Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wybierz pseudonim dla siebie

Lutina

Polecane posty

Gość wybierz pseudonim dla siebie

Czesc dziewczyny Wczoraj dostalam od ginekologa Luteine, Mam ja bra cod 16 dnia cyklu przez 10 dni. Czy sa tutaj jakies dziewczyny, ktore stosowaly Luteine? Jak szybko Wam sie udalo zajsc w ciaze odkad zaczelyscie brac Luteine?

Gość 7 dzien cyklu
podbijam i podlaczam sie do pytania :)

Gość gryczka
Ja brałam inaczej, od 14dc przez 10 dni. Niestety sama luteina nie wystarczyła, okazało się, że mam za wysoką prolaktynę. Dostałam bromergon i po jednym cyklu brania go udało się. A wcześniej luteinę brałam przez rok i nic... Wszystko zależy od tego, jaki masz problem. Jeśli u Ciebie z prolaktyną OK, a tylko progesteron masz trochę za niski, to lutka powinna dać efekt...

Gość 7 dzien cyklu
gryczka a skad wiadomo ze prolaktyna jest za wysoka? i dlaczego lekarz nie wpadl na to ze to prolaktyna jest problemem u Ciebie a nie progesteron? ja dostalam luetine, bo mam plamienia kilkudniowe przed miesiaczka, spowodowane niskim progesteronem i trzeba to uregulowac

Gość gryczka
Prolaktynę miałam zbadaną tzw. testem prolaktynowym z obciążeniem. Krew pobierana jest na czczo, łyka się metoclopramid, pobiera krew po godzinie i jeszcze po dwóch. Prolaktyna powinna "zachować się" w pewnych określonych normach (wzrosnąć, a po 2 godzinach wrócić do określonych wartości). Długo chodziłam po różnych ginekologach z nieregularnym cyklem i na wyregulowanie dawali mi lutkę właśnie. To chyba tak jest, że jako pierwsze leczenie w takim wypadku stosuje się progesteron. Potem zaczęliśmy się starać o dziecko i po chyba 10 nieudanych cyklach jeden z kolejnych lekarzy (zresztą jego się teraz trzymam) zalecił mi ten test PRL. No i wtedy wyszła prawdziwa przyczyna. Luteinę pozostawiliśmy, do tego doszedł bromergon i zaszłam wreszcie w upragnioną ciążę :-D Jeśli masz zbyt niski progesteron, to myślę, że luteina pomoże w Twoim wypadku. Jakiej długości masz cykle? Bo mojemu ginowi wydało się podejrzane, że mam bardzo krótkie (23-24 dni) mimo podawania lutki (to dosyć typowe dla podwyższonej prolaktyny).

Gość 7 dzien cyklu
gryczka moje cykle sa 27-36 dni a wlasnie ostatnie 3 cykle z 4 to mialay 4 dniowe plamienia przed @ kurcze, mam nadzieje ze to pomoze... :( mam zjawic sie na kontrole za miesiac, miedzy 10 a 16 dniem cyklu - bedziemy tez obserwowac pecherzyki.. aha, to rozumiem zadnych "widocznych" golym okiem objawow nie ma jesli chodzi o prolaktyne? szkoda..

Gość 7 dzien cyklu
podbijam moze jeszcze ktos sie wypowie?

Gość upupupup
up up