Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasikaka

maz mowi ze jestem dziwna, czy faktycznie tak jest?

Polecane posty

Gość kasikaka

jestem mama dwojki dzieci, po slubie 6 lat jestesmy. Maz twierdzi ze jestem "dzika". A sytuacja wyglada tak: najlepiej czuje sie w gronie najblizszej rodziny, tzn maz i dzieci, ewentualnie rodzice i tesciowie. Najchetniej spedzalabym czas tylko z nasza czworka, wtedy czuje sie swobodnie, na luzie i wogole ok. Ale najczesciej sa takie sytuacje ze jak cos robimy to z kims, np jedziemy nad wode, do zoo, na grilla to albo z tesciami, albo z kuzynem meza, jego bratem, znajomymi naszymi. Bardzo malo jest sytuacji zebysmy bylio tylko my we czwore, a maz lubi jeszcze kogos do towarzystwa. Nie rozumie ze ja nie przepadam za tym. Czujesie wtedy nieswojo, nie wiem o czym gadac, ciagle sie kontroluje zeby nie powiedziec czegos glupiego i zastanawiam sie o czym rozmawiac, czesto brak mi tematow i najczesciej milcze, choc staram sie ale jakos mi nie wychodzi. Jak to zmienic, nie chce wyjsc za jakiegos dzikusa ani odlutka. Sama nie mam znajomych i nie wychodze sama na takie spotkania, czas spedzam 24 godziny z dziecmi bo nie pracuje. I jak juz mozemy z mezem razem gdzies wyjsc to wolalabym sami bez nikogo na dokladke, czy to dziwne???Niewiem czy moze ja jestem dziwna, ale chcialabym jakos to zmienic, swoje nastawienie do tego i wogole...poradzcie. prosze o niepotszywanie sie i normalne odpowiedzi, bylam na ogolnym ale juz podszywy....

Gość katarzyna b.
Brak Ci pewności siebie. Nie odzywasz się, bo boisz się, ze coś powiesz nie tak. A co to oznacza to "nie tak". Zapewne obawiasz się, ze albo ktoś pomysli, że jesteś głupia, albo Ty się boisz że kogoś swoimi słowami urazisz. W Tobie są pewne obawy i dlatego najlepiej czujesz się w gronie rodziny. Jak chcesz to zmienić to może wybierz się na jakies warsztaty z asertywności (chyba pasowałby do Twojej sytuacji),albo o tym poczytaj. Albo zapisz się na aerobic, albo cokolwiek innego żeby tylko wyjść do ludzi. Na początku może być ciężko, ale z czasem będzie lżej. No i postaraj się wrócić do pracy.

Gość kasikaka
pracowalam do niedawno bo to lubie, jesli chodzi o kontakty z obcymi osobami to ok, wtedy czuje sie na luzie, nawet lubie rozmawiac z obcymi, nawiazywac jakies znajomosci. Ale jesli mialabym do wyboru czas z mezem i z kim jeszcze czy tylko z mezem to oczywiscie wole z mezem tylko, czy to dziwne??

Gość katarzyna b.
Nie jest to dziwne. Ale problemowe. Skoro o tym piszesz to znaczy, ze Twoje podejście do kontaktów z innymi jest problemem. I dla męża, i dla Ciebie. Ja też swego czasu zachowywałam się tak jak Ty. I był problem. Zaczęłam - niejako na siłę - lubić spotkania w większym gronie i potem już nie stanowiło to dla mnie problemu. Ale to chyba nie tu tkwi sedno sprawy - myslę, ze tu w grę wchodzi ciut za duża miłość do męża. I chęć bycia z nim cały czas. I dlatego źle się czujesz jak się musisz z nim dzielić. W mojej sytuacji to właśnie był chyba głowny powód. Musisz się zastanowić co powoduje tą niechęć do wieloosobowych spotkań. Jak już znajdziesz przyczynę, to łatwiej Ci będzie się z tym uporać.