Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

amelia111

Leciałaś samolotem? - pomóż

Polecane posty

Witam, niedługo będę pierwszy raz leciała samolotem do Emiratów Arabskich. Mam pytanie w związku z odprawą bagażową. Czy w czasie prześwietlania bagażu ręcznego mogę być poproszona o wyjęcie czegokolwiek? Mają prawo wszystko wysypać? Dodam, że zamierzam wziąć tylko kilka gazet, słownik i podpaski (bo bagaż rejestrowany jest za bardzo załadowany i nie mam gdzie wsadzić a w podręcznym mam dużo miejsca). Słyszałam, że w podręcznym można mieć maszynkę do golenia. Czy musiałabym ją wkładać do kuwety (z zegarkami, telefonami i innymi metalowymi rzeczami)?. Czy rentgen zareaguje?

Gość a czemu pytasz
Lecisz do kraju swojego ciapatego chłopaka?

Gość tojatojatojatoaj
nie mozesz miec maszynki do golenia

Gość przyszła prawniczka
mnie kiedyś wysypali wszystko z torebki, bo miałam tam baterie, takie zwykłe... na rentgenie wyglądało to dla nich dziwnie i kazali mi wszystko wyjąć z torebki.

Gość cudny wierszyk
po co ci maszynka do golenia? w trakcie lotu zamierzasz golic nogi albo pachy? :) wrzuc do zwyklego bagazu

Gość jiojii
oczywiscie, ze maja prawo wszystko wysypac, nawet wziac cie na kontrole osobista. Nie mow mi, ze nie masz gdzie upchnac podpasek i maszynki do golenia:O

Gość cudny wierszyk
a swoją drogą pierwszy raz gdzieś lecisz i od razy do emiratow? nieźle...

mi ostatnio na lotnisku w Berlinie też wszystko kazali wyciągnąć z torebki i szukali nie wiadomo czego. Zawsze w Niemczech jakoś szczególnie wszystko sprawdzają ,bynajmniej na mnie tak zawsze trafiało

Gość razorr
Dlaczego uzywasz slowa "bynamniej" skoro nie znasz kompletnie jego zastosowania?

Boję się, że bagaż mi zginie ;/ i niechciałabym odrazu po przylocie biegać po sklepach ;/

Ja miałam w torebce gaz łzawiący. Zapomniałam go wyjąc przed wyjazdem. Wyrzucili mi wszystko z torebki, posprawdzali. Nawet mi telefon rozkrecili. Na koniec przywieźli mój bagaz główny, który tez dokładnie przeszukali a mnie zabrali na kontrole osobista.

Gość julilitka
Nikt ci nie bedzie wyciagał sam rzeczy, mogą cie poprosić, żebyś otworzyła i pokazala, co tam masz - jeśli im sie cos nie bedzie podobało na rentgenie. Ale to sie raczej rzadko zdarza. Mnie sie raz zdarzyło - miałam chyba z 10 kilo książek, wiec mozliwe, ze na ekranie im sie pokazała po prostu jedna wielka masa i chcieli sprawdzic :) Maszynkę zdaje sie można miec (to bylo raz pytanie w milionerach - czego nie można brac do bagażu podręcznego - maszynki, termometru czy czegos tam jeszcze - i to był termometr, bo rtęć moze uszkodzić aluminiowe cześci wewnątrz samolotu). Tylko pytanie - po co ci maszynka na pokładzie?

Gość Pracuję na lotnisku
w odprawie, więc powiem Ci jak to mniej więcej wygląda. Jeśli chodzi o bagaż rejestrowany, który nadajesz do luku, możesz zostać poproszona w miejsce kontroli bagażu jeśli celnicy będą mieli jakieś zastrzeżenia po prześwietleniu. Bez Ciebie NIE mogą otworzyć torby. Jeśli masz wątpliwości zawsze możesz ofoliować , chyba 15 zł to kosztuje. Nie wiem dokładnie ile, bo tym się nie zajmuję. Jeśli chodzi o bagaż podręczny. Możesz mieć tylko jeden. Więc jak masz np. walizeczkę i torebkę , to musisz upchać torebkę w walizeczce. Nie możesz mieć żadnych płynów w butelkach pow. 100ml, ostrych rzeczy itp. Jeśli przy prześwietleniu celnik dojdzie do wniosku, że coś jest nie tak, przeszukuje torebkę TYLKO przy Tobie. Jeśli masz coś o pojemności większej niż 100ml radzę włożyć to do rejestrowanego bagażu, bo z podręcznego od razu leci to do kosza. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pytaj:)

Gość Pracuję na lotnisku
Jednorazówki możesz mieć:) Ale nie wiem, czy musisz je wkładać do kuwety...

Gość maria 13
2x maj/czerwiec leciałam z W-wy i nic nie wyjmowałam, jedynie laptop, nawet otworzyli a aparat, telefon, dezodorant, kremy, książki były w plecaku a z powrotem to nic nie sprawdzali , bo na monitorze widać... zależy jak trafisz maszynkę ci wyrzucą podpaski możesz mieć, i kanapki

Gość przedmioty -----------
Jakich przedmiotów nie wolno przewozić na pokładzie samolotu? Pasażerom nie wolno przewozić w strefie podwyższonego bezpieczeństwa ani na pokładzie samolotu takich przedmiotów jak: broń, broń palna oraz inne jej rodzaje; przedmioty, które mogą wystrzeliwać pociski lub powodować obrażenia, m.in.: wszystkie rodzaje broni palnej (pistolety, rewolwery, strzelby, śrutówki itd.), repliki oraz imitacje broni palnej, części broni palnej (z wyjątkiem teleskopowych przyrządów obserwacyjnych i celowniczych), korkowce, strzelby oraz broń na śrut, pistolety na race, pistolety startowe, zabawki w kształcie broni wszystkich rodzajów, broń na kule, broń na śruby przemysłowe i gwoździe, kusze, katapulty, harpuny i kusze podwodne, urządzenia do uboju zwierząt, urządzenia do ogłuszania lub porażania, np. elektryczny pastuch, broń przewodząca energię (lasery), zapalniczki w kształcie broni, broń spiczasta i z ostrzem oraz ostre przedmioty; artykuły spiczaste lub z ostrzem, które mogą spowodować zranienie, w tym siekiery i toporki, strzały oraz rzutki, raki (bosaki, pręty z hakami lub płyty z metalowymi gwoździami używane przez alpinistów), harpuny i włócznie, czekany oraz szpikulce do lodu, łyżwy, noże z blokadą lub sprężynowe z ostrzami dowolnej długości, noże rytualne, religijne i myśliwskie wykonane z metalu lub innych materiałów twardych, które umożliwiają użycie ich jako broni, tasaki, maczety, odsłonięte maszynki do golenia i ostrza (z wyjątkiem zabezpieczonych lub jednorazowych maszynek do golenia z ostrzami w pudełku), szable, szpady i laski ze szpadami, skalpele, nożyczki o ostrzach dowolnej długości, narty i kijki do chodzenia/wspinaczki, gwiazdy do rzucania, narzędzia, które mogą być użyte jako broń ostra lub broń z ostrzem, np. wiertarki i części do wiertarek, noże do cięcia kartonów, noże użytkowe, wszystkie rodzaje pił, śrubokręty, łomy, młotki, szczypce, klucze francuskie/nastawne, lampy lutownicze;

Gość Pracuję na lotnisku
Maszynki NIE wyrzucą. Możesz mieć i w podręcznym, i rejestrowanym. Jestem tego pewna na 100%

Gość maria 13
generalnie ostrych nie można mieć i wody leki, kosmetyki nie płynne / do 100 ml/ tak ja zawsze wchodzę za biznesem, bo im ogladają laptopy, dotykają kieszeni, obmacują i mnie nikt nie sprawdza nawet telefonu nie wyjmuję

Gość fundusz emerytalny
Dawaj zada po ślubie ciapatym tylko, bo Cię porucha, rozpuści pieniądzem i zostawi . . . tak robią angole z młodymi Polkami glupimi . . . kartę kredytową swoją im dają i mają młodą prostytutkę jak za darmo!

Dla wiadomości niektórych przemiłych forumowiczów - jadę tam na wakacje i wasza zazdrość mnie nie wzrusza