Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mogę zasnąć...

Jak spać w ciąży?!

Polecane posty

Gość nie mogę zasnąć...

Jestem w 17 tygodniu i trochę już mnie wybrzuszyło, no i zaczeły się problemy z pozycją do spania. Jak leżę na boku to bardzo szybko bolą mnie plecy - przed ciążą spałam głównie na plecach i brzuchu. A teraz naczytałam się, że nie można spać na plecach bo Maluch uciska na tętnice i moga być problemy z dotlenieniem. Brzuch z wiadomych powodów odpadł już kilka tygodni temu. Jak spałyście? Bo ja już nie wiem co ze sobą zrobić w nocy.. :( Czy poduszka (rogal) położony jako podparcie z tyłu podczas leżenia na boku pomoże?

no i znowu ta zasrana mądrala :o autorko, ja tez mam ten problem, jestem w 27tc i brzuszek konkretny i tez nie moge sie ułożyć, kiedys zawsze spałam tak bardziej na brzuchu a teraz ni tak ni śmak, na plecach nie lubie i niezabardzo wygodnie, na boku tez długo nie wytrzymuję, w rezultacie krecę sie w nocy i rano jest człowiek taki wygnieciony że szok :o

Ja mam taką poduszkę i bardzo ją sobie chwalę. Zazwyczaj śpię na boku, a pod nogę wkładam dodatkowo niewielki jasiek. Albo właśnie taką poduszkę rogal, chociaż dla mnie ona bardziej służy do siedzenia.

Gość gryczka
Ja zawsze zasypiałam na boku, więc nie mam problemu, ale powiem Ci, że faktycznie z poduchą jest wygodniej. Ja mam ten kojeC firmy Motherhood i bardzo sobie chwalę. Wygodnie podpiera plecki, do tego dolną część można wsunąć między kolana, to podobno też jest wskazane (poprawia przepływ krwi w miednicy i rozluźnia więzadła). Jeśli przeszkadza Ci, że brzuszek "leci" na bok, na którym śpisz, możesz sobie pod niego też poduszkę podsuwać. Jeśli Ci wygodnie wypoczywać na plecach, to nic wielkiego się nie stanie, jak paręnaście minut dziennie tak poleżysz. Ale faktycznie spać nie powinno się w ten sposób po 4 miesiącu. Sama jestem w 19 tygodniu i unikam już leżenia na plecach, bo trochę mi twardnieje macica i właśnie w pozycji na wznak najbardziej. Staram się więc tego nie robić

Gość gryczka
Ja zawsze zasypiałam na boku, więc nie mam problemu, ale powiem Ci, że faktycznie z poduchą jest wygodniej. Ja mam ten kojeC firmy Motherhood i bardzo sobie chwalę. Wygodnie podpiera plecki, do tego dolną część można wsunąć między kolana, to podobno też jest wskazane (poprawia przepływ krwi w miednicy i rozluźnia więzadła). Jeśli przeszkadza Ci, że brzuszek "leci" na bok, na którym śpisz, możesz sobie pod niego też poduszkę podsuwać. Jeśli Ci wygodnie wypoczywać na plecach, to nic wielkiego się nie stanie, jak paręnaście minut dziennie tak poleżysz. Ale faktycznie spać nie powinno się w ten sposób po 4 miesiącu. Sama jestem w 19 tygodniu i unikam już leżenia na plecach, bo trochę mi twardnieje macica i właśnie w pozycji na wznak najbardziej. Staram się więc tego nie robić.

Gość gryczka
Ja zawsze zasypiałam na boku, więc nie mam problemu, ale powiem Ci, że faktycznie z poduchą jest wygodniej. Ja mam ten kojeC firmy Motherhood i bardzo sobie chwalę. Wygodnie podpiera plecki, do tego dolną część można wsunąć między kolana, to podobno też jest wskazane (poprawia przepływ krwi w miednicy i rozluźnia więzadła). Jeśli przeszkadza Ci, że brzuszek "leci" na bok, na którym śpisz, możesz sobie pod niego też poduszkę podsuwać. Jeśli Ci wygodnie wypoczywać na plecach, to nic wielkiego się nie stanie, jak paręnaście minut dziennie tak poleżysz. Ale faktycznie spać nie powinno się w ten sposób po 4 miesiącu. Sama jestem w 19 tygodniu i unikam już leżenia na plecach, bo trochę mi twardnieje macica i właśnie w pozycji na wznak najbardziej. Staram się więc tego nie robić

Gość antypatologia
ja zawsze lubilam spac na boku z koldra miedzy kolanami, wiec teraz nie odczuwam roznicy. Za to zaczely sie problemy z przestawianiem sie na drugi bok i wstawaniem. Fajnie by bylo miec taki drazek nad lozkiem do podtrzymania cielska;D

Ja spałam na plecach lub delikatnie na boku... Choć najlepiej lubie na brzuchu ale wiadomo, w ciąży nie wolno.

Gość gryczka
Ja zawsze zasypiałam na boku, więc nie mam problemu, ale powiem Ci, że faktycznie z poduchą jest wygodniej. Ja mam ten kojeC firmy Motherhood i bardzo sobie chwalę. Wygodnie podpiera plecki, do tego dolną część można wsunąć między kolana, to podobno też jest wskazane (poprawia przepływ krwi w miednicy i rozluźnia więzadła). Jeśli przeszkadza Ci, że brzuszek "leci" na bok, na którym śpisz, możesz sobie pod niego też poduszkę podsuwać. Jeśli Ci wygodnie wypoczywać na plecach, to nic wielkiego się nie stanie, jak paręnaście minut dziennie tak poleżysz. Ale faktycznie spać nie powinno się w ten sposób po 4 miesiącu. Sama jestem w 19 tygodniu i unikam już leżenia na plecach, bo trochę mi twardnieje macica i właśnie w pozycji na wznak najbardziej. Staram się więc tego nie robić.

Gość bbbbzzzz
Mi baaardzo pomógł wlasnie rogal, ale nie taki mały jak wszedzie ich pełno, tylko zamówiłam sobie w necie firmy motherhood- jest duży starczy by podłozyc zarazem pod głowe, oprzec brzuch i pod nogi. polecam gorąco. teraz słuzy mi jako miekkie ladowanie dla dzieciakow juz raczkujacych. mozna go zakupic na allegro, jak i w wiekszych Smykach

Ja spałam na plecach lub delikatnie na boku... Choć najlepiej lubie na brzuchu ale wiadomo, w ciąży nie wolno.

Gość gryczka

Gość garfieldowa
Kurde, chrzani się kafeteria i cholera wie, ile postów mi się dodało. Sorry za zaśmiecenie.

Gość bbbbzzzz
Większy rogal- firmy motherhood. znajdziecie na allegro i w wiekszych sklepach Smyk. jest rewelacyjny. za jednym zamachem polozysz pod głowę, brzuch i miedzy nogi. Zabralam go nawet do szpitala- sprawdzil sie znakomicie. zaraz odszukam to podrzuce linka. Aaaa no i teraz swietnie sie sprawuje jako miekkie ladowanie dla raczkujacych dzieci.

Gość bbbbzzzz
no mi tez sie zdublowalo

Gość gryczka
I jeszcze z innym nickiem, haha :-D No ekstra :-p A kojeC naprawdę jest rewelacyjny, w Smyku bodajże 130zł kosztuje czy jakoś tak.

Gość nie mogę zasnąć...
matkaizona.... - akurat do góry ehm "dupskiem" nie mogę :P sękata - no mam dokładnie to samo, rano boli mnie wszystko począwszy od szyi, a koncząc na nogach, jak w końcu w dzień się jakoś wyprostuje to jest już wieczór no i od nowa.. gryczka - nie wiem czy u mnie to twardnienie macicy ale po chwili takiego leżenia na plecach zaczynam mieć skurcze i czuje takie ciągnięcie (to pierwsza ciąża ;) ) antypatologia - ten drążek to świetny pomysł :D my mamy bardzo niskie łóżko i tak jak wcześniej je sobie chwaliłam tak teraz jest masakra, bo po tym nocnym ścierpnięciu to mija ładna chwila zanim wstanę, a brzuch raczej mniejszy nie będzie :o A spotkałyście się z rogalem Fatty? Widziałam na allegro i wydaje się być fajny ale może ktoś miał z nim do czynienia? Większość poduszek które widziałam w sklepach były takie miekkie, że jakoś ciężko mi uwierzyć, że cokolwiek mogą podpierać, a może mi się wydaje?

Gość bbbbzzzz
powyzej 200 zł transport gratis. ja kupowałam tez pieluszki flanelowe- świetnej jakości i kocyk- tez jestem zadowolona. Zamierzam kupic teraz reczniki, bo widze, ze beda chyba bardziej praktyczne niz te zwykle kwadratowe.

Gość bbbbzzzz
siema antypatologia ;) raaatunku sie kłania :D

Gość bbbbzzzz
tu jest info z ich strony nt kojca : Kojec Motherhood to poduszka wykonana z najwyższej jakości materiałów: atestowanego poliestrowego wypełnienia Lentex Ball (cienkie włókna uformowane w kuleczki o średnicy ok. 0,5 cm - włókna wypełnienia posiadają kanał powietrzny i dodatkowo są skrętnie karbikowane, co zapewnia przestrzenność granulatu, puszystość i sprężystość) oraz bawełnianej, zdejmowanej poszewki. Dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości tkanin 100% bawełnianych masz pewność, że nawet po wielokrotnym praniu poszewka nie zmechaci się, długo pozostając jak nowa. Wg mnie jest miękki, ale "czuć", że jest. Dobrze podpiera brzuch i wygodnie się siedzi z podłożonym pod plecy.

Przed ciążą spałam tylko i wyłącznie na boku, najczęściej na lewym czyli tak jak zalecają. Odkąd mam brzuszek najwygodniej śpi mi się właśnie na plecach :) Nic mnie nie boli, dziecko rozwija się prawidłowo. Śpij jak Ci wygodnie :)

Gość nie mogę zasnąć...
Oo, dzięki, no to udaję się na zakupy, może z poduszką będzie lepiej :)

Najlepiej na lewym boku, wtedy jest najlepsze krążenie, na plecach uciskasz sobie naczynia krwionośne i coś tam jeszcze. Niestety taki urok ciąży, że trzeba się przemęczyć, ja płakałam z bólu po nocach, ale trzeba było wytrzymać

Gość vanessa88
Najlepiej jest spać na lewym boku. Ja tak śpię całą ciąże, nie jest łatwo się przyzwyczaić, ale daję radę. Też dużo czytałam o tym jak w ciąży spać, poszukajcie sobie takich artykułów, dużo wam rozjaśnią.