Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mnie też to interesuje

sprawa, wyrok, co dalej?

Polecane posty

Pytanie do zorientowanych w temacie: jeżeli ktoś nie dotrzymał umowy kupna działki, sąd wydał wyrok, że ma dokończyć transakcję, zapłacić w dwóch ratach-pierwsza do 5 czerwca, druga do ostatniego czerwca, ale nie wywiązał się z tego, to co dalej należy robić? i jeszcze pytanie takie na marginesie: możliwe jest, żeby podanie o odpis wyroku można było złożyć dopiero, gdy minie termin drugiej raty, czyli najwcześniej 1 lipca? Sprawa odbyła się 18 maja.

up

Gość napisz wyjasnienie
do sadu,pismo sklada sie w swkretariacie sadu i podaje sie nr.sprawy,nie skladaj w biurze podawczym,bo to dluzej potrwa. Napisz wyjasnienie z jakiego powodu nie mozna bylo wywiazac sie z postanowienia sadu,jezeli jest taka potrzeba,to popros o rozlozenie kwoty na mniejsze raty,bo nie masz z czego zaplacic wysokich rat itd. Jezeli zlozysz takie pismo,to jet zansa,ze sad Cie nie ukarze za niewywiazanie sie z wyroku,jezeli zas nie zlozysz to dostaniesz kare.Wyrok uprawomocnia sie do miesiaca czasu,i byl to cza na odwolanie sie od wyroku.

ta sprawa nie dotyczy mnie tylko kogoś, i jest on osobą, która sprzedaje działkę, a kupiec nie wywiązał się z umowy (umowa przedwstępna z zadatkiem była, umowa ta końcowa miała być do końca 2009r.)

i tak w ogóle to możliwe, żeby nie móc zerwać umowy, jeżeli ktoś już tyle czasu się z niej nie wywiązuje?

Gość napisz wyjasnienie
no to chyba latwo sobie odpowiedziec po moim wpisie,ze jezeli kupujacy nie zlozyl odwolania ani nie napisze pisma wyjasniajacego,to sad wyda zaocznie kare,albo zostanie wezwany na kolejna sprawe tym razem karna,za niewywiazanie sie z postanowienia sadu. A podanie o odpis wyroku mozna zlozyc po sprawie,ale i tak trzeba bedzie czekac na uprawomocnienie sie wyroku,dopiero po tym czasie przesla lub tez osobiscie mozna odebrac.

ale wydanie wyroku nie ma nic do tego, jaki był termin wywiązania się z niego prawda? Dla mnie to jest oczywiste, ale ktoś mi wmawia, że jest inaczej, dlatego pytam o to. Ale moje główne pytanie "co dalej" dotyczy formalności, jest wyrok, termin minął, co robić, gdzie iść dalej?

przepraszam za tyle pytań i pisanie bez ładu i składu, ale piszę szybko, bo dziecko mnie odciąga od kompa

up