Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

milkaa88

ALEKSANDER- zdrobnienie? ....

Polecane posty

bo mi się zdrobnienie Oleś po prostu nie podoba :) I chyba dobrze, że otwrcie o tym mówie, a nie skrywam i w koło wszystkim narzekam, a teściowej nic nie powiem:D Pozdrowienia dla Was :)

Gość po prostu Aleksandra
Alek to zdrobnienia od Alberta więc nie wiem skąd ten Aleksander. Najładniejsze zdrobnienie to po prostu Olek, Olo. Alexy i inne udziwnienia to jakaś przykra pomyłka

Gość mamuśkaaaaaaaa
Mam 8 miesięcznego synka i nazwaliśmy go z mężem Aleksander, z tym, że zaznaczyłam, że pod warunkiem, że nie będą na niego mówić OLEK. Nie podoba mi się to imię (Olek), jak dla mnie to nie zdrobnienie, bo do niczego nie podobne. Od początku mówiłam rodzinie, żeby mówili albo Aleksander, albo w skrócie Aleks. Co niektórzy to mówią Oluś - tylko nie wiem, czy chcą mi na złość zrobić, że tak postanowiłam, czy, że może nie mogą się przemóc, nie wiem. Ale tak czy inaczej podoba mi się Aleksander i pasuje to imię do niego. A jeśli ktoś chce mówić zdrobniale, to może wołać Alek, Aluś, Aleks, lub po prostu Aleksandruś ;p Innego nazewnictwa nie przyjmuję i basta!

Gość mój synek
też ma na imię Aleksander i mówimy na niego Alek, Aluś nikogo to nie dziwi chyba raz się zdarzyło, że ktoś powiedział Olek ale poprawiliśmy, że nie Olek tylko Alek :)

Gość mamuśkaaaaaaaa
Tak trzymać ;) Alki i Aleksy górą ;D Cieszę się, że nie jestem sama, która nie lubi zdrobnień Olek, Oluś :D

Gość wykoopaliska
ja pierdole teraz sobie temat stary znalazly i sie wymadrzaja

Gość amelka27
Witam! Nasz synek też ma na imię Aleksander:-) A mówimy na niego my czyli rodzice:Alek,Aluś,Aleks ale obcy jak sie dowiedzieli to od razu Olek!Mi też nie bardzo się podoba to zdrobnienie ale każdy mówi jak chce.Sama chodziłam z Aleksandrem do klasy i nikt przez 8 lat z kolegów nie powiedział do niego Olek oprócz pani polonistki,wszyscy mówili:Alek! Sam synuś ma obecnie 21 mies. i sam przedstawia się jako:Oli wczesniej mówił Ali. Czy tak czy inaczej ja jego przedstawiam po prostu Aleksander:-) Pozdrawiam.

Gość nitkam
Też dałam synkowi na imię Aleksander i cholery dostaję jak ludzie mówią o Olek,ble,My wołamy na Niego Alek bo w końcu ma na imię Aleksander jak bym chciała wołać Olek to dałabym Mu na imię Oleksander.

Gość Paczka działa tak, że
Olle.

Gość Paczka działa tak, że
Albo: Oli.

Gość gość
Witam. Mój synek ma na imię Aleksander.Mój mąż wybrał to imię, ale od razu zaznaczył że w skrócie będziemy mówić do synka Aleks i poprosił wszystkich z rodziny aby zwracali się do naszego synka własnie skrótem Aleks bądź pełnym imieniem. Większość uważa i przywykło, że właściwym skrótem imienia Aleksander to Olek. Imię Aleksander ma wiele skrótów a a jak się do dziecka o tym imieniu mają inni zwracać to tylko zależy od rodziców.