Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka30

czy naprawde przez pierwsze miesiace z dzieckiem jest sie nieprzytomnym

Polecane posty

Gość ciezarowka30
Tez trudno mi bylo w to uwierzyc - w koncu moja mama np. spedzala kupe czasu na praniu recznym tetrowych pieluch, szukaniu podstawowych produktow w sklepach w najgorszym kryzysie, oczywiscie bez auta. Tylko na tych czynnosciach jestem 2-3 dziennie do przodu ;-)

Gość postaram się byc kulturalna
Miłego dnia wszystkim i dobranoc:)

Gość Mamii
zalezy od dziecka. ono musi sie czuc bezpiecznie wszystko co robisz ma na to wplyw twoj nastroj zmeczenie itd moj byl grzeczny w nocy 2-3 pobudki w dzien tez dlugo spal mialam czas na wszytsko wszystkie odcinki seriali i filmy obejrzane:) najwazniejsze to dobry tryb dnia.sprobuj ustalic pory karmienia nie ze ci caly dzien siedzi na piersi a ty w szlafroku nie jestes w stanie nic zrobic .jak sie kapalam a maly nie spal to bralam go do lazienki i lezal w lezaczku i patrzyl sie :). tak wiec moje rady jestem mama 17 miesiecznego dziecka i obecnie w 22 tygodniu ciazy : -badz spokojna nie denerwuj sie jak brak ci sil daj dziecko mezowi lub mamie na kilka godzin bo gorzej zrobisz jak bezdiesz probowac go zabawic bedac zmeczona i sflustrowana . -wprowadz jakis cykl dnia pory jedzenia ,spacer,kapanie,bujanie na lezaczku ogladanie maskotzek itd -staraj sie byc zawsze podobna w obecnosci dziecka jak tak nie jest to punkt 1 -z takim malym dzieckiem duzo zabawy nie ma ale spedzajcie czas podczas przebierania pokazuj mu zabawki podczas kapieli i masazu -jesli nie masz mleka lub malo dokarmiaj butelka nie stresuj sie nic na sile . -nie chodz caly dzien w pizamie czy szlafroku umyj sie pomaluj ubierz a dzien bezdie lepszy:) -naucz dziecko zeby umialo samo polezec w lezaczku nie ucz go caly czas noszenia na rekach nie pozwalaj go ciagle nosic innym -naucz dziecko zasypiania w lozeczku (na pierwsze miesiace moze byc ze smoczkiem ) lepsze to niz przy piersi czy na rekach. -pamioetzaj dziecko ma sie obudzic tam gdzie zasnelo bo jak obudzi sie w lozeczku a zasnol przy tobie bedzie placz

Gość lolo--
naprawdę każde dziecko jest inne.ja miałam cięzki okres przez pierwszy miesiąc,bo córeczka dużo płakała i nie chciała spać w nocy.ale po dokładnie miesiącu---stała się grzecznym niemowlaczkiem-i potrafiła przespać ok.10h bez przerwy w nocy.dodatkowo ma 3 długie drzemki w ciągu dnia...więc mam czas na wszystko...powodzenia.dasz radę.początki są zawsze trudne.

Gość ja bym nie marudzila
wg mnie spokojnie mozna wygospodarowac czas na prysznic. Maly po karmieniu zasypial na ok. 3 godziny -ale byl karmiony sztucznie, dzieci karmione piersia moga czesciej sie domagac pokarmu,ale przeciez tez spia :)

Gość pewnie że śpią
dzieci śpią i to nawet te które bardzo mało śpią zasypiają od czasu do czasu... inaczej byłyby zombie ;) Problem u mnie był taki, ze przy pierwszym dziecku bardzo dużo moich przyzwyczajeń poszło w kąt i mi ich brakowało /czytanie stosów książek, oglądaniae filmów, wypady na lody i do akwairni, czas na nic nierobienie totalne, rajdy po sklepach odzieżowych itp./ i wtedy miałam wrażenie ze dziecko mnie ogranicza i nic nie mogę zrobić. Potem się przestawiłam i sie okazało ze da radę wszystko pogodzić. Dziecko poprostu zmienia troszke nasz świat i trzeba się z tym pogodzić ale potem się okazuje ze nie tyle zmienia, co wzbogaca.

Gość pewnie że śpią
dzieci śpią i to nawet te które bardzo mało śpią zasypiają od czasu do czasu... inaczej byłyby zombie ;) Problem u mnie był taki, ze przy pierwszym dziecku bardzo dużo moich przyzwyczajeń poszło w kąt i mi ich brakowało /czytanie stosów książek, oglądaniae filmów, wypady na lody i do akwairni, czas na nic nierobienie totalne, rajdy po sklepach odzieżowych itp./ i wtedy miałam wrażenie ze dziecko mnie ogranicza i nic nie mogę zrobić. Potem się przestawiłam i sie okazało ze da radę wszystko pogodzić. Dziecko poprostu zmienia troszke nasz świat i trzeba się z tym pogodzić ale potem się okazuje ze nie tyle zmienia, co wzbogaca.

Gość pewnie że śpią

Gość gość
Hmm ... Osobiście uważam, ze noworodek, czy kilkumiesięczne dziecko to miec w porównaniu z 3-4 latkiem. W momencie gdy moje dziecko sie urodziło wydawało mi sie , ze nie mam czasu, ale z perspektywy casu uważam, ze jednak z tego wszystkiego to był chyba najlepszy czas... Mije dziecko jest dzieckiem raz, ze nieplanowanym, dwa nie do końca chcianym, bo niestety zaszłam w ciaze w najmniej oczekiwanym momencie ... Zupełnie mnie to rozwalilo na łopatki ... Wychowuje go od narodzin sama , jednak szczerze powiedziawszy nie było dnia,małym miała z tego satysfakcję ... A teraz to juz w ogole , bo ciagle "mamo, mamo , mamooooooo!!!!!" Doprowadza mnie do szału !!! A to zabki umyć, a to dupke podetrzec, a to sie uje*bie i nowe ciuszki , a to pranie! gotowanie i wiele wiele innych rzeczy ktore sprawiają! ze popadam z dnia na dzien w coraz to większa depresje... Dodatkowo moje dziecko jest niesamowicie absorbujące,mnie zajmie sie chwili samo, nie potrafi sie bawić , trzeba non stop z nim przebywać ... Nie mowię o nocach, ktorych nie przesypia spokojnie, a jesli chodzi o wstawanie to niestety sa to godziny tj 5-6 rano ... Obrzydza mnie bycie mamą i uważam, ze dar taki jak dziecko powinni miec Ci, ktorzy tego pragną, a nie tacy jak ja kiedy to odmierzający czas od rana byleby jak najszybciej do wieczora ... Ja dźwigam swoj krzyż :(