Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiem jak to jest

Jak to jest z tym ubezpieczeniem.

Polecane posty

Czesc dziewczyny. Ja mam chyba podobny problem jak kolezanka ktora napisala podobny temat. Mam niecale 20 lat w kwietniu skonczylam szkole caly czas bylam na ubezpieczeniu rodzinnym przez tate. wyszlo jak wyszlo jestem w ciazy od kwietnia. I co z moim ubezpieczeniem? Jak urodze dzidziusia to i tak nie dostane pieniazkow za dziecko?! Prawda? bo nie mam swojego ubezpieczenia tylko te rodzinne. Teraz mnie obejmuje jeszcze... a jak bedzie po slubie? Pomozcie co robic... bo sie nie orientuje wogole...

proponuję zadzwonić do ZUSu to Ci dokładnie wytłumaczą co i jak. w Polsce zarówno kobiety w ciązy jak i dzieci do bodajże 8 roku życia sa ubezpieczone obowiązkowo i odgórnie i przysługuje im darmowa opieka lekarska. chyba że coś się zmieniło. co nie znaczy że dostaniesz jakiekolwiek pieniadze na dziecko bo i z jakiej okazji. musialabys wystąpić o zasiłek rodzicielski albo coś. zadzwon do ubezpieczalni i zapytaj.

w zusie mi powiedzieli ze nawet jak teraz sie ubezpiecze do nie bede miala ciaglosci 9 miesiecy. a pieniazki chyba mi sie naleza z ubezpieczenia rodzinnego?

z ubezpieczenia rodzinnego to Ci sie należy opieka lekarska i świadczenia zdrowotne a nie pieniadze.

Ja nie pytam o rodzinne. Tylko o pieniazki z ubezpieczenia za urodzenie dziecka. To sa dwie odrebne sprawy.

Gość jsfsdggdshdsggh
nie wiem o co chodzi autorce z tymi piniedzmi, które się jej niby należa. Ubezpieczenie obejmuje opiekę medyczną a nie wypłatę pieniędzy. Po ślubie, jesli mąż pracuje i jest ubepieczony, to obejmuje także żonę, podobnie jak wcześniej ubepieczenie ojca

Gość taka sobie ja ...
pieniążki z ubezpieczenia dostajesz gdy jesteś ubezpieczona na życie np w PZU a nie zdrowotnie w zusie

mam ubezpieczenie rodzinne w PZU (ubezpieczona jestem przez rodzicow)

ja też nei wiem o co jej chodzi. pieniążki za urodzenie dziecka? czyli becikowe? no to masz tutaj: http://www.becikowe.com/ nie musisz być ubezpieczona, nalezy się każdemu.

jeśli się chce otrzymać pieniądze z ubezpieczenia to trzeba opłacać składkę ubezpieczenia dobrowolnego (przeważnie grupowego w zakładach pracy) w dowolnej firmie ubezpieczeniowej i wtedy ta firma wypłaca pieniądze po urodzeniu dziecka, jeśli nie ma się tego ubezpieczenia to NIE OTRZYMA SIĘ ŻADNYCH PIENIĘDZY Z TYTUŁU URODZENIA DZIECKA

no to zadzwon do PZU i zapytaj co i jak z Twoim ubezpieczniem. też Ci powiedza :)

teraz jestem ubezpieczona przez rodzicow czy po slubie jak mnie ubezpieczy maz dostane pieniazki za urodzenie dziecka?

chyba jest roznica miedzy pieniazkami na dziecko na becikowe a pieniazkami ktore otrzymuje matka z tytulu urodzenia dziecka z ubezpieczenia :)

nie wiem. osobiście pierwsze słyszę że z ubezpieczenia się dostaje jakieś pieniądze za urodzenie dziecka :)

:) jak to nie :) a masz dziecko?

Gość kurde juz nic nie rozumiem
:O zaszłaś w ciążę po to by dostać jakieś pieniądze za urodzenie dziecka???

Gość ja mam już dziecko i żadnych
pieniędzy z tego tytułu nie dostałam

tak jak pisałam wcześniej, ty nie masz ubezpieczenia grupowego dobrowolnego ( z którego dostaniesz pieniądze za urodzenie dziecka) tylko ubezpieczenie zdrowotne członka rodziny ( prostym językiem - żebyś mogła bezpłatnie chodzić do lekarza) po ślubie będziesz miała to ubezpieczenie przy mężu bo on Cię zgłosi do tego ubezpieczenia u swojego pracodawcy i tyle jedyna kasa za urodzenie dziecka to becikowe, on chyba że twój przyszły mąż posiada ubezpieczenie grupowe np. w PZU to wtedy on dostanie pieniądze ( w załączniku do polisy jest wykaz za co ile płacą)

bo pewnie nie wiedzialas ze takie cos jest i sie o to nie ubiegalas... nie nie poto zaszlam w ciaze. ale skoro mi sie nalezy to czemu mam nie skorzystac?

wydaje mi się że naprościej byłoby zadzwoić do ubezpieczyciela, czyli w tym przypadku do PZU, i zapytac co i jak...

Gość ja mam już dziecko i żadnych
zapewniam Cię, że i Ty żadnych pieniędzy nie dostaniesz, bo nic takiego Ci się nie należy z tytułu urodzenia dziecka chyba nie sądzisz, że wszystkie matki nie wiedzą co im się należy, a Ty jedna wiesz? naprawdę nie wiem skąd to przekonanie, że dostaniesz jakiekolwiek pieniądze tylko z tytułu takiego, że urodziłaś dziecko?

URODZENIE DZIECKA wypełniony i podpisany przez zgłaszającego świadczenie druk zgłoszenia urodzenia dziecka odpis skrócony aktu urodzenia dziecka dokument ubezpieczenia (np.: polisa, deklaracje) pełnomocnictwo do reprezentowania uprawnionego dokument tożsamości - do wglądu jesli nie ja to maz dlatego was pytam :)

Gość smerfetkaaaaaaaa
żeby dostać pieniądze z ubezpieczania musiałabyś się sama ubezpieczyć i płacić składki, jesli jesteś tylko dopisana do czyjegoś ubezpieczenia - nie należy Ci się nic. Wiem bo mąż przyjaciółki jest normalnie z pracy w ZUS-ie i osobno też się ubezpieczył, płaci składki co miesiąc trzydzieści parę złotych no i z tytułu urodzenia dziecka dostanie 700zł (ale to musi być zaznaczone w polisie) no i tak jak wyżej napisane musi być umowa podpisana przed ciążą a nie w trakcie. Ja np płace składki w KRUSIE i się mi należy oprócz becikowego ok 2500zł

no to nie putaj nas bo przecież nei wimy gdzie jestes ubezpieczona, jak wygląda polisa, co obejmuje itd, tylko zadzwon do ubezpieczyciela i tam zapytaj. dowiesz sie od ręki i dokładnie.

dostaniesz pieniadze jak maz jest ubezpieczony np w PZU, ale nie z ZUS-u, rodzinne dostaniesz, ewentulanie jest jeszcze jaaks zapomoga jak kwota na jednego czlonka rodziny nie przekrcza ilus tam zlotych.

smerfetka moze byc podpisana umowa w trakcie trwania ciazy, tylko wszystko zalezy ile trwa karencja w danym zakladzie ubezpieczen. mojej kolezanki maz ubezpieczyl sie gdzies tam kiedy ona byla w 2 mies ciazy i dostali 1000 zl,

Gość smerfetkaaaaaaaa
lilia - nie wiem wydaje mi isę że mąż może się ubezpieczyć ale jak już kobieta jest w ciąży to ona chyba nie no ale tak jak piszesz zalezy gdzie.

lilia nad stawem już to pisałam ale autorka ciągle się upiera WIE ZE DZWONIĄ TYLKO NIE WIE W KTÓRYM KOŚCIELE