Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość początkująca kucharka

Pomóżcie mi z przygotowaniem obiadu

Polecane posty

Miałam zamiar zrobić kotlety mielone. Przygotowałam już mięso itd, ale zauważyłam, że nie mam bułki tartej na panierkę. Mam za to kaszę mannę, musli i płatki kukurydziane. Mogę z tego zrobić panierkę? A jak tak, co najlepiej wybrać? Chcialam zrobić jeszcze kulki ziemniaczane, ale też nie mam panierki. Co najlepiej do nich dodać? Czy może sobie lepiej odpuścić?

Gość fiziamizia
nie za dużo rzeczy do smażenia - bo te kulki też trzeba obsmażyć ?

Gość fiziamizia
ko dotletów najlepsze byłyby płatki kukurydziane - pokrusz je drobno i obtaczaj jak błce - wyjdzie piekny kolor :)

Gość alez Ty glupia jestes
a co to za problem leciec do sklepu po bulke tarta? ale skoro masz platki to mozesz je rozdrobnic i zrobic z nich panierke ale jak dla mnie to lepiej smakuje w takiej panierce zwykly kotlet schabowy lub piers z kurczaka niz kotlety mielone, to juz lepiej radzilabym Ci je smazyc bez panieerki albo zrobic z nich klopsiki gotowane w sobie pomidorowym lub koperkowym do tego ziemniaczki gotowane, albo jak chcesz to pokroj ziemniaki w takie mniejsze czesci i usmaz jak frytki

No właśnie tak chciałam zrobić (pokruszyć te płatki kukurydziane) Wiem, że za sporo tych rzeczy do smażenia, ale nie mam czego innego podać do kotletów :( Mam tylko ziemniaki z wczoraj, z których można zrobić te kulki.

alez Ty glupia jestes, a skąd możesz wiedzieć dlaczego nie mogę pójść do sklepu, że od razu wyciągasz jakieś pochopne wnioski? :O Otóż chciałabym Ciebie uświadomić, że mieszkam na odludziu, z dala od miasta. Nie dojeżdżają tu nawet żadne autobusy. Wszędzie przemieszczam się samochodem, ale tym czasem moja matka gdzieś pojechała i długo nie wraca. Co do kotletów, to one mają być później polane sosem śmietanowo-ziołowo-kurkowym, więc klopsiki itd odpadają.

Gość giniaaa
Wcale nie musisz ich panierowac. Skoro beda poolane sosem to usmaz je na zloto. Ja czasami nie panieruje, jak nie mam bulki tertej.

Gość Dama na czarnym rowerze
ekspresowo można pokruszyć chleb, suszyć go przez 10 minut suszarką do włosów aż stanie się prawie jak bułka tarta :D WYPRÓBOWANE

No i właśnie chyba tak zrobię. Kotlety będą bez panierki :) A co z tymi kulkami ziemniaczanymi?

dama na czarnym rowerze, dobre :D

Gość fiziamizia
ja te ziemniaki zesmażyłabym na patelni na maleńkiej iliści tłuszczu - tylko trzeba wtedy ich pilnować ,zeby sie nie spaliły .

Gość poszukajcie mi prosze
a ja bym na twoim miejscu ugotowala te kulki:D w wodzie osolonej i wyjda smaczne spr und potw

no i polala tym sosem kurkowym;)

Gość fiziamizia
albo kluski ślaskie ? albo kopytka ? z takim sosikiem pieknie by siekomponowaly - a jak smakowały ..... szkoda ,ze kurek nie mam :)

Szczerze, to nie umiem robić ani kopytek, ani klusek... Szkoda, bo to wcale nie głupi pomysł :)

ale masz je juz usmazone? czy tylko uformowane kulki:D z ugotowanych ziemniakow?

Nie zaczęłam jeszcze tych kulek nawet robić :D Mam jedynie "przygotowane" puree

Gość żona kucharza
Ale kopytka się dość prosto robi. Do tych ugotowanych dodać jajko, potem trochę mąki ziemniaczanej - łyżka gdzieś, potem zwykłej i ukulać, żeby Ci się to wszystko razem skleiło i dobrze kroiło. Robisz takie wałeczki, kroisz na kawałki i gotujesz w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia - wrzucasz do gotującej wody.

no to wlasnie mowie ci, ze mozesz je ugotowac;) tylko dobrze je wygladz, tak zeby nie wystawaly zadne zalamania bo sie wtedy rozleca w garnku i zrobi sie paćka

W sumie z takich gotowanych kulek wyszłoby coś takiego jak kopytka, a więc mogę to zrobić ;) Tzn zrobię tak jak napisała żona kucharza. Dzięki za rady ;)

Gość darmowa porada
Mielone to już przeżytek. Lepiej mięska mielonego zalej sosem do spagetti, natarkuj parmezanu, posyp bazylią świeżą i podawaj z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem afrykańskim!

Mielone to już przeżytek. Lepiej mięska mielonego zalej sosem do spagetti, natarkuj parmezanu, posyp bazylią świeżą i podawaj z kaszą gryczaną, makaronem lub ryżem afrykańskim! W moim przypadku to właśnie to jest przeżytek, a kotlety mielone to ogromna rzadkość :D Obiad już zrobiłam i zjadłam. Było pyszne :P