Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość djfiemvnwi

iść na studia czy nie?

Polecane posty

Gość djfiemvnwi

w tym roku pisałam maturę i w zasadzie do tej pory byłam pewna, że idę na studia, ale sytuacja domowa zmusiła mnie do przemyślenia tej sprawy jeszcze raz. bardzo chcę studiować, lecz niestety w domu mam nie za wesoło... czy myślicie, że zrobienie sobie roku przerwy i praca za granicą, połączona z nauką języka w jakimś collegu zmieni moje nastawienie do dalszej nauki? sama nie wiem co o tym myśleć, a rekrutacja tuż-tuż!

Gość djfiemvnwi
a może ktoś z Was miał jakieś doświadczenia?

Gość hgj
na studia!!!!!!!!!

Złóż papiery na uczelnie. Do października może się jeszcze wiele zmienić. Jak się dostaniesz, wtedy będziesz miała opcję do wyboru. Zacząć rok akademicki, lub nie. Twórz sobie alternatywę... I nie koloryzuj sobie życia za granicą, to nie jest jak pstryknięcie palcami. Ja osobiście radzę Ci, żebyś zaczęła studia mimo wszystko według planu. Później trudniej będzie Ci się zebrać.

Gość djfiemvnwi
mam po prostu możliwość pracy za granicą, byłam tam już wcześniej.

Gość djfiemvnwi
up

Gość dgkfslun
Jedź, jeżeli masz taką możliwość:) Skoro nie możesz liczyć na wsparcie rodziców, to chyba będzie najlepsza opcja.

Gość djfiemvnwi
ależ to jest trudna decyzja :(

Gość dgkfslun
A myślisz może nad tym, że jak pojedziesz za granicę, to już zostaniesz tam na zawsze?

Gość Prażynka_87
Kto ni ryzykuje ten dwa razy traci:) Najlepiej iść na studia świeżo po maturze....później jest coraz ciężej.....

Gość djfiemvnwi
tak, jeśli wyjadę za granicę to studia zacznę właśnie tam, tyle że z opóźnieniem rocznym...

Gość djfiemvnwi
a ma ktoś jakieś doświadczenia związane z robieniem sobie roku przerwy?

Gość credka222223
Jedź do pracy, jesli tylko masz taką mozliwośc. Zdobędziesz doświadczenie, bo jak widzę same studia to za mało, zeby cos osiagnac...

Gość djfiemvnwi
ale bez studiów też ani rusz :(

Gość levelka 8
ja jestem po studiach, które nie dały mi NIC. Kapitał to język i doświadczenie. A studia dzismoze skończyc każdy i zawsze.

Gość levelka 8
jeśłl masz możłiwość pracy zagranicą i podjęcia tam potem studiów to uciekaj z tego kraju, bo tu jak nie masz szerokich pleców to nic nie osiągniesz. Ja znam wiele osób, które zrobiły sobie przerwę i potem poszły na studia. Jeśli masz motywację i chcesz studiować, to rok niczego nie zmieni, a to może być dla ciebie duża szansa.

Gość kupa jeża
zapierniczaj na te studia!!!!!! ja mam bardzo chorą matkę, jestem jedynaczką, jeszcze kurfa nie wiem jak dam rade :/ ale ide!! długo sie zastanawiałam nad tym ale doszłam do ws=niosku, że jak nie teraz to już chyba nigdy :( damy radę ;)

Gość lekooomankaa
ja miałam przerwę 2 lata, i jakoś nie płakusiam, studiuję zaocznie i pracuję tak więc doświadczenie zawodowe już rośnie, by po studiach nie zostać z niczym ;)

Gość djfiemvnwi
tak, wizja zdobycia doświadczenia jest bardzo kusząca... póki co zdecydowałam, że złożę dokumenty tylko na 1 uczelnię, bo tylko tam chcę iść i nigdzie więcej. jak się dostanę to jeszcze przez wakacje ocenię sytuację rodzinną i zdecyduję czy zaczynam studia czy jednak wyjeżdżam. a jak się nie dostanę to wiadomo... wyjeżdżam od razu.

Gość djfiemvnwi
a może ktoś jeszcze się wypowie?

Gość 12:41
aa kiedy są wyniki matur pisemnych ? Idz na studia , ja nie poszedłem i żałuje .. rok w plecy teraz zastanawiam się czy nie spróbować złożyć papierów ale wiadomo chęci nie te..

Gość na prezydenta kobieta
idz do marketu na kase robić zawsze jakiś grosz wpadnie:P

Gość djfiemvnwi
wyniki dziś w nocy pewnie będą. oficjalne są jutro w szkołach. :)