Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość próba parafianowa

co to jest próba parafinowa? prostymi słowy proszę

Polecane posty

Gość próba parafianowa

jak wpisuję w google to mi nie wyskakuje definicja tylko inne powiązane słwoa, a jestem ciekawa, dziekuje z góry za odpwiedz

Gość lo matko
to chyba rodzaj zabiegu.

Gość próba parafianowa
ale na czym polega?? odciski palców czy co?

Gość lo matko
no wlasnie proba parafinowa,to prostymi slowy sluzy do pobierania-odciskania wszelkich odciskow,wszelkich materialow do zabezpieczenia.

Gość czarodziejka z marsa
a to nie jest przypadkiem sposob sprawdzenia czy czlowiek naprawde nie zyje? kiedys bylam na wykladzie prof. mlodziejowskiego i on mowil wlasnie o czyms takim, ze polewa sie parafina przedramie takiego domniemanego nieboszczyka (troche wyzej niz nagdarstek) i jak skora w tym miejscu sie zaczerwieni, tzn. ze czlowiek jeszcze nie umarl, bo akurat w tym miejscu skora jest bardzo wrazliwa i cos tam z naczyniami wlosowatymi bylo:p ale nie pamietam juz co;)

Gość czarodziejka z marsa
hehe, to sie pomylilam:P ale nie studiuje prawa, wiec wybaczcie;D

Gość a ja mam psa i kota
jest to niespecyficzny test barwny. Polega na polaniu miejsc rąk (właściwych dla tych pozostałości) roztopioną parafiną. Po jej zatężeniu zdejmuje się odlew i działa na niego roztworem dwufenyloaminy. Jeśli na rękach był osad prochowy i przeniósł się na parafinę to zabarwi się na niebiesko. Jak powiedziałem jest to test niespecyficzny, gdyż np. dwufenyloamina reaguje z utleniaczami (np. rdzą). Jest metoda bardzo prosta i w zasadzie przypisać jej można wyłącznie wartość historyczną. Trochę na ten temat - w Kryminalistyce pod red. J. Widackiego, Wyd. CH BECK, 2002. skopiowałam z jakiegoś forum :-)

Gość próba parafianowa
dziękuję za odpowiedzi :* czyli ostatecna wersja to ta z prochem? no z denatem to chyba bez sensu , przecież inaczej się sprawdzsa czy ktoś żyje czt nie

Gość fregerger
tym sposobem sprawdza sie podejrzanego albo ofiare. np gdy ktros zostal zabity i nie wiadomo przez kogo robi se probe parafonową ki jesli pokryję sie rece parafina i wykarze ona proch to znaczy ze ona strzelala, ale nie zawsze sie spqwdza, a u ofiar sprawdza sie z jakiej odleglosci strzelano

Gość dfghjkl
proba parafinowa za duzo naogladals sie telenowe co:D