

Gość wtorna dziewica 28
dawniej kotki - jak i pieski od małego do starości jadły "co pan ze stolu rzuci", piły mleko, witamini mialy jak czasem trawki podskubaly i zyły do 20 lat aktualnie kotki nie mogą mleka, karmy moga tylko za 100 zl bo reszta to "syf", mieso moga tylko gotowanego kurczaka bez soli itd pieski nie moga kosci bo sie moga wbic, karmy tylko te drozsze "royale", jesli cos im gotujemy to osobno przemielane bez soli, wedlin nie moga bo chemia i niezdrowo itd itp i psy zyja po 10 lat..... jaki z tego wniosek? a moje kociaki niestety whiskas rulez....... ;)

Gość Qwak
moj kot przez wieksza czesc zycia jadl whiskas i kite kat i nic mu nigdy nie bylo, fakt ze teraz kupujemy mu royal canin wlasnie dlatego ze kiedys na jakims forum zostalam zjechana za whiskasa, ale jednak 130 zl za jedzenie nie dalabym O_0 kot ma juz 14 lat i nigdy nie bylo z nim problemow zdrowotnych

Dziewczyny, piszecie o gotowych karmach a mój kocio najbardziej lubi nerki i wątróbkę i taniej wychodzi niż te Wasze karmy, faktem jest że to mały kotek więc bardzo drobno trzeba pokroić.

mój kot jak był mały jadł takie specjalne mleko od whiskas, dla małych kotów. Zwykłego mleka mu nie dawaj bo zdechnie z odwodnienia (rozwolnienie).

Sek w tym,ze moj kot oprocz watrobki,nie chce niczego surowego,mysle,ze to moj blad byl,ze nie przyzwyczajalam go od malego do jedzenia surowego. Moja sasiadka ma trzy koty i ona nigdy nie kupila im nic innego jak tylko podroby,i tez sie zdrowo chowaja.

Gość ale zobacz ile jest paskudnych
preparaty do odrobaczania na kark?!?! chyba sie cos komus pomylilo :D do odpchlania raczej...

bez przesady z ta histerią o mleko, koty lubią i mogą pić normalne krowie tylko w małych ilościach i rozcieńczane pół na pół z wodą. ale fakt faktem dla całkiem małego kotka to najlepiej takie specjalne.

Gość ale zobacz ile jest paskudnych
http://www.zoo-karma.pl/ http://animalia.pl/ niejednokrotnie te lepsze karmy mogą wyjść taniej (jeśli się kupuje w większej ilości) niz te sklepowe. przejrzyj sobie

Dzięki wszystkim za pomoc :) dzwoniłam już do weta jutro jedziemy na wizytę, odrobaczymy go i zbadamy. Jak na razie je suchą karmę Purinę, przed chwilą dałam mu odrobinę gotowanego indyka. Ogólnie chętnie je i wygląda na całkiem zdrowego, załatwia się też regularnie (mowa o kupce, bo sikanie to częściej, bo sporo pije). Pozdrawiam wszystkich "kociarzy" :)

Gość vcbfcvbcvbc
nie wiem skąd ta nagonka na whiskas, mój kocur ma się dobrze po whiskasie:O Whiskas supreme jest niezły, czasem mu kupuję sheba

Mój kocur ma juz rok i cały czas je Whiskas inna karma mu nie podchodzi próbowaliśmy wielu i po prostu nie chciał nie smakowały mu. Ma zdrową sierść błyszczącą weterynarz mówił, że ogólnie jest ładnym zdrowym kotem więc póki co jest dobrze. Pozdrawiam miłośników tych zwięrząt z charakterkiem :D

Gość kocuuras.
Ja karmie koty resztkami p obiedzie - żyją zdrowo ;D kupuję im czasem karmę whiskas - i wpierdzialają na maksa ; ) chodza po podwórku lapią myszy jednak ostatnimi czasy nie chcą mi się chować kotki . ropieją oczka . mje rumiankiem . przestaje a pozniej znowu i zdychaja - nie maja kataru ani rozwolienia . sa odrobaczane . : ]

Z Whiskasami to tak jest, że jest spoko, do pewnego czasu. Kot mojej koleżanki dostał uczulenia od Kite Kata i wygryzał sobie sierść. Mój jest chudy, jak je tego typu karmy. Dlatego przestałam mu kupować coś takiego, co trochę utrudnia życie, bo Whiskas i te inne są dostępne w każdym spożywczaku. Ale znalazłam rozwiązanie. Na e-karma.pl jest duży wybór różnych porządnych karm i teraz sprawę kociego wyżywienia załatwiam bez wychodzenia z domu.

Gość aaakotkidwaaaa
hmm...a moj je "lepszą" suchą i do tego raz dziennie pol saszetki whiskasa/kiteketa/felixa czy co tam akurat wpadnie w lapki-czasem animondę lub coś w tym stylu...do tego raz na jakis czas surowe lub ugotowane miesko/podroby 1-2razy w tygodniu zotko jajka i chowa się dobrze.

Gość gość
Moim zdaniem nie jest to za wcześnie. Jeżeli chcesz dokładnie dowiedzieć się jak postępować z tak małymi zwierzakami to powinnaś udać się do lecznicy dla zwierząt gdzie wskażą ci profilaktyczne zalecenia oraz powiedzą co będzie dla twojego pupila najlepsze! Ja korzystam z http://weterynarz-szczecin.info/

Gość gość
ja tez karmiłam 10 loetniego kotem jakas puriną marketową albo perfect fitem - ale zaczęły mu się zbierać po tych 10 latach kamyczki surwitowe w pęcherzu, wet nic nie wyczuł jeszcze więc to dopiero pocżatek ale widać to po tymże kot mi zaczął sikać po 10 razy od 7 do 24.... Teraz dostał RC od weta 1,5 kg za 80zł ;/ i tak przez 2 mc ma jeść biedny - później RC ale już normalny - jak się kupuje w necie od razu z 10-20 kg to cena za kg jest porównywalna z marketową, wychodzi koło niecałe 18 zł kg.

Gość gość
Mój pupilek był karmiony http://prevital.eu/produkt/super-premium-kitten do 13 miesięcy. Potem poszedł na zabieg sterylizacji i kupowałam mu sterille. Dopisuje mu apetyt dość duży. Obecnie waży 4 kg, ale z tego, co mówił weterynarz będzie dość dużym kocurkiem. Możesz mu także dorzucać surowe mięso, ale to nie od razu, stopniowo.

Gość emilkakos
Takie maleństwa są takie kochane. W tym sklepie znajdziesz wszystko co kotu będzie potrzebne. Zobacz na te boskie legowiska http://www.butik.zpazurem.pl/szukaj/domek#modal . Znajdziesz tutaj również drapaki i pozostałe akcesoria, które na pewno się przydadzą.

Gość gość
Jak znalazłam kotka to piersze co to poszłam do weterynarza w miejscowości w której mieszkam w Pile www.weterynarz.pila.pl i kot został zbadany, odrobaczony i po dwóch tygodniach zaszczepiony.

Gość gość
ale ja nie mieszkam w Pile, korzystam z usług Gliwickiej Kliniki Weterynaryjnej, na Toszeckiej. Polecam zawsze, wszędzie i każdemu, kto ma blisko do Gliwic. Można zrobić wszystkie badania na miejscu, z tomografią włącznie, jest dentysta i rehabilitacja dla zwierzaków ☺