Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

martitaxx

kiedy nauka angielskiego

Polecane posty

Mam pytanie chciałabym zapisać córkę na język angielski, ma 3 lata zasatnawiam się czy to nie za wcześnie jak myślicie? w Magazynie Sens Specjaliści twierdzą, że kiedy skończy 4 lata jak myślicie?

akurat mam doświadczenie w tym temacie i powiem Ci tak- zależy jakie masz dziecko. Jesli potrafi grzecznie usiedzieć przez pół godzinki mniej więcej, to spróbuj ją posłać na takie zajęcia. To też zalezy, czy to będzie w przedszkolu, czy w szkole językowej. Jesli w przedszkolu to spokojnie- jak jej sie nie spodoba nie płacisz za wiele a zawsze pani może ja zabrac spowrotem. Jesli w osobnej szkole językowej to juz więcej płacisz a oni tez troche na siłe będą dziecko chcieli zatrzymać. Co do wieku- dziecko w wieku 3 lat może jeszcze nie mówic dobrze po polsku, po angielsku tymbardziej, ani pamiętać dobrze słówek z lekcji, ale uwierz mi, jak sobie tak posiedzi, pośpiewa coś, nawte byle jak powtórzy, ale będzie mialo kontakt z językiem to jako 4 latek nagle sie okaże że pamięta wiele słówek, których wczesniej nie szło z niego wydobyć, wiem to ze swojego doświadczenia. Ja sama osobiście nie raz byłam w szoku, jak dzieci, które jako 3-latki niewiele mówiły, sabo powtarzały i ogolnie patrzyły sie jak na kogoś z innej planety- nagle jako 4ro latki zaczęły same wypowiadac zaszłyszane przez siebie słowa z wczesniejszych o rok zajęć. O wiele łatwiej im sie powtarza potem, sa oswojone lepiej z językiem :) Duzo też zalezy od pani prowadzącej zajęcia i ogolnie troche inteligencji i posłuszeństwa dziecka.

Gość juz w lonie matki! albo lepiej
nawet na poziomie starania o fasole!

Gość cotoznaczywogole
mysle ze takie wczesne nauczanie procentuje w przyszlosci . bo dziecko w takim wieku uczy sie naturalnie. nawet w domu mozesz mu puszczac bajki po angielsku czy jakies piosenki. dziecko przeciez po polsku tez nie od razu mowi ale juz od urodzenia slucha slucha i slucha az ktoregos dnia zaczyna mowic. na poczatku nie zawsze poprawnie ale potem coraz lepiej. i tak samo moze przyswoic sobie kazdy dowolny jezyk jesli bedzie go slyszalo w otoczeniu

koleżanka prowadzi takie zajęcia w przedszkolu i ma grupy dzieci w wieku 3lata wzwyż, czasami taka 'lekcja' trwa 15-10minut :) wprowadza się jedno słówko i wałkuje, wałkuje aż dziecko zapamięta i skojarzy :)