Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgsgfsdfs

co kościół sądzi o eutanazji?

Polecane posty

Gość fgsgfsdfs

ktoś mi streści w jednym zdaniu?

Gość wertyuiop
jest przeciwny

Gość fgsgfsdfs
jest przeciwny?? to czemu JP2 otrzymał zielone światło?? przecież lekarze mogli go podłączyć do maszyn podtrzymujących życie!

Gość piesek kotek
Eutanazja, a zgon JP2 to dwie rózne sprawy. W jednym zdaniu mogę streścić : " Nie nam czas sądzić, czas osądzi" :) i tyle :D

Gość fgsgfsdfs
NIe widzę rozbieżności: lekarze mogli mu pomóc pozostać przy życiu ale tego nie zrobili - na 100% dali mu jeszcze solidną porcję mofiny, co miało tyle uśmierzyć ból ale też wiadomo było że przyśpieszy zgon

Gość wg oficjalnych informacji
JP2 odmówił leczenia, a kościół jest przeciwny eutanazji czynnej a nie takiej "przez zaniechanie", która zresztą nie jest żadną eutanazją (z naciskiem na eu) - ponieważ nie służy skróceniu cierpień, a wręcz przeciwnie. Morfina, z tego co wiem, nie jest zakazana przez kościół, jak i inne środki przeciwbólowe.

Gość frajer, kłamca, renciarz
Zawsze myślałem, że skrót JP oznacza Japonię. Skoro samobójstwo, może popełnić każdy, a zestawu do eutanazji nie można nabyć w aptece czy lekarz jego przepisać to mówimy o patologii. Podciąć żyły, powiesić się, utopić, zastrzelić, zagazować, wyskoczyć z okna lub otruć każdy może jeśli tego chce. Jeśli komuś żyć się nie chce to i tak sobie życie odbierze.

Gość nie zawsze tak jest
niestety nie każdy może i tak sobie życie odebrać - gdyby tak było nikt by o eutanazji nie dyskutował, tylko przeprowadzał samobójstwo na własną rękę. Chodzi o osoby ciężko chore, niesprawne fizycznie, które same sobie nie poradzą, musi im pomóc osoba zdrowa - a ta osoba boi się zarzutu morderstwa, więc musi czekać na śmierć, jak JP2.