Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem nowa;)

jestem pierwszy raz w ciazy pomocy...;*

Polecane posty

Gość jestem nowa;)

witam was kobietki;-) jestem w pierwszym msc ciazy, wizyta dopiero za 3 tyg a ja zupelnie nie wiem co moge a co nie. Czytalam tyle artykułow ze szok, wszedzie pisza cos innego. To moja pierwsza ciaza i zupelnie nie wiem jak sie zachowac, co jesc, co pic do kiedy moge jesc folik, czy kawe ograniczyc do 0, Podzielcie sie swoimi wiadomosciami bo zwariuje do momentu wizyty u lekarza.....

Gość o jezusku naprawde nic a nic
nie wiesz? Wystarczy wejsc na pierwszy lepszy serwis o ciazy, dzieciach itp. Jesc zdrowo, duzo warzyw, owocow, nie palić, nie pić kawy, nie pić alkoholu. Wypoczywac i zyc jak dotad normalnie.

Gość panda.manda1
ja na przykład zamieniłam kawę na inkę z magnezem ; herbate pije raczej owocową choć jak mam ochote to robie zwyczajna z cytryna ; ale tu przede wszystkim chodzi o to że herbata i kawa zbija żelazo które w ciąży leci na łeb na szyję fiolik jedz od razu - 1 dziennie ; mogłaś nawet jeść przed zajściem w ciąże unikaj jedzenia pleśniowego sera oraz nie bierz ŻADNYCH TABLETEK bez konsultacji z lekarzem - a w szczególności przeciwbólowych

Gość panda.manda1
oczywiście alkohol i papierosy idą SIO! ale to chyba logiczne

Folik to jeszcze z parę miesięcy pobierz, przynajmniej ze dwa. Zreszta lekarz Ci powie - do tego czasu bierz. Unikaj alkoholu, kawy raczej też. Ja nie mam problemu, bo mnie mdli na sam zapach kawy. Lepiej zdrowo - czyli warzywa, owoce, nabiał. Powinno sie czerwone mięso, bo żelazo, ale mi na razie nie wchodzi, bo mnie mdli na sama myśl. Poza tym zachowuj się normalnie, zależy jak sie czujesz. Ja przerwałam na razie chodzenie na taniec brzucha, ale zastanawiam się czy nie wrócić, bo lekarz mi pozwoliła. Jeździć na rowerze też pozwoliła, aby nie za długo, tak że raczej zdrowy rozsądek jest tu podpowiedzią.

jedz normalnie co do tej pory, oprocz alkoholu i papierosow, unikaj tez surowego miesa, myj owoce i warzywa. sery jedz pasteryzowane, a nie czytaj tych glupot w necie ze nie mozna jesc tego czy owego, bo jak zaczniesz czytac to dojdziesz do wniosku ze wszystko jest zakzane. pije jedna kawe dziennie lekarz mi pozlowlil z tym ze mam niskie cisnienie, i ja od czasu do czasu zjesz chipsy czy hamburgera to tez nic sie nei stanie.

Gość anulkaaa.27
dokładnie tak jak pisze lilia :) ja też jadłam to na co miałam ochotę, unikałam jedynie surowego mięsa i myłam wszystkie owoce. folik łykaj przez pierwsze 3 miesiące później lekarz przepisze Ci witaminy :) i czerwone mięso to podstawa, aby nie nabawić się anemii. Choć w moim przypadku wszelkie mięsa i wędliny nie przechodziły mi przez gardło. Przez pierwsze 4 miesiące na sam widok robiło mi się niedobrze.