Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rycerski turniej

konkursy dla dzieci w klimacie rycerskim?

Polecane posty

Gość rycerski turniej

witam wszystkich! organizuję na kolonii dzień rycerski, i potrzebuję jakiś pomysłów na zabawy dla dzieci w wieku 1-6 klasy oraz 1-3 gimnazjum (7-15lat) w tymże klimacie.Macie jakieś pomysły? :) oczywiście najlepiej jak najmniej kosztowne :D a swoją drogą, co kojarzy się Wam z rycerzami i rycerstwem?

Gość kktkuytkt
Fajne byłoby wg mnie strzelanie z łuku, nauka wykonania łuku samodzielnie, etyka (nie strzelamy do niczego żywego). W ubiegłym roku widziałam też na imprezie plenerowej pod zamkiem dwóch małych chłopaczków świetnie odgrywających walkę na miecze, drewnianymi atrapami. Ogólnie chyba wszystko się dzieciom spodoba, jeśli to ciekawie wprowadzić (dużo gadżetów, różnorodne gry i zabawy itp). Ale uważaj: gdy czytałam komentarze do imprezy w stylu rycerskim w Gdańsku, to znalazła się grupa świrów oburzających się że dzieci na to patrzyły i uczyły się przemocy. Możesz więc też spotkać się z protestami.

Gość rycerski turniej
tzn planuję zrobić to w postaci festynu kilkugodzinnego (takiej gry) w której uczestnicy otrzymają karty startowe, po czym będą uczestniczyć w kolejnych konkurencjach i dostawać za to punkty. no o strzelaniu z łuku też już myslałam, myślę że wypali :) oczywiście bezpieczeństwo przede wszystkim. do wszystkiego przewiduję skoki w workach, zbijanie puszek, obrona za pomocą tarczy przed szyszkami, przeciąganie liny, strzelanie z procy etc. Czekam na wasze pomysły :)