Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mum 799

Nie cierpię gotowaćProszę, podajcie jakieś propozycje menu dla 2 latka

Polecane posty

Gość mum 799

Ciagle myslę co zrobic na obiad, żeby było pożywne i smakowało.Kiedyś dziecko było alergikiem,teraz nie moze jajek w "czystej postaci" i kurczaka. Moze podacie mi co robicie dzieciom na kolację, śniadanie czy obiad. Będę wdzięczna:)

Musisz tylko usunąć spację, na tej stronie jest dużo pysznych przepisów, wypróbowałam prawie każdy ;)

Gość mum 799
Właśnie przeglądam ta stronę i próbuję ułożyć jakieś menu..

Gość mum 799
Teraz już większość mogę, ale generalnie chyba mam jakąś niemoc w kuchni.Ciągle to samo gotuję,wieje nudą..

Gość mama dwulatka
To moze powiem Ci co moj jada. Na sniadanie i kolacje dostaje podobne rzeczy np kanapki i mleko modyfikowane lub kakao. Kanapki z czym tylko chcesz wedlina, ser, serek topiony, pomidor, ogorek. Ostatnio posmakowalo mu jajko na miekko ale Twoj alergik wiec odpada. Mozna dac dowolna kaszke, twarozek. Sporadycznie je parowki. Moze raz na kilka tygodni. Z obiadem jest roznie. Jezeli my jemy akurat cos co sie nadaje dla synka to je to samo. Moze to byc kazda zupa, spagetti, pieczone mieso, sosy, pulpety. Jesli akurat my jemy cos bardziej "niezdrowego" to gotuje mu zupke na piersi z kurczaka i wrzucam dowolne warzywa. Jak najwiecej zeby jak najwiecej witamin bylo. Kurczaka mozesz zastapic kazdym innym miesem przeciez krolikiem, indykiem czy cielecina. Jesli chodzi o pieczenie to wolowina i wieprzowina spokojnie sie nadadza. Rowniez do sosow. Mojemu bardzo smakuja pulpety w dowolnym sosie z ziemniakami.

Gość mysle ze to dobry pomysl
moze byc: duszona poledwica wieprzowa,fasolka szparagowa,ziemniaki-i dla Was i dla malucha filet z lososia pieczony w folii, ziemniaki,brokul ryba(moze byc smazona, panierowana, dziecku mozna zdjac ta tlusta otoczke),surowka z kapusty kisoznej,marchewki i jablka, ziemniaki pulpety w sosie pomidorowym,kasza gryczana,ogorek kiszony To tylko przyklady na szybkie i proste dania Moj roczniak juz to wcinal razem z nami, nie dodaje tylko soli, sole nam na talerzu

czasami robie tez kladzione leniwe kluski z jakims sosem i do tego fasolka szparagowa/zielony groszek rosol jednego dnia a drugiego sztuka miesa w sosie chrzanowym jest sporo pomyslow dla "leniwych" :P

co do ryby to albo dusze zamrozony filet i tak podaje (wersja minimalistyczna) albo panieruje i smaze a malemu zdejmuje skore i ma czysty filet

Gość maminka1978
Dzięki dziewczyny ;) a jak zrobić sos poomidorowy do tych pulpetów??Z koncentratu czy pomidorów z puszki??

Gość mama dwulatka
Ja robie sos do pulpetow z koncentratu. Gotuje to razem z drobno posiekana marchewka czasami pietruszka. Delikatnie doprawiam ziolami i wychodzi pycha :) wogole bardzo polecam przyprawianie ziolami. Zdrowsze i smaku daje.

Gość maminka1978
pulpety robię w sosie koperkowym, ale pomidorowego jeszcze nie robiłam.Wypróbuję jutro;) A lane kluski jak zrobić? Muszą byc na jajku/

Gość mama dwulatka
Koperkowy tez jest pycha :) moze byc jaki sie tylko chce smietanowy, pietruszkowy, taki krem z groszku.