Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy koleżanka mnie oszukuje?

Ile renty rodzinnej może zabrać komornik?

Polecane posty

Moja znajoma, która jest bezrobotną wdową chce ode mnie pożyczyć pieniądze ponieważ, jak twierdzi całą rentę rodzinną( 800zł.) zabiera jej komornik. Znalazłam zapis, że komornik może od kwoty 800 zł. zabrać ok. 360 zł. Nie chce mi się wierzyć, że komornik zabiera jej całą rentę, jeżeli w domu jest 10- letnie uczące się dziecko. Możecie mi powiedzieć, czy koleżanka mnie oszukuje?

Gość bxghhbxcb
Osobie, która pracuje zabiera 50%, więc nie wierzę, że osobie bezrobotnej zabiera całość.

Też mi się nie chce wierzyć. Koleżanka nabrała kredytów ale ta renta to jej jedyne źródło utrzymania.

Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć??

Gość bxghhbxcb
Moja mama miała taką sytuację, że narobiła sobie długów i komornik raz zabrał jej 50% wynagrodzenia, ale podobno tak jest w każdym przypadku. Potem nastpiła redukcja etatów w zakładzie i została zwolniona dostając 3 miesięczną odprawę, którą zakosił komornik. Więc jego już się pozbyła. Niemożliwe żeby koleżance komornik zabrał wsio, bo trzeba z czegoś żyć. Nawet komornicy zdają sobie z tego sprawę.

Gość nie ma prawa
standardowo zabiera 30% wynagrodzenia/renty

Dziękuję Wam za odpowiedzi i życzę miłego dnia :-)

Gość rfrfs
Jeśli renta jest na dziecko to komornik nie może jej zabrac . Ta pani nie jest upoważniona do tego do świadczenia.

Gość bxghhbxcb
Wzajemnie.

Gość lesi ca77
Witam,pomimo że komornik zabiera mi część renty ,wszedł na moje konto bankowe z tego tytułu i zabrał mi resztę renty czyli 600 zł więc prawo w polsce jest takie ze może

A ja słyszałam że jak komornik jest świnią to czasem tak zrobi :o podobno co któraś osoba nie odwoła sie od takiej decyzji i dzieki temu komornik ma prędzej swoją kasę :o

Gość Księgowa+++
Może zabrać tylko część, ale jeśli koleżanka miała pieniądze na koncie, to prawdopodobne, że też je wziął. Moja babcia miała taką sytuację. Komornik tłumaczył się tym, że pieniądze na koncie to po prostu środki i jego nie interesuje, skąd są. Od tej pory babcia otrzymuje pieniądze przez pocztę :p