Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zostalam z tym sama

co mam zrobic....

Polecane posty

Gość zostalam z tym sama

tydzien temu odszedl moj ojciec. ojciec? jak mialam 4 lata opuscil mnie i moja mame, ktora pracowala calymi dniami aby nas utrzymac. kiedy mialam 18 lat zmarla na zawal. mieszkalam z starsza siostra, jednak, kiedy zalozyla rodzine nie bylob dla mnie miejsca w mieszakniu. nie dziwie sie jej:( wtedy pojawil sie ojciec, przyszedl pewnego dnia, zapukal do drzwi, chcial porozmawiac. magda od razu go wyrzucila, ja mimo wszytsko z nim porozmawialam. zostal sam, mial druga zone, dwie corki, ale opusicly go. plakal. [przepraszal. nie wiem jak to sie stalo, ale zamieszkalam z nim, mimo wszelkiej urazy, magda sie nie odzywa do mnie, nie moze mi tego wybaczyc, ze zamieszkalam z "tym mezczyzna" jak nazywa ojca. mieszkalam z nim poltora roku, mial raka, widzialam jak sie meczy, pielegnowalam go, podawalam jedzenie i picie, przewijalam , mylam, rozmawialam. widzialam wdziecznosc w jegho oczach, lzy. tydzien temu umarl. wczoraj przyjechala jego zona z corkami, kazala mi sie wynosic z jej mieszkania, okazalo sie ze ojciec przepisal jej wczesniej w testamencie. zostalam z niczym. do konca tego miesiaca ma mnie nie byc. do siostry nie wroce, nie byla nawet na pogrzebie:( co mam ztrobic:( pomozcie

będzie trochę brutalna wypowiedź możesz zażądać zachowku od mieszkania ojca. po drugie kto jest wpisany, w księdze wieczystej, jako właściciel mieszkania w którym mieszka siostra? bo jeśli ojciec to masz prawo do połowy tego mieszkania. można też podważyć testament w którym przepisał wszystko na 2 żonę jeśli nie ma w nim zapisane dlaczego między innymi ciebie wydziedzicza

Gość beretkakkakaka
mieszkanie jest na mame:( a to w ktorym mieskza ojciec jest wspolne ojca i tej jego drugiej zony. on umarl wiec jej sie nalezy:(

rodzice nie żyją czyli masz prawo do połowy mieszkania w którym mieszka siostra. Jeśli dobrze pamiętam (choć mogę się mylić bo o dziedziczeniu testamentowym uczyłem się dość dawno) to należy ci się jedna ósma mieszkania w którym mieszkał ojciec jeśli w testamencie nie jest zapisane dlaczego Ciebie wydziedzicza. Najlepiej pogadaj z prawnikiem który się specjalizuje w takich sprawach. http://www.forumprawne.info/prawo_spadkowe/ -> zaglądnij tutaj i dokładnie opisz swoja sytuację

Levitan ma rację, należy Ci się zachówek po ojcu jeżeli Cię nie wydziedziczył, i pół mieszkania po mamie.

Gość desfwerwerwer
leviatan ma racje. musisz zawalczyc o mieszkanie. wiem ze pewnie nie masz teraz do tego głowy ale musisz. mieszkanie po twiom zmarłym tacie przechodzi pól na pól na ciebie i jego zone. a jelsi w sadzie udowodnisz ze był z nia w separacji to nawte pól jej sie nie bedzie nalezało tylko mniej. idz po porade prawna do jakiegos prawnika i go wynajmij. jak nie masz na niego kasy, powiedz ze oddasz poz akonczeniu sprawy. nic sie nie martw. walcz o mieszkanie.